Stoorzender, de Haagse rapper, is een drukke baas. Bij 3VOOR12 Den Haag kunnen wij vaak door de releases het bos niet meer zien. Zo bracht de man met de vlotte babbel vorig jaar een nieuw Haags volkslied uit, een protestsong en daarnaast een vol album. De liveshows van Stoorzender staan bol van de energie maar ook van oprechte kijkjes in zijn psyche, zijn Oh Ja Joh?! gelukkig ook.

Naam
Robert van den Bergh

Geboortedatum- en plaats
21 februari 1979 in Den Haag

Heb je huisdieren?
Nee, niet meer. Ik had twee hele lieve staffords, maar die zijn overleden door ouderdom. Ik ben wel echt een hondenmens.

Wat doe je aan sport?
Nu even niet. Ik denk er wel over om fitness weer op te gaan pakken, maar op dit moment doe ik even niets. Woordsport, telt dat?

Wat is je beste gewoonte?
Empathisch vermogen denk ik. Ik kan met alles en iedereen praten en hou niet van drama en ruzie. Er zijn al genoeg mensen die problemen creëren en de verschillen tussen ons benadrukken, dus waarom zou je je eigen leven daarmee willen opvullen? Ik zie alles en iedereen eerst als mens, voordat ik ze koppel aan een hokje of iets dergelijks.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben een sucker met timemanagement. Ik plan mijn route zorgvuldig en in mijn hoofd komt het precies goed uit, maar dan gebeurt er op het laatste moment één onverwacht ding en dan ben ik weer 10 minuten te laat. Ik ben heel slecht met tijd.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Voor het niet uitspreken wanneer er moet worden gesproken. Soms ga ik wat te ver in het gezellig doen en het vermijden van problemen. Dan houd ik mijn bek dicht, terwijl ik wel zie dat er dingen gebeuren die niet eerlijk zijn. Aan de ene kant denk ik dan: “Iedereen mag zijn mening hebben, laat maar gaan.” Op dat moment zeg ik er niets van, maar dan denk ik later: “Eigenlijk had je hier het gesprek moeten stoppen. Jij bent toch Stoorzender? Zeg dan iets wanneer het moet.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Surinaams eten.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Tegenwoordig een glas water drinken en dan energydrank. Ik las laatst dat het goed is om ’s ochtends eerst water te drinken om jezelf te cleanen voor je er koffie in gooit en dat maakte veel sense bij mij. Dus eerst een glas water en dan snel mijn dag beginnen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Op het moment MOOOF, de studio’s. Daar lopen zoveel leuke mensen rond en er is zoveel talent. Ik vind er mijn rust, voor mij is muziek echt therapie. Zodra ik daar kom is het walhalla en voelt het als thuis.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Een iets meer saamhorige cultuur, dat mis ik wel eens in Den Haag. Er is altijd plek voor meer mooiigheid.

Wat is je stamkroeg?
De Guts, een leuke tent bij Bezuidenhout. Het zit niet in de stad en is daardoor lekker rustig. Het is een beetje een buurtding, maar toch wel bekend. Ik kom er al sinds ik zestien of zeventien ben en heb er veel lieve mensen en vrienden leren kennen.

"Jij bent toch Stoorzender? Zeg dan iets wanneer het moet."

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik ben heel down met de movement van Splendid en Ava Nova. Ik vind het kicken om ze bezig te zien.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
McDonalds-muziek. Mensen proberen snel wat te scoren met bestaande templates. Er komt veel langs waarvan ik denk: Phil Collins wint het nog steeds van jou. Hem luister ik volgend jaar waarschijnlijk nog steeds en jij hebt nu iets nieuws, maar over twee jaar ben ik vergeten wie jij bent, omdat het gewoon niet origineel is. Klinkt nu leuk, maar wat is de waarde die jij brengt? Lekkere nieuwe burger van McDonalds, maar over drie maanden is die er weer uit. Iedereen is wat dikker geworden, maar daarna is iedereen het weer vergeten. Ik denk dat die snelle McDonalds-type of music overschat is en dat er nog steeds dingen moeten spelen als talent en doorzettingsvermogen. Je moet het gevoel krijgen dat iemand het meent.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Personaliteit, een eigen stijl; artiesten die mensen echt raken met hun muziek en niet gaan voor de 3minuut19-nummers. Van die muziek waar je naar luistert en niet eens doorhebt dat het speelt, dat is de kracht van echte muziek. Nu, in het plaatje van die McDonalds-shit past dat niet, maar dat is wel meer waard dan alles van dat bij elkaar, want je vertelt veel meer.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Waarschijnlijk een gevoelige track uit een genre waar ik niet per se in zit. Er zijn veel mooie nummers en ik denk dat het op dat moment te maken heeft met in welk stuk van mijn leven ik ben. Wat Nederlandstalige muziek betreft ben ik nu zelf bezig met een nummer, Goodbye, dat echt heel vet is, met allemaal live-artiesten. Ik denk dat dat voor Nederland echt een nummer is dat kippenvel kan bezorgen met veel mooie, rustige momenten en solo’tjes. Tot nu toe vind ik voor mezelf Goodbye een mooi nummer.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Golder Power, energydrank. Ik drink al tien jaar tien blikjes per dag, of vijf misschien. Wat een troep... wat een bagger. Ze maken het in Duitsland en ze mogen het daar niet eens verkopen, en ik ben zo dom het toch te drinken.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb zestien of zeventien tattoos en drie piercings. De meest bijzondere tattoo is de naam van mijn moeder op mijn bovenarm. Zij is laatst overleden en die tattoo is het mooist om te dragen, als een soort eerbetoon.

"Iedereen is wat dikker geworden, maar daarna is iedereen het weer vergeten. "

Wat is de eerste plaats die je ooit kocht of kreeg?
Toen ik een jaar of 8 was kocht ik bij een kapper bij mij in de buurt elke maand het nieuwe Turn up the base-bandje met zo’n vijftien, zestien nummers. Het is grappig: met sommige van die gasten waar ik toen naar luisterde, zit ik nu mee te chillen en muziek te maken. Dat was een beetje het begin denk ik, al was dat housemuziek. Mijn eerste rapalbum was NWA met Straight Outta Compton.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, de laatste dertig jaar is het niet anders geweest. Zelfs als ik iets ergens anders zou vinden – dan zou het waarschijnlijk ook eerder het buitenland zijn – dan zou ik nog steeds mijn connectie met Den Haag houden. Mijn familie woonde hier en heb ik hier meegemaakt, dus als ik Den Haag verlaat, verlaat ik eigenlijk de herinneringen aan hen. Ik denk niet dat ik hier zomaar zou vertrekken.

De doorgeefvraag van Anna Oosterling: Wat zou je ooit nog willen leren?
In mijn studio staan een synthesizer en vijf gitaren, waarvan een akoestische en een bas, maar ik kan ze niet bespelen. Dus ik moet steeds mensen binnenhalen die dat voor mij kunnen doen. Ik lees ook geen noten en dat soort dingen zou ik graag willen leren. Als je alles wat er in je hoofd oppopt meteen kunt vertalen naar muziek, kun je zo twee nummers op een dag maken die niet eens slecht klinken.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als de persoon die je was toen je 8 jaar was vandaag in de spiegel zou kijken, zou die zichzelf dan nog mogen?

"Als je alles wat er in je hoofd oppopt meteen kunt vertalen naar muziek."