Oh ja joh?! met Marcela Orosi

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Tekst & Foto's: Ferry Bovet ,

Marcela Orosi is zangeres van de band Luminize. Een aantal jaar geleden vertrokken deze vier dames uit hun geboorteland Kroatië om vanuit Scheveningen gestaag verder te bouwen aan hun muzikale carrière. Sindsdien speelden ze onder meer op festivals als het Haagse Bevrijdingsfestival, Parkpop, Life I Live, Kaderock en Bospop. Maar ook landen als Zweden, Duitsland, Oostenrijk en natuurlijk Kroatië werden aangedaan. Begin dit jaar bracht Luminize de debuutplaat All or Nothing uit en de clip van de single Zašto Još Volim Te met Marin Jurić-Čivro trok tot nu toe 1,6 miljoen views. Momenteel touren ze door Nederland als support-act van Barry Hay's Flying V Formation.

Naam
Marcela Orosi. Cella is mijn bijnaam. Mijn familie noemt me zo, dus ik vind het wel leuk die ook te gebruiken.

Geboortedatum en -plaats
6 september 1993 in Rijeka, in Kroatië.

Broers/zussen
Ik heb een vijf jaar oudere zus, Matilda. Zij speelt gitaar in Luminize.

Huisdieren
Nee, helaas niet. Ik ben gek op honden en ik zou er best een willen hebben, ooit. Toen ik klein was, had ik een allergie voor hun vacht, dus destijds hebben we er nooit een gehad.

Sport
Rond m'n elfde heb ik wel gesport. Eerst volleybal, daarna handbal. Dat heb ik zo'n anderhalf jaar gedaan, en toen begonnen we met de band. Nu ga ik hardlopen of naar de sportschool, als je dat sport kunt noemen. Ik ga zo'n vier keer per week.

Beste gewoonte
Nou, ik controleer altijd twee keer of alle deuren wel op slot zitten. Ik vind dat een hele goede gewoonte! Al vinden sommige anderen het maar raar.

Slechtste gewoonte
Kan ik hetzelfde antwoord als hierboven geven? Ha ha ha. Ehm, ik denk naïviteit. Ik ben iets te goedgelovig. En dat heeft wel eens verkeerd uitgepakt, maar ja, daar leer je dan van.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Op school heb ik eens bij een voorstelling in een groepsdans meegedaan, en ik stond helemaal vooraan de groep op het toneel. Maar daarvoor had ik ook nog een zangact gedaan, en gitaar. En in alle drukte en gedoe was ik helemaal vergeten om me om te kleden. Stond ik daar vooraan, als enige in het verkeerde pakje. Ik schaamde me rot, ik was zo gefrustreerd! Veertien jaar was ik toen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik shop veel online... en als de bezorger dan aanbelt en het pakketje overhandigt, dan ben ik wel blij hoor! Meestal gaat het om kleren en soms wat muziek gerelateerde spulletjes.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dan geef ik een ram op m'n wekker! Want die blijft maar gaan omdat ik bij het eerste alarm nooit wakker genoeg wordt. Daarna drink ik een glas heet water met citroen.

Favoriete plek in Den Haag
Ja toch de Grote Markt hè. In z'n geheel. Er hangt een goede sfeer en het is er altijd gezellig.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het weer …. Ik vind Den Haag echt geweldig, maar het weer is anders dan in Kroatië. Niet zozeer de zeewind want die hebben wij ook, maar wij hebben zoveel meer zon. Dat is echt iets wat ik mis hier.

Stamkroeg
De Zwarte Ruiter. Daar gebeurt altijd wel wat. Er speelt een band, of ik kom er bekenden tegen. En ze draaien altijd lekkere muziek.

Beste Haagse initiatief
Ik vind dat lastig om te zeggen omdat ik hier nog maar twee en een half jaar woon. Maar over het algemeen vind ik dat er in Den Haag veel plekken zijn waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en waar kennis gedeeld kan worden.

Haagse band van het moment
Ik vind The Deaf erg goed. En Di-rect. Marcel is een fantastische zanger. Jon Tarifa mag in dit rijtje ook niet ontbreken. Goede muziek, hij is erg getalenteerd en een onderhoudende performer.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik kan natuurlijk niet Luminize zeggen hè? Nee, dat is een grapje hoor. Maar ik vind dat echt een moeilijke vraag. Ik noem dan Max Bong, zij is een heel getalenteerde ontwerpster uit Den Haag. Ze maakt hele mooie dingen en mag wel wat meer aandacht daarvoor krijgen.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Die vind ik ook moeilijk om te beantwoorden, gewoon omdat ik hier nog niet lang genoeg woon... sorry! Ik ga mezelf meer in de Haagse geschiedenis verdiepen, ha ha!

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Pink! Dan kan ik al haar nummers zingen tijdens een heel groot concert, in Madison Square Garden of zo. En dan vlieg ik natuurlijk ook door de lucht en zo. Als ik tenminste met die ruil ook haar fysieke kracht erbij krijg, want anders gaat me dat niet lukken!  

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Koffie? Weet je, de avond is mijn meest creatieve moment van de dag. Dus als ik inspiratie krijg dan kan ik lang bezig zijn met teksten of melodieën. En ik raak nog al eens verdiept in een goede film of series als Shameless, Suits of House of Cards. En dan vliegt de tijd!

Beste nummer aller tijden?
Oh, er zijn er zoveel! Maar Jeremy van Pearl Jam en Dirty Diana van Michael Jackson springen er voor mij toch wel uit. Wat een geweldige nummers.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Kaas. Veel kaas. Alle soorten kaas. Als ik niet oppas eet ik door totdat ik er ziek van word. Oh, en ook tortillachips.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik was nog heel klein toen ik een album van Anastacia kreeg. Zij is eigenlijk de reden dat ik ben gaan zingen. Ik wilde toen haar stem imiteren, maar dat is niet te doen. We stonden met Luminize dit jaar met haar op de line-up van Bospop. Helaas heb ik haar niet kunnen ontmoeten. Maar alleen al op hetzelfde festival staan deed me heel wat. Er zijn wel wat traantjes gelaten...

Waar luister je de laatste dagen naar?
X Ambassadors, Nothing But Thieves. En Max. Maar ook gouwe ouwe hoor, zoals Skid Row en Pearl Jam.

Bron van inspiratie
Mensen die hun dromen najagen en niet opgeven. Ik vind het ook mooi om documentaires over zulke mensen te zien, hoe ze die weg bewandeld hebben.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zou zeker niet klagen als dat het geval zou zijn! Maar ik ben best een reiziger en zou ook wel andere landen willen verkennen.

Vraag van Arthur Pronk: Wat voor levensveranderende plannen heb je voor de komende 3 jaar? Het komt eigenlijk neer op: wat staat er nu al voor groots in jouw leven in de steigers?
We hebben veel plannen met Luminize. We zijn naar Nederland gekomen om verder te komen in de muziek. Elke single, elk optreden kan een grote verandering inluiden. We hebben doelen die we nastreven, als we slagen dan is dat wel levensveranderend. Voor mij persoonlijk zeker.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Dit is eigenlijk een vraag die Max Bong, die ik al eerder noemde, aan ons stelde: als je de mogelijkheid had om terug te gaan in de geschiedenis, welke persoon zou je dan willen ontmoeten? Ik vind dat zo'n intrigerende vraag dat ik erg benieuwd ben hoe anderen daarop antwoorden.