Tientallen bands, 16 locaties, 2 dagen (plus een dag voor de kleintjes). Sniester 2019 belooft een uitputtingslag van jewelste te worden. En – uitzonderingen daar gelaten – de namen op het affiche zullen niet allemaal even bekend in den oren klinken. Uitputtingslag én ontdekkingstocht dus. Om te voorkomen dat men als een kat zonder kop over het festival dwaalt, heeft 3voor12 Den Haag een greep gedaan uit haar onuitputtelijke lijst met Haagse kenners. De aftrap vandaag met: Marieke McKenna, Pepijn Kops, Thomas van der Want en VXUY.

Marieke McKenna

Marieke McKenna heeft oog voor potentie. Dat bewijst deze topvrouw met haar label Mink Records waar upcoming bands als The Hazzah, The Mighty Breaks en Moon Tapes een contract tekenden. Grote kans dat we van haar tips in de toekomst vaker gaan horen. Oh ja, en Marieke haalt zich graag te veel op de hals. Zeven in plaats van vijf met een aanstekelijk enthousiasme; “Zo veel vette acts dit jaar! Echt lastig kiezen…”

Jacco Gardner's Somnium

"Jacco heeft met zijn Somnium performance twee van mijn favoriete dingen gecombineerd: de verwondering over de cosmos en muziek. Ik heb deze 'krautrocky psychedelische sci-fi trip met overweldigende spacevisuals' installatie gezien bij Eurosonic en het was één van de gaafste live shows die ik ooit heb mogen meemaken. Jacco is een echte kunstenaar. Absolute aanrader." (vrijdag)

Jo Goes Hunting

"De afgelopen jaren heb ik Jimmi (Heuting) in allerlei vormen zien optreden: als jazz drummer bij een Mink jam avond, en als full-blown Jo Goes Hunting met band bij grote festivals en zalen. Het is zeldzaam dat iemand met zulke sicke technische skills ook zo sterk is in creatief experimenteren in meerdere genres, en zich niet laat plaatsen in bestaande hokjes. Jo Goes Hunting is terug van een tijdje weggeweest. Zijn shows zijn altijd fenomenaal, dus ik kijk er naar uit om het nieuwe materiaal live te horen!" (zaterdag)

Donna Blue

"Heb je hun track Sunset Blvd gehoord? 'Sultry indie pop', perfect om af te spelen op je portable speakertjes op een zomerse dag terwijl je ligt te tannen in Scheveningen. Sonny & Cher/Gainsbourg & Bardot vibes. Pak je lover en kom ze checken..." (tba)

Pig Frenzy

"Mooi voorbeeld van hoe onze Randstadburen (lees: Rotterdam) maar vette bands blijven produceren. Als je dacht dat punk dood was, think again - Pig Frenzy live meemaken is next level. Not for the weak." (tba)

Someone

"Net als Jacco Gardner, nog zo'n voorbeeld van een creatieve geest die zich niet limiteert tot 1 medium. Tessa heeft net haar muziek uitgebracht middels een virtual reality installatie (met iPhone app en al), en maakt prachtige visuele kunst. Als we het hebben over creatievelingen die buiten de hokjes durven te creëren: Someone is een van de beste hedendaagse Nederlandse voorbeelden daarvan." (zaterdag)

Karel

"Coolste dude, die alleen zichzelf en z'n mic nodig heeft om zonder uitzondering bij iedere live show (of dat nou bij een industrie-bobo-heavy showcase event is, of in een of andere obscure DIY space) met z'n 80s clubvibe de hele zaal aan het springen te krijgen alsof de vloer een springkussen is." (vrijdag)

Tousch

"Randje nepotisme dit, maar Natousch is m'n homegirl en los van een force to be reckoned with in real life ook echt een fenomeen op het podium. Met een van hun eerste shows sinds een tijdje weggeweest, bestaande uit leden die we ook kennen van WOOT, GIAN, Ronde, Mister and Mississippi & Taymir, gaan ze ons laten zien hoe al die uiteenlopende muzikanten samengekomen zijn om de energieke garage/rock 'n roll van Tousch neer te zetten." (vrijdag)

Pepijn Kops

Op de album release show van zijn band The Hazzah, maakte gitarist Pepijn Kops met zijn partijen een noemenswaardige indruk. Zijn live performance geeft ons de volle 100 procent vertrouwen. Pepijn heeft hét inzicht in wat wij live écht moeten gaan zien; “Oké komt ie. In willekeurige volgorde...”

