I Saw The Deep is een tijdje weggeweest, maar 7 februari komt de heavy sci-fi rockband terug met een EP genaamd Vimana, inclusief release in Musicon. De band is door de jaren heen meerdere keren van bezetting veranderd, maar de enige vaste waarde is oprichter, gitarist en zanger Darrell Laclé. Samen met bassist Niels Budel en drummer Domenico San Giorgi, zit de frontman in een repetitieruimte in Musicon. Wij gingen langs en vroegen de band naar de nieuwe EP.

I Saw The Deep bestaat al een jaar of tien. Darrell had het concept een jaar of tien geleden al bedacht. "Toen heb ik het nog niet live gemanifesteerd, maar ik ben wel begonnen met nadenken en schrijven." De zanger zit met de bassist en de drummer aan een klein tafeltje in de repetitieruimte. "Rond 2012 heb ik een solo-plaat uitgebracht, waarop ikzelf alles inspeelde. Toen ging ik op zoek naar een aantal muzikanten met wie ik het live kon spelen." In deze tijd heeft de band een aantal internationale shows gespeeld. Zo stond de band onder ander in Japan en Ierland en trok Darrell in zijn eentje naar Canada om op te treden. "Op een gegeven moment ging de hele band een eigen kant op. Toen ging ik op zoek naar een nieuwe bezetting.", aldus de zanger. "Ik zag Domenico toen een keer spelen en heb hem toen bewust uitgekozen voor dit project. Hij is namelijk een drummer met een frontman-attitude, dat vond ik heel tof." In die periode speelde de band nog met een andere bassist. Maar toen deze er ook de brui aan gaf droeg Domenico zijn oude bandmaat Niels aan. En sindsdien speelt de band in deze vorm.

Science Fiction

De band speelt naar eigen zeggen heavy sci-fi rock. Een niet vaak gehoord genre. "Het komt omdat wij harde, lome producties hebben met atmosferische accenten.", vertelt Domenico. "Veel mensen die niet echt weten wat het is, noemen het, door gebrek aan referentie, ook weleens stoner. Maar dat is het niet." Volgens de band kunnen de genres best naast elkaar gezet worden. "Wat ons kleur geeft is de sfeer die wij neerzetten." Volgens Darrell is de muziek thematisch ook sci-fi. "Ik gebruik veel verwijzingen uit science fiction literatuur en films. Dat is mijn favoriete genre, ookal worden er niet veel goede films in gemaakt.", lacht de zanger. "De EP heet ook Vimana, dat komt daar ook vandaan.", licht Domenico nog toe. Op de vraag wat Vimana dan precies is zegt Darrell ons dat iedereen dat dan maar moet Googelen.

Darrell Laclé

Vimana

Niels neemt ons mee in het proces dat geleid heeft tot Vimana. "Sinds ik bij de band zit, zijn we voornamelijk bezig geweest met het schrijven van nieuwe nummers. Op een gegeven moment hadden wij een vijftal nummers dat wij op de plaat wilden hebben en zijn we die nog meer gaan uitwerken." Dat uitwerken had meer om het lijf dan dat je op het eerste gezicht zou denken. "We hebben die nummers geschreven, veranderd, nog eens veranderd, nog eens veranderd en dan nóg eens veranderd.", aldus Niels. Darrell voegt aan: "Dat komt voornamelijk door mij, ik leef van moment tot moment en wil altijd ontwikkelen." Domenico gaat door waar Niels gebleven is: "We hebben vrij lang met demo's gewerkt waar ook de hele tijd aan geschaafd werd. Als we een nieuwe drumtrack daarop wilden opnemen, moesten we ook een nieuwe bastrack maken enzovoorts. Daardoor duurde dat ook lang." Na een hoop geschaaf en gebrei is de band uiteindelijk de studio ingedoken, aldus de drummer. "We zijn van de zomer in Wateringen de Mantis-studio ingedoken waar we gewerkt hebben aan the real deal. Dat allemaal om niet in cirkels te blijven werken en steeds aan die nummers te blijven schaven."

In de twee jaar voor Vimana heeft de band niet gespeeld. "Er speelden wat persoonlijke dingen en we wilden voornamelijk bezig zijn met iets goeds neerzetten.", vertelt Darrell. "Helemaal tevreden zijn met de songs die we uiteindelijk op de plaat wilden hebben."

Live

De vele ideeën en het lange schaven aan de nummers heeft live een extra dimensie gegeven aan de muziek. "We kunnen live een nummer dat op de plaat vijf minuten duurt makkelijk twintig minuten laten duren.", vertelt Darrell. "We gooien in sommige nummers dan jams en kunnen rekken zo lang we willen. Niet bij alle nummers, trouwens. Dat we zoals Led Zeppelin in de 70's vier uur over een set kunnen doen, maar we komen wel een eind."

Het publiek kan tijdens de release anderhalf uur muziek verwachten, vertelt de drummer ons. "We willen er iets leuks van maken voor ons en onze vrienden. Later gaan we wel werken aan het grote publiek en shows doen. Deze show is voor een deel ook een feestje omdat we terug zijn." 

"De avond ziet er als volgt uit.", begint Niels. "Om acht uur gaan de deuren open en om kwart over acht speelt het voorprogramma." Het voorprogramma is de band Temple Renegade. "Een super goede band die net ook een album uitheeft." De bassist legt uit dat om half tien de I Saw The Deep zelf aantreedt en dat rond elf uur de avond voorbij is. "Daarna kan er natuurlijk wel nog een biertje gedronken worden.

Niet acht keer in de eerste maand in Den Haag

Na de releaseshow gaat de band vaker optreden. "We gaan dan spelen en hebben de blik dan ook wel op de toekomst gericht.", vertelt Domenico. "We hebben van de zomer wat festivals die we zouden willen doen en er zijn ook wat ingangen om in het buitenland te spelen." De drummer legt uit dat via Darrell in verschillende landen wel wat contacten zijn. "We gaan in elk geval niet in de eerste maand acht keer in Den Haag spelen. Niet omdat Den Haag niet leuk is, maar meer omdat je dan niet meer spannend bent voor de mensen daar. We hebben onze focus ook wel echt op daarbuiten."

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina