Het heeft even geduurd en wij vroegen ons stiekem al af of het er nog van zou komen, maar The Stangs zijn terug met nieuwe muziek. Eindelijk! Maar niet alleen de muziek is nieuw. Er is een nieuw bandlid, nieuwe opstelling, nieuwe vibe, nieuwe videoclip en er kom een nieuwe EP. Het thema van vandaag is duidelijk ‘nieuw’. Wij belden met zanger Justin over alles wat er de afgelopen tijd gebeurd is en -niet onbelangrijk- over wat we kunnen verwachten van de nieuwe muziek.

We schreven al een keer een ‘poolshoogte’-artikel over de band, dus we wisten wel een beetje waar ze uithingen, maar toch moest het gevraagd worden: what happened? In 2017 waren The Stangs overal: ze deden mee aan de Popronde, traden veel op, hun debuut-EP werd goed ontvangen, de festivalzomer was een succes en toen opeens viel het eind 2018 stil. “Gelukkig spelen we met een hele hechte vriendengroep in de band en zien we elkaar wel heel veel, maar met studies, stages en het opstarten van een eigen bedrijf door een van de bandleden was muziek maken even geen prioriteit.” vertelt de zanger en voormalig bassist ons.

Nieuwe opstelling
Voormalig komt misschien als een kleine verrassing, maar er zijn dus wat zaken veranderd in de opstelling van de Haagse band. Zo is er een nieuw familielid geïntroduceerd: Justin Schellekens. “Ik vond dat de volgende stap richting volwassener en professioneler klinken was om te zorgen dat de bas en de drums meer steady moesten klinken. Ik baste en deed de vocalen, maar ik vond dat dat strakker en meer coherent moest. Na lang zoeken kwamen we bij Justin uit, die we eigenlijk al heel lang kennen. Maar hij is meer toetsenist. Met onze nieuwe sound zijn we ook meer met synthesizers aan het klooien. Toen ging onze voormalig toetsenist Michiel naar de bas en Justin neemt de synthesizers, toetsen en ook orgel op zich. Zo kan ik mij volledig op zang focussen. Ik denk dat dit gaat zorgen voor meer consistentie en meer persoonlijke aandacht per instrument.” Het bevalt de mannen tot dusver goed in de nieuwe opstelling. “Met Justin is ook een bron aan inspiratie en creativiteit meegekomen. Daarnaast helpt hij ook met het mixen en masteren van de nummers. Hij is echt een muzikale duizendpoot. Én hij kan heel goed klaverjassen”

The Stangs @ Sniester 2016

Nieuwe muziek
Het is dus een tijdje rustig geweest rond The Stangs, maar ze hebben zeker niet stilgezeten. “Je weet hoe dat gaat, na een tijdje begon het toch wel te kriebelen. Toen zijn we toch weer nieuwe muziek gaan maken. Dat ging heel anders dan de eerste EP. Toen hebben we het veel klassieker aangepakt: alles uitgewerkt tot het goed klinkt op een akoestische gitaar, alle partijen verzonnen en in een week alles opgenomen in de studio. Maar nu was het totaal anders. We wilden weer muziek maken, maar we moesten eerst op een rijtje krijgen met welke sound we door wilden, wat onze inspiraties waren en dat samen te laten smelten in iets concreet. Toen zijn we gewoon dingen gaan proberen, die ruimte kregen we met onze oefenruimte. En Michiel -onze voormalig toetsenist die nu bassist is- is zelf producer. Door deze vrijheid duurde het ook langer dan in een traditionele studiosetting waar je voor betaalt. We hebben echt onze tijd genomen om dingen te finetunen.”

Tekst gaat verder onder de foto

The Stangs @ Paard van Troje

“De vorige EP was een verhaal over een jongen uit de middeleeuwen met invloeden uit de jaren zestig, de nieuwe EP is veel persoonlijker. We zijn allemaal in onze mid-twenties aangekomen en dat is een hele angstaanjagende periode in ieders leven met veel onzekerheden. Welke koers nu, wat ga ik doen? De kinderlijke onschuld is verdwenen. Ik heb de nummers geschreven en voor mij is de plaat een reflectie van mijn persoonlijke onzekerheden in deze periode.”

Er komt dus een tweede EP en nog geen album: “We hebben nu zeven nummers die zo goed bij elkaar passen, dat we het niet wilden forceren om er een album van te maken. Dit voelde goed zo. We hopen natuurlijk wel een keer een hele plaat uit te brengen.” Doordat er zo lang nagedacht is over de sound en de nummers zijn de mannen wel heel tevreden over de nieuwe muziek: “Er staat alleen maar muziek op waar we echt achter staan en goed over hebben nagedacht”.

Nieuwe Video
Gisteren kwam de video bij het nieuwe nummer Tuschinski uit. “De clip is geregisseerd door Wrister Meiresonne, een hele goede vriend van ons. Er zitten best een aantal verrassingen in en er is zelfs een kleine choreografie te zien. Dus dat is spannend!” vertelt Justin enthousiast. “De clip gaat, net als de EP, over identiteit en worstelen met jezelf. De hoofdrolspeler van onze vorige videoclip, Look Into The Sun, zit er ook weer in. Eigenlijk moet je hem gewoon zien.”