Het platform voor undergroundmuziek in Den Haag, Submarine, is vernieuwd. Een duidelijke huisstijl, tien evenementen op verschillende locaties in de stad plus een festival en een nieuwe projectleider moeten ervoor zorgen dat de Haagse undergroundscene een groter podium krijgt. Die projectleider, Bart Lybeert van Popradar, vertelt over het vernieuwde platform. En, wat er onder underground verstaan wordt? Muziek die buiten de lijntjes kleurt in elk genre dat je maar kunt bedenken, zolang het maar niet “hip” is.

Submarine is onderdeel van Popradar en heeft als rol undergroundmuziek in Den Haag te faciliteren. Bart vertelt hoe deze taak is ontstaan: “Vroeger had je op de Loosduinseweg een podium: de Bazart. Dat was echt een toffe plek, het was een soort bunker met een podium waar 150 man in konden Er werd vooral veel underground muziek geprogrammeerd. Dat is een aantal jaar geleden opgehouden te bestaan, maar er is door de gemeente besloten de programmering door te laten gaan door Popradar (toen nog HPC, -red).

"Zij organiseerden al een tijd lang een festival genaamd Plein Open op het Spuiplein. Toen had je nog niet zoveel festivals in Den Haag, eigenlijk alleen Parkpop. Maar hierna is het hele festival-idee in Nederland natuurlijk ontploft, Popradar hoefde daar dus niet echt meer iets mee. Daarom is er nu besloten het underground-idee anders in te steken."

Een platform voor underground klinkt veelbelovend, maar ook een beetje vaag. Wat is underground nou eigenlijk? “Underground is wat mij betreft alles wat niet hip is. Dat kan van alles zijn. Neem verloren gewaande popmuziek. Een jaar of tien geleden was jaren 80-muziek helemaal not done, je kon echt niet aankomen met een FM-synthesizer of een soort halfleren strak pakje met schoudervullingen. Inmiddels mag dat weer een beetje. Maar underground kan ook iets zijn dat zó bijzonder is, dat het nog nooit is uitgevoerd. Er is niet een bepaald genre, vaak ook omdat die undergroundtypes de neiging hebben hun eigen genre te bedenken. Stel het je zo voor: muziek die ‘in’ is bevindt zich in het midden, underground is alles wat ervoor of erna komt.”

Popradar vindt het dus belangrijk dat er in Den Haag ook aan deze muziekstijl een podium wordt geboden. Voorheen lag de focus voornamelijk op het Submarine-festival. Ook dit jaar wordt er weer een festival georganiseerd, maar de aandacht wordt veel gelijker verdeeld over tien evenementen die het hele jaar door op verschillende locaties in de stad plaatsvinden. “We hebben gezien dat er in de stad meer behoefte is aan programmering op afgesproken tijden zodat er altijd reuring in de stad is, in plaats van één grote klapper met het festival,” legt Bart uit. “De evenementen gaan alle kanten op: alternatieve experimentele rockmuziek op het Winterfest, ouderwetse scheurende gitaren in een kelder met het Noise Rock Extravaganza of een ratelende percussie/dj-set met Tala Drum Corps in Het Magazijn: zolang het maar underground is. We werken echt meer naar die tien avonden toe. We zoeken samenwerkingen met meerdere partijen en we willen heel graag de deur voor artiesten openzetten zodat zij zelf ook naar ons toe komen omdat ze iets willen organiseren.”


"We willen heel graag de deur voor artiesten openzetten zodat zij zelf ook naar ons toe komen omdat ze iets willen organiseren"

De meest zichtbare verandering in het beleid van het platform is de nieuwe vormgeving. De website en evenementen worden allemaal in dezelfde huisstijl gepresenteerd. “Submarine fungeert nu echt meer als platform voor zowel bands als muzikanten, programmeurs locaties en natuurlijk publiek. Daarmee proberen we altijd de koppeling te zoeken tussen lokale, nieuwe artiesten en iets internationaals. Daarnaast vinden we het belangrijk te branden, daarom vind je in de titels van de evenementen altijd Submarine terug. Niet om de artiesten te kapen; we willen er niet als een soort pannenkoekmoeder overheen liggen van “je bent nu van mij en je doet wat ik zeg”, maar het is wel belangrijk dat we zichtbaar zijn zodat nieuwe muzikanten ons kunnen vinden.”

Het is niet alleen belangrijk dat muzikanten Submarine weten te vinden, ook het publiek moet op de evenementen afkomen; iets dat tegen de aard van underground indruist. Bart denkt wel dat hier een markt voor is. “Dat is inderdaad een uitdaging, maar dat is ook waar onze rol als Submarine ligt. We willen er heel graag voor zorgen dat we muzikanten kunnen accommoderen zodat zij hun ei kwijt kunnen. We zijn op zoek naar acts die zelf al een beetje feeling hebben met wat ze maken en initiatief nemen om dingen te organiseren. Het liefst ook in samenwerking met een artiest uit het buitenland, omdat wij het belangrijk vinden voor Den Haag dat er dingen van buitenaf hierheen komen en we zo kunnen zorgen dat acts die hier op hun zolderkamertje begonnen zijn ook weer naar buiten gaan. Wij kunnen ze ondersteunen met een beetje marketing en helpen met het programmeren. Het belangrijkste is om een breed publiek te trekken en mensen te triggeren eens iets anders te proberen. Het is belangrijk voor een stad diverse muzieksoorten te faciliteren zodat het niet eentonig wordt.”

De evenementen worden georganiseerd op verschillende bekende locaties in de stad, zoals Het Magazijn en The Grey Space in the Middle. Ook wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met bekende Haagse organisaties als PIP en The Crave. Hoe underground is het dan nog? “Eerlijk gezegd weet ik niet waar we het anders zouden moeten doen. Ik denk dat in Den Haag zeker in de komende jaren steeds meer plekken verloren zullen gaan, zo wordt de Binck bijvoorbeeld een woonwijk. Je moet dus wel de plekken die er nog zijn gaan gebruiken. En het is natuurlijk ook een stuk handiger als je een evenement organiseert en je niet stroom, spullen en mensen moet regelen. Dan vind ik het belangrijker dat we geld overhouden voor artiesten. Daarnaast trekken die gevestigde namen meer publiek, maar het is ook goed voor die plekken zelf om te laten zien dat ze iets spannends programmeren wat nog wel aansluit bij hun doelgroep.”

Waar Bart zelf het meeste zin in heeft? “De V00d00 Gold avond op 30 mei vind ik spannend, daar komt een bandje met een hele nieuwe smaak. La Jungle heet het, een soort alternatief rock/trance-bandje. Ik zou daar echt zeker naartoe gaan. En in juni hebben we een avond in het Magazijn met een bandje Sterk Water. Zij hebben een Duitse dragqueen uit Leipzig uitgenodigd die ze via internet hebben leren kennen. Dat is echt supergaaf, ik zie veel te weinig dragqueens in Den Haag. Ik word daar echt heel enthousiast van, als mensen zelf met zo’n tof plan aankomen.”

Het eerstvolgende evenement vindt op 11 mei plaats in Het Magazijn in samenwerking met BAKK records. 

"Ik word heel enthousiast van mensen die zelf met een tof plan aankomen"