Een nieuw jaar, een nieuwe Oh Ja Joh?! We trappen de eerste editie van 2019 af met Anna Oosterling. Als tourmanager van Typhoon en voorheen Chef’Special is de Scheveningse geen vreemde in de Nederlandse muziekscene. Ze is oprichter van Get Your Act Together, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en coaching in de muziekindustrie, en Anna geeft les op de Herman Brood Academie. Nu is ze vooral bezig met het opstellen van een website als reactie op Ronald Molendijk uitspraak “Vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek.” Hoog tijd om deze duizendpoot het vuur eens flink aan de schenen te leggen.

Naam
Anna Oosterling.

Wat is je geboortedatum
14-10-1989 in Delft

Heb je huisdieren?
Ja, Moos de hond en Sjaak de kat. Sjaak is vijf en Moos is bijna drie.

Wat doe je aan sport?
Kitesurfen, surfen en ik ga naar de sportschool. Ook yoga vind ik fijn om te doen, vooral sinds mijn bevalling. Ik hou onwijs van bewegen, ik móet echt sporten.

Wat is je beste gewoonte?
Spullen op dezelfde plek leggen, ik ben echt nooit iets kwijt. Dingen wisselen nooit bij mij, ik heb mijn sleutels bijvoorbeeld altijd in dezelfde jaszak. Ik heb zelfs bij andere mensen vaste plekken waar ik spullen neerleg. Alleen m’n lippenbalsem ben ik altijd kwijt.

Wat is je slechtste gewoonte?
Mij uitkleden en het letterlijk neergooien waar ik het uit heb gedaan. Mijn kleren liggen altijd op de grond of op een stoel, ik moet echt m’n best doen dat op te ruimen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dat was tijdens een show van Chef’Special in Paradiso. Paradiso heeft een podium met een opstapje aan de achterkant en die is vrij hoog. Ik weet nog dat ik het podium op wilde stappen en dat ik het trapje even vergat. Toen ging ik voor een uitverkocht Paradiso plat op m’n neus.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Boodschappen, is dat heel erg? Dat is echt sinds ik een kind heb zo heerlijk. Dan kan ik rustig bedenken wat ik wil koken deze week en dan wordt het gewoon bezorgd. Geen gehuil in de supermarkt, echt ideaal.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Plassen. Ik moet altijd plassen. Voorheen ook ’s nachts maar nu gelukkig niet meer. Ik kan ook echt niet functioneren als ik heel nodig moet plassen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik kom niet heel veel in het centrum van Den Haag, maar in Scheveningen kom ik heel graag bij Tigershark koffie, dat vind ik een heel fijn koffietentje. De gast die dat heeft opgezet kent zijn theeën en koffies, hij heeft er echt verstand van. Hij heeft de zaak heel modern ingericht, minimalistisch, rustig. Ik vind het een hele fijne plek.

Wat is je stamkroeg?
Ik ga niet veel uit omdat ik altijd shows in het weekend deed. In Scheveningen in de Keizerstraat zit de Snoeshaan. Dat doet me heel erg denken aan Delft waar ik vandaan kom. Daar ging ik altijd naar bruine kroegen om een daghap te eten en dat miste ik heel erg toen ik in Haarlem woonde. In de Snoeshaan heb je ook een daghap en kun je lekker zitten.

"Ik ga nu wat gevaarlