Voor iemand die met The Magic Mumble Jumble en Madhara een hele zomer voor de boeg had en ook nog druk genoeg is met ‘kleine dingetjes’ in een akoestisch trio, lesgeven en drukpuntmassages is aan huis gekluisterd zijn niks. Zou je denken, maar Leah Uijterlinde vindt het “ook wel even fijn”. Toch gebeurt er vanuit huis nog genoeg in het leven van de zangeres/klarinettiste/pianiste met het knutselen van nieuwe merch, de online releaseshow van Madhara's eerste EP Convey op 1 mei en, oh ja, de jaaraangifte bij de Belastingdienst.

Naam
Leah Reina Uijterlinde

Geboortedatum en plaats
15 december 1992 in Warschau (Polen)

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
“Ge-wat? Oh, gister.”

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw bands?
“Ik zou de komende maanden minder gaan lesgeven en meer gaan spelen, zoals altijd in de zomer. En nu ben ik alleen Juf Leah. Maar dat gaat eigenlijk prima, ik ben stiekem best blij. Ik vind de rust wel fijn, dingen doen waar je normaal niet aan toekomt.”

“Maar naarmate de zomer verstrijkt denk ik dat ik wel verdrietig word van alle tours die niet doorgaan. Vandaag zou eigenlijk de eerste beginnen. Ik had veel met The Mumble Jumble staan, een clubtour en een tweedelige zomertour. En met Madhara vlak voor Typhoon op Jazz in Duketown op de mainstage. Ik dacht, dat gaat het worden, net die ene gig die het verschil gaat maken! Camerateam ingehuurd, alles, maar nee… Ik vind het vooral voor Madhara jammer, want dat voelde echt als een buitenkansje.”

Hoe zien we jullie weer terug?
“Dan heb ik duizenden nieuwe merch-items gemaakt, haha. En nieuwe albums klaar op de plank, omdat we veel kunnen schrijven. En ik ben dan heel fit, ik ben elke dag aan het yoga-en en heb nieuwe hardloopschoenen.”

“Ik mag het eigenlijk helemaal niet zeggen, maar ik vind het voor mij persoonlijk ook wel even fijn. Meer omdat ik merk dat er zo veel dingen leuk zijn, je springt overal in. Je rent van het een naar het ander, het is allemaal leuk maar eigenlijk wel constant te veel. Het idee dat ik tot 1 september de tijd heb, dat geeft wel de ruimte om alles op een rijtje te zetten."

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
“Ik woon thuis met mijn ouders, mijn hondje, en mijn zus en broer. Volle bak hier, maar wel een hele fijne plek met een vleugel in de kamer. Toevallig hebben we vandaag een rooster gemaakt om alles wat eerlijker te verdelen. Het was toch wel heel veel eten van mama de afgelopen weken, haha. Donderdag ben ik aan de beurt, ik hoef maar een keer per week omdat ik niet zo lekker kan koken. Maar ik heb dan weer een moestuin aangelegd, dus ik ga de voedselvoorziening voor deze zomer verzorgen, als het lukt he…"

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
“Ik word helemaal niet gek! Elke dag ga ik met m’n hond wandelen, en in de ochtend buiten hardlopen en dan yoga met m’n zus. En ik studeer daarna twee uur klarinet. Eigenlijk doe ik nu de dingen waar ik normaal geen tijd voor heb. Ik word elke dag met een ‘oh yes weer een hele dag om precies te doen waar ik zin in heb’. ‘s Avonds gaat het wel kriebelen, dan wil ik graag met mensen gaan drinken. Maar nu bel ik gewoon heel lang met een biertje op het balkon.”

Leah vertelt enthousiast: “Ik heb nu een ding gekocht waarmee je kan branden in hout. Een soort houtpen. En ik heb een hele stapel kersenhout. Daar ben ik nu het logo van de band (Madhara, red.) in aan het branden, als een soort droomvangerconstructie. Dat wordt dan de merch. Ik vind het heel leuk.”

Heb je nu een broek aan?
“Heb ik een broek aan?! Ja ik heb wel een broek aan, ja.”

Heb je het virus al gehad/ben je bang voor het virus?
“Nee. En ik ben er ook niet bang voor, omdat ik me echt wel aan de maatregelen hou. Ik ben echt alleen maar hier. Ik maak me niet direct zorgen, maar bijvoorbeeld wel om mijn oma. Die woont alleen, maar wandelt met een vriendin 18 kilometer lang buiten! Daar maak ik me wel zorgen om, zij gaat het niet volhouden om niet met mensen af te spreken. Wat ga je doen? Als je 81 bent ga je niet ineens een nieuwe taal leren ofzo. Ik bel haar twee keer per week, en misschien fiets ik binnenkort een keer langs in Haarlem.”

Wat heb je vandaag gedaan?
“Ik heb dus met mijn ‘brandpen’ merch zitten branden. En ik heb de prijslijst geschilderd. Deze week ga ik de merch naar PAARD brengen. Daar gaan we onze nieuwe merch en EP verkopen.”, vertelt Leah lachend.

“En ik heb gisternacht met m’n zus dingen opgenomen voor mijn quarantaine-video. Ik vind al die beelden van mensen met koptelefoon niet zo inspirerend, dus ik heb een laken opgehangen met tegenlicht, als een soort metafoor voor een doek dat is gevallen. Achter de schermen gaat alles door, maar niet live. Dat gaan we vrijdag ook bij de online release gebruiken. Ik ben wel heel benieuwd hoe alles vrijdag overkomt. In je eigen wereld wordt het een heel ding, maar aan de andere kant zit je gewoon naar je scherm te kijken. En normaal spelen we met z’n zevenen, nu alleen de bassist en ik.”

Leah leunt naar voren: “Nee ik vermaak me wel. Ik heb alleen wel een stemmetje in mn achterhoofd die zegt: ‘je moet je jaaraangifte doen, je moet je jaaraangifte doen...’. Verder ben ik geen artiest die z’n dingen niet op orde heeft hoor, alles is super goed geregeld, haha.”

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
“Dansen! Ik heb ZO VEEL zin om te dansen. En mijn vriend woont in Brazilië, we spreken elkaar sowieso veel op deze manier. Dat is niet zo leuk. Als alles voorbij is boek ik meteen een ticket voor hem. Hoe noemen ze dat, huidhonger? Die is er wel echt. En daar in Brazilië is het helemaal gestoord, dan mogen we wel echt blij zijn dat we hier zitten. Die president is echt fucking gestoord, een rare psychotische man.”

Zijn er (nieuwe) ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
“Ehm… ja nieuwe muziek schrijven. En ik loop vaak ook wel net een beetje achter de feiten aan, ik ga van repetitie naar repetitie van les naar les, tussendoor nog mailtjes naar bookers en podia. Ik heb nu de tijd en ruimte om voor de volgende zomer goede voorbereidingen te treffen. Het wordt een combinatie van muziek schrijven, shiatsu oefenen en heel goed worden in drukpuntmassages, en de volgende zomer plannen.”

Wat kunnen wij voor jouw band doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Onze EP (Convey van Madhara, red.) staat op Bandcamp, daar kun je hem kopen. En fysiek is hij de week na 1 mei in PAARD verkrijgbaar, met allemaal leuke merchandise. En op 1 mei hebben we onze livestream, en we hopen dat iedereen kijkt. En natuurlijk onze pagina liken en festivals schrijven dat Madhara er volgend jaar moet staan, haha.”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina