Tom Wavy stond vorige maand op onze clubavond, dropte in september een debuut-EP en is allround hard aan de weg aan het timmeren. Reden genoeg om eens persoonlijk kennis te maken met de opkomende band. Wij spreken af met Tomas Uijttenboogaard (lange haren) en Thomas Booij (korte haren) om te kletsen over het ontstaan van het duo, waar zij hun inspiratie vandaan halen en hoe zij hun onuitputtelijke enthousiasme inzetten voor hun toekomstplannen. Voor het leesgemak spreken we af dat Tomas Uijttenboogaard vanaf nu Tom wordt genoemd.

“In 2015 ben ik anderhalf jaar door Azië en Australië gaan reizen” begint Tom. “Op Bali zag ik een gitaar hangen in een etalage en toen dacht ik: dat wil ik wel leren. Daarnaast was ik eigenlijk vooral aan het surfen. Het was een heel relaxed leventje, dus ik had alle rust, ruimte en tijd om hier mijn energie in te steken.” De geboren Rijswijker was altijd al muzikaal, zo draaide hij in het verleden al op feestjes van vrienden. Het Indonesische zonnetje en een flinke dosis vrije tijd waren alles dat nodig was om hem aan het schrijven te zetten.

Na Tom zijn overzeese avonturen kan hij eindelijk 'echt iets gaan doen' met zijn muziek. Toevallig leert hij in dezelde periode Thomas kennen, "dat is eigenlijk pas twee jaar geleden". De twee waren collega’s bij een start-up en bleken al snel dezelfde kantoorhumor te hebben. “Je staart de hele dag naar zo’n computerscherm, dan komt de droge humor vanzelf.” aldus Tom. Toen Thomas ook nog goed bleek te zijn met een gitaar was de link naar Tom Wavy al snel gelegd. “Thomas is ook echt onderdeel van Tom Wavy, we spelen altijd samen en dat willen we ook blijven doen”. De twee zijn ondertussen zo aan elkaar gewend, dat ze zich de eerste keer samen jammen niet eens meer kunnen herinneren. “Maar vlak daarna hebben we elkaar geloof ik een jaar niet gezien" vertelt Thomas, "Tom ging wéér op reis en daardoor geïnspireerd geraakt, ben ik ook gaan reizen.”. Het heeft dus een tijdje geduurd voordat de mannen echt tijd en energie in Tom Wavy konden gaan stoppen, maar dat is juist de charme van het duo: alles is heel relaxed.

Tomas Uijttenboogaard

Dit voelt echt als muziek maken

“Thomas heeft veel meer muzikale kennis dan ik.” aldus Tom. Dat mag ook wel, want Thomas is op zijn vierde al begonnen met muziek maken. Hij kreeg als kind al pianoles van zijn vader, die aan het conservatorium heeft gestudeerd. Het talent zit dus duidelijk in de familie. “Ik heb ook nog vijf jaar trompet gespeeld, maar toen kreeg ik een beugel en dat was bijzonder lastig, want het gevoel is helemaal anders. Dat was heel demotiverend en het was ook eigenlijk niet meer zo cool op de middelbare school, dus toen heb ik besloten om gitaar te gaan spelen. Achteraf bleek dit de beste keuze van mijn leven.”

Naast Tom Wavy speelt Thomas ook in een funk en soul bandje uit Delft. “Maar dat zijn allemaal covers en ik vind Tom Wavy juist zo vet omdat het allemaal eigen werk is.” Op het moment is hij aan het afstuderen in robotica aan de TU Delft. Nouja, eigenlijk iets met de wiskunde achter bewegende systemen, maar robotica spreekt meer tot de verbeelding. “Ik wil niets liever dan na het afstuderen mijn diploma even links laten liggen om me vol te focussen op dit project. Dat is echt een kinderdroom. Dit voelt echt als muziek maken.” legt hij uit. Juist de artistieke en creatieve vrijheid spreekt het duo heel erg aan. Thomas is degene met de ervaring en de technische achtergrond “Je merkt gewoon dat hij veranderingen in de muziek heel erg snel oppikt" vertelt Tom, "Ik ben gelukkig heel muzikaal, dus ik pik het snel op.”. Met die verschillende muzikale achtergronden vullen de twee elkaar heel goed aan. “Ik denk dat we een hele mooie muzikale match hebben.” vertelt Thomas, “Soms hebben we van die magische momentjes op het podium waar we weggaan van de nummers die we thuis al 100x geoefend hebben en gewoon plezier gaan maken.”. 

Ken je dat spelletje Guitar Hero? Nou ik wilde met mijn vriendjes mee kunnen spelen, maar er was maar één controller. Toen ben ik die liedjes gewoon op mijn echte gitaar gaan leren.

Thomas Booij

Eurosonic, KINK en Nona

Tom Wavy wordt steeds bekender. Waar de mannen vorig jaar nog heel hard hun best moesten doen om aan optredens te komen, gaat dat nu al een stuk makkelijker. Zo speelde de band een maand geleden bijvoorbeeld nog op de enige echte 3voor12 Den Haag Clubavond. “Het is niet zo dat het nu opeens aan komt waaien, we moeten er nog steeds ons best voor doen, maar we krijgen nu af en toe verzoeken. Vorig jaar hadden we alleen maar gigs op locaties die we zelf benaderd hadden”.

“We speelden laatst op Eurosonic Noorderslag en dat was al heel cool, maar het werd daarna eigenlijk nog mooier. Om de hoek van onze locatie zat een pop-up radiostation. Dus wij trokken de stoute schoenen aan om te kijken of we zonder afspraak een nummertje konden spelen, een uur voor onze trein ging. Dat kon niet, maar KINK zat om de hoek. Met nog drie kwartier te gaan liepen we daar binnen. Toen ze ons Googelden en een artikel van 3voor12 Den Haag zagen, zat het meteen al goed en mochten we een nummertje spelen. Dat was heel gaaf", vertellen de stralende muzikanten.

Binnenkort staat het duo met hun eerste grote voorprogramma op de planken van Cultuurpodium de Boerderij in Zoetermeer, dan supporten ze Nona. Verder staan er nog wel wat “gigs” op het programma, maar focust het duo zich vooral even op het maken van nieuwe muziek. Er liggen namelijk nog aardig wat niet-opgenomen nummers op de plank en dat is natuurlijk zonde. Daarnaast timmeren de mannen hard aan de naamsbekendheid. Niet alleen binnen Den Haag, maar ook daar buiten. “Het voornaamste wat we willen doen, is gewoon plezier maken. We willen voorkomen dat we ons verliezen in de statistieken, maar muziek maken die wij leuk vinden.”, vertelt Thomas. “Als Tom Wavy blijft wat het nu is: af en toe optreden en de nummers maken die door mensen geluisterd en gewaardeerd worden, zijn we daar ook dik tevreden mee.”, haakt Tom in. Al zouden beide mannen er het liefst van kunnen leven, mag dat de oprechtheid van de muziek nooit in de weg komen te staan.

Een groot deel van de nummers die nu gespeeld worden, zijn al door Tom geschreven tijdens reizen, bijvoorbeeld For You, Free, Heart To Beat en Dive Into Love. “Ik begin met een beetje nep-Engels en een lekkere melodie. Eerst goed luisteren wat ik lekker vind klinken en dan pas welke tekst daar bijpast.” vertelt Tom, “Het is veel moeilijker om van een mooie tekst een goed nummer te maken dan andersom.” .

Het begint dus met de vocalen van Tom en een akoestische gitaar, wat in eerste instantie een singer-songwritergevoel geeft. “Samen met Thomas en onze producer Ricardo Romijn gaan we de nummers dan echt vorm geven. Ricardo doet de opnames en voegt hier en daar een beat, synths of andere geluiden aan toe, de gitaarriffjes en bepaalde akkoordenschema’s worden door Thomas ingespeeld en ik speel mijn eigen gitaargedeelte. Het schrijven van nieuwe nummers is echt een driehoeksverhouding tussen Thomas, Ricardo en mij. Wij zijn hier alledrie even belangrijk in.”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina