Ieder jaar lopen wij van 3voor12 Den Haag ieder een eigen route op Sniester. Variërend van de ‘voornamen-route’ tot de herrie-route’, we hebben op de redactie onze hersens laten kraken om goede rode draden te bedenken. Toch vroegen wij ons af wat iemand die de programmering van Sniester heeft gedaan zou willen zien. Samen met Conchitta Bottse, programmeur bij Sniester (en Paard), trokken wij de maandag voordat het festival los zal barsten langs een aantal festivallocaties voor de route die Conchitta zou lopen op Sniester.

Vrijdag

 “Het programma op deze locatie wordt eigenlijk nog vetter op de zaterdag, maar je kan het festival niet beter beginnen dan met Banana Savannah op de vrijdag.”, begint Conchitta. We lopen naar The Grey Space in the Middle waar de Haagse reggaegroep Sniester zal aftrappen. “Die band is op het moment een beetje de hottest thing around en het is voor ons een mooi begin van het festival. We beginnen de vrijdag natuurlijk met borrelen en dan kan je daarna direct door naar de Grey Space om te dansen. Dat gaat natuurlijk altijd makkelijk als je al een beetje goed in de alcohol zit, haha.”, lacht de programmeur. “Ook hebben die gasten een grote gunfactor. Ze zijn jong en super enthousiast. Al met al een mooi begin van de vrijdag.” De Grey Space is meestal een locatie die zich goed leent voor de wat ruigere muziekstijlen. Underground rock of snoeiharde hiphop, vandaar is de boeking van een feestband als Banana Savannah in de kelder een beetje onverwacht. Conchitta legt daarover uit: “Sniester is ook een festival dat mensen verrast. Een boeking die je niet kent, een vreemde act op een andere locatie of gewoon iets dat je niet helemaal verwacht. Het spreekwoord is niet voor niets: verandering van spijs doet eten, als je iets nieuws leert kennen kan je daar leuke dingen mee doen.” Later op de avond staat Pax The Humanoid in de kelder op de hoek van de Wagenstraat. “De meeste mensen kennen hem vooral als die lange mc van The Kyteman Orchestra, maar ik ken hem nog van zijn acts daarvoor. Ik wacht al jaren op zijn soloplaat en nu is het eindelijk daar. Een toffe mengelmoes van hiphop, elektronica, dub en jazz. Echt een van die acts die je zullen verrassen.”

Na het bezoek aan de Grey Space brengt Conchitta ons naar die andere kelder die als festivallocatie dient; Het Magazijn. “Hier staan op de vrijdag Amy Root en Karel, twee acts die ik graag wil zien. Allebei elektronische acts dus dat klopt ook wel met de plek. Al zijn de shows in Het Magazijn altijd iets intiemer omdat er niet heel veel mensen in passen.”, aldus Conchitta. De programmeur is vooral benieuwd naar het effect dat Karel hier gaat hebben. “Dat was een van de meest weirde dingen die ik ooit gezien heb. Hij klimt constant overal in, rent als een bezetene rond en heeft heel lijpe elektronische begeleiding. Het is bizar hoe één persoon zo veel aandacht op zich kan vestigen. Ik hoop dat hij de boel heel laat, maar dat zal wel goedkomen.” Iets nieuws in Het Magazijn is Subsniester, een clubavond die op de vrijdag en zaterdag begint na de laatste act in de technokelder. “We hebben dat nog nooit gedaan, maar we zijn heel erg geholpen door de mensen van Het Magazijn om elke dag een toffe act neer te zetten. Het is deels om verdieping te geven in het genre en aan de andere kant willen we voor iedereen uit Den Haag iets tofs programmeren.”

AVA NOVA is zo’n lokale act waar je niet echt omheen kunt, daarom hebben we haar in de September gezet.” Aan de bar van de kroeg op de Grote Markt vertelt Bottse ons over de andere acts waar ze heen wil op de eerste dag van Sniester. “Ik kan niet veel vertellen over deze band, mijn vent speelt er namelijk in, haha. Maar ik heb van dichtbij meegemaakt hoeveel tijd en moeite erin is gestoken en daarom ben ik ontzettend trots dat ze Den Haag zo’n beetje hebben uitgespeeld wat festivals betreft.” Een andere bijzondere show in de September is die van Splendid. “Wanneer ga je die band nog zien op zo’n kleine locatie? Het is wel de vraag of al dat hossende publiek kan passen, maar vorig jaar hadden we Di-Rect in het Paardcafé en dat is ook goed gegaan.”

Daarna wil Conchitta ons graag meenemen naar Het Paard. “De Grote Zaal wordt een gigantisch spektakelstuk want we gaan daar 360°-shows geven. De achterste balkons worden naar voren gereden waardoor de shows in the round gegeven gaan worden. Op de vloer komen de artiesten te spelen en rondom staat het publiek. Het geluid zal dan ook uit alle hoeken komen, dit gaat heel tof worden.” Conchitta is heel enthousiast over deze setting en vertelt dat dit ook uniek is voor Sniester. “De laatste keer dat we dit gedaan hebben is alweer jaren geleden. Voor Sniester hebben we deze mogelijkheid weer uit de kast getrokken.” Wat acts betreft is Conchitta op de vrijdag heel benieuwd naar Weval (duo). “Het wordt een speciale set voor Sniester en het is een mooie act om op een elektronische noot af te sluiten. Daarna kunnen alle mensen door naar Het Magazijn.” In de kleine zaal van het Paard wil Conchitta graag kijken bij Binkbeats. “Ik heb hem al een stuk of tien keer gezien en het blijft me elke keer weer verbazen. Het is zo knap wat hij doet. Ik kijk heel erg uit naar zijn show.”  

Zaterdag

“De zaterdag in The Grey Space is een beetje mijn feestje. Dan sta ik eigenlijk voornamelijk in de Grey Space, vandaar dat ik verder niet heel veel voorkeuren heb om te bezoeken.”, vertelt Conchitta ons als we weer teruglopen naar de kelder. “Ik heb drie verschillende hiphopacts geboekt die ook allemaal een andere soort hiphop maken. Want ik vind dat als je boombap leuk vindt, dat niet wil zeggen dat je geen newskool zou moeten kennen, en andersom.” Van Conchitta is bekend dat haar expertise met betrekking tot urban ontzettend breed is, een van de redenen dat zij deze acts heeft geboekt in de Grey Space in the Middle. “Gian is een soort van band eigenlijk. Dat zie je de laatste tijd niet zo veel meer; een hiphopband. Het imago van die acts is ook een beetje suf. Maar als je Gian bezig ziet dan denk je echt van: ‘Dit is moeilijk vet!’.” Na Gian staat Cry geprogrammeerd. “Dat is het toonbeeld van zo’n newskool-act die helemaal loos gaat in de club en online. Een act die misschien wel een beetje te vergelijken is met Jacin Thrill. Het zit op de rand van newskool en comedy, best een bijzondere act.” Tot slot heeft Conchitta Het Gezelschap geboekt. “Dat is de nieuwe act van Jordy/Simon van De Likt met de Nachtburgemeester en de ongekroonde Nachtburgemeester van Dordrecht. Iedereen heeft De Likt wel een keer gezien, dat is een beetje crossover tussen allemaal verschillende genres. Dit is weer terug naar Jordy’s roots, lekker hiphop maken. Er is nog heel weinig online te vinden van de act maar ik heb wat dingen op de socials van vrienden gezien die heel overtuigend waren. Heel veel energie en daarnaast is Jordy gewoon een vlijmscherpe mc.”

 Weer terug naar het Paard. “Ik kan niet om onze grote zaal heen op de zaterdag.”, begint Conchitta. “Merol is natuurlijk de meest gehypte artiest van het jaar. Die hype beleeft nu ongeveer zijn hoogtepunt met uitverkochte shows in Paradiso en alles erop en eraan. Ik zag dat ze ook een gigantisch decor heeft, dus dat is wel tof.” De act daarna is ook wel iemand die een flinke hype om zich heen heeft hangen. “Joost hadden we natuurlijk een tijdje geleden hier geprogrammeerd staan, toen brak hij de hele tent af en eigenlijk denk ik dat dat weer gaat gebeuren.”, begint Bottse over de rapper/YouTube-sensatie. “Ikzelf kende Joost eerst niet, ik weet niks van YouTube en val ook totaal buiten zijn doelgroep, maar toen ik zag met welke producers hij werkte was ik wel onder de indruk. Het zit allemaal best goed in elkaar. Er hangt best een inner-struggle omheen, want aan de ene kant is het mega-relevant en aan de andere kant is het kwalitatief misschien wat minder. Maar het is gebleken dat de slimste mensen de domste muziek kunnen maken, en dat geldt ook voor Joost.”

De dromen van een Sniesterprogrammeur

Tot slot restte ons de vraag wat Conchitta zou programmeren op Sniester als ze alles zou kunnen boeken. Dat resulteerde in de volgende namen:

  • Willem. "Daar was ik zo dicht bij dit jaar, maar het is op het laatst stukgelopen. Dat doet nog steeds heel veel pijn. Zijn nieuwe show is een van de beste dingen die ik de laatste jaren heb gezien. Het is echt de Nederlandse Kanye. Ik hoop dat hij dit leest en denkt: 'Ik gun Conchitta dit wel.',haha"
  • S10. "Die kon ook niet komen. In haar geval lag dat aan het feit dat ze die dag een show in Leiden heeft en gewoon niet kon."
  • Flonti Stacks. "Dit alter ego van Ronnie Flex zou wel goed passen op Sniester, in tegenstelling tot Ronnie zelf. Dus misschien zou dat een leuke act zijn om te boeken."
  • Zwangere Guy. "Dit vind ik echt heel tof. Hij kwam relatief uit het niets maar doet echt bizar grote shows in België. Hij stond op mijn lijstje, maar hij is me een beetje ontschoten. Echt jammer, maar voor de volgende keer misschien!"
  • Rico en Sticks. "Dit is misschien een leuke klassieker om neer te zetten. Gewoon om obvious reasons."