Drugdealer

"Als ik maar naar één band van de Sniester line up van dit jaar zou mogen, dan zou ik naar Drugdealer gaan. Ik luister al een hele tijd met veel plezier naar het eerste album 'End Of Comedy', maar ik heb ze nog niet eerder live kunnen zien. Op het nieuwe album staat ook weer een aantal steengoede nummers met een heerlijke 70’s vibe." (vrijdag)

Supersonic Blues

"Snoeiharde fuzz riffs en groovy nummers. Al een tijd één van m'n favoriete Haagse bands om live te zien. Right on!" (zaterdag)

Donna Blue

"Ik ontdekte Donna Blue een tijd geleden via m'n Discover Weekly op Spotify en was direct verliefd op haar stem. Liedjes om bij weg te dromen." (tba)

Pig Frenzy

"Ik heb op Submarine Festival in de Pip afgelopen jaar het staartje van Pig Frenzy's show gezien. Dat ging keihard." (tba)

Tousch

"Hier ben ik erg nieuwsgierig naar. Het optreden op Sniester is hun eerste, dus het is een beetje een verassing. Het enige dat ik weet is dat ze uit Den Haag komen en dat de demo die op Youtube staat erg vet is." (vrijdag)

Thomas van der Want

Wie kunnen we beter om tips vragen dan de Haagse trots die zelf op Sniester staat? Op de Sniesterzaterdag wacht een single release feestje met Niko, die onlangs nog een nieuwe clip uitbracht. Gelukkig is gitarist Thomas van der Want niet te beroerd om ook wat andere bands te tippen. Wel met een kleine sidenote: "5 is echt te weinig. Damn."

Banana Savannah

"Het soort band waarvan je gaat glimlachen. Om ze vervolgens te googlen. En dan niks vinden behalve wat filmpjes. Dus moet je wel gaan kijken."

Karel

"Dit is gewoon heel chill."

Drugdealer

"Deze band wordt weleens opgezet in de bus naar een optreden met Niko. Vaak als we net Den Haag uitrijden en onze geluidsman Tom Doeven als een bezetene zijn reisgenoten verbaal aan het uitdagen is. Typisch Doeven deze band. Goed, mooi, ver van huis, gewaagd."  (vrijdag)

OBN IIIs

"Deze band uit Texas kende ik nog niet. Maar het klinkt wel echt hard en rocky. Ik ben weer helemaal into rock. Zie je daar." ​​​ (zaterdag) 

Orlando Julius & The Heliocentrics

"Ook dit kende ik nog niet en toen ik het hoorde dacht ik: OOOOOOH nee wereldmuziek. Maar na 10 seconden heb je het al door. Dit is serieus. Fuck vergeet die vorige tips, ga naar dit." (zaterdag)

VXUY

Indiepopband VXUY houdt van experimenteren en weet hoe je een show geeft. Waar je op Sniester de beste shows vindt? Daar hebben ze wel een paar tips voor.

Weval

"Eén van de beste elektronische acts van het moment - en nog van Nederlandse bodem ook! Live nog beter dan de bijna niet te overtreffen platen. En de tweede legacy van het brein achter Mastermovies."  (vrijdag)

Banana Savannah

"Bij Banana Savannah heb je vanaf minuut 1 een glimlach op je gezicht. Dit is zo'n band die áltijd iédereen in het publiek aan het dansen krijgt. We speelden vorig jaar samen op Life I Live en hebben één en al positieve vibes voor deze gasten."

Binkbeats

"Ongelofelijk wat één man aan sfeer kan neerzetten. Op de online live sessies na nooit live gezien, maar dat wordt zeker een half uurtje wegdromen op Sniester."  (vrijdag) 

GIAN

"De sickste hiphop beats komen tegenwoordig gewoon uit Den Haag. Super dikke visuele stijl ook - daar houden we van! Als dit geen moshpit wordt weten wij het ook niet meer..."  (zaterdag)

Bony Macaroni

"Gewoon leuk. Soms grappige en altijd eerlijke teksten ondersteund door veelal vrolijke gitaar partijen. Perfect geprogrammeerd in de Gekke Geit. Moet een zootje worden."  (vrijdag) 

 

Sniester: 24, 25 en 26 mei. Op en rond De Grote Markt en het Paard. www.sniester.nl