Ze waren het zat, de Nederlandse clubcultuur had weer een kickstart nodig want zo kon het niet langer. Mason, Joost van Bellen en Willie Wartaal gaan onder de naam The Rad Pack terug naar de hoogtijdagen van de Nederlandse clubscene, housemuziek en all-nighters. Keihard beuken zonder verzoekjes of veel te korte sets. De vuurdoop voor het drietal is vrijdag 12 april in het Paard. Vandaar dat wij besloten Joost en Mason te vragen naar wat volgens de DJ's momenten waren dat de Nederlandse clubscene wel dat gevoel gaf dat zij nastreven.

Mason

Iason Chronis ofwel Mason. De clublegende brak in 2007 door met 'Exceeder' een nummer dat later nog eens is uitgebracht met de vocalen van Princess Superstar. Dat werd een hit en sindsdien is het alleen maar hard gegaan met Mason. Nummers met grootheden als Kurtis Blow, Steflon Don en Róisin Murphy, reclamemuziek en verschillende Hollywoodfilms volgden. Dat allemaal terwijl Mason gewoon bleef doen wat hij zelf wilde, geen compromissen, geen poespas, gewoon draaien.   

"Voor mij waren dat de house feesten in de “Niki’s” in Hilversum in de jaren 90.  Er knipperde misschien een gekleurd lampje hier en daar en er was een rookmachine, maar dat was het wel zo’n beetje. Geen LED, geen grootse fashion statements of acts, geen ‘showdesign’ (het woord alleen al), geen bagels met zalm en roomkaas voor 5 muntjes, en nee waarschijnlijk was het ook niet CO2 neutraal of anderzijds maatschappelijk lekker bezig. Maar wel no nonsense waanzinnige house muziek, 7 uur lang, en zonder concessies - dat was meer dan genoeg. In die tijd werden de meeste feesten ook gewoon door hele normale jongens met platte accenten georganiseerd, waar het nu een wat slickere business is. Was alles vroeger dan beter? Nee tuurlijk niet! Er wordt nog steeds waanzinnige muziek gemaakt en ook draai ik nog steeds op briljante feesten rond de wereld. Maar mijn voorkeur gaat wel echt uit naar het type feesten met weinig opschmuck. Met goeie muziek heb je niet zoveel meer nodig dan een klein donker keldertje en wat leipe types."

Joost van Bellen

Levende legende Joost van Bellen draait al een flink tijdje mee. Vroeger als een van de artists in residence in de legendarische Amsterdamse club RoXY. Organiseerde feesten als: RAUW en OHAF, stond aan de wieg van de Titty Twister op Lowlands, schreef het boek 'Pandaogen', werkte meer dan eens samen met Junkie XL en was een tijdje nachtburgemeester van Amsterdam (samen met de rest van het collectief De Nachtwacht). Een absolute grootheid in de Nederlandse housescene.

"M’n house-roots liggen bij de platenzaken van de jarentachtig en in Club RoXY. Het was verdomde moeilijk om heel vroeger aan de goeie platen te komen. Een winkel kocht vaak maar twee of drie 12”’s van een bepaalde track in… en dan moest je geluk hebben dat je precies op het juiste moment in die winkel was. Anders urineerde je naast de pot.

Er was geen internet, er waren geen mobiele telefoons, maar gelukkig waren er helemaal aan het begin ook niet zoveel DJ's die überhaupt wisten dat house bestond, laat staan dat ze ervan hielden.

De kick om zo’n nieuwe track te kunnen draaien, was enorm. Ik ging meestal meteen van de platenzaak naar de RoXY om ‘m daar overdag en voor een lege zaal eens keihard door die speakers te laten bulderen.

’s Nachts was er de magie: pompen met die platen en de dansvloer zien zweten. De DJ was nog geen ster. Het ging louter om die muziek en het met elkaar kunnen beleven.

Daar draait het ons bij The Rad Pack ook om: weg met die sterrenstatus, opzouten met alles maar filmen en posten, de laan uit met megadecors, over-de-top line-ups en die hele rambam. We gaan draaien alsof ons leven eraf hangt. Er moet en zal gedanst worden. And that’s an order."

The Rad Pack bracht onlangs, in aanloop naar hun tour, de eerste single 'Ga Weg Van De Booth' uit. Check het hieronder en haal je kaartjes voor The Rad Pack in Paard hier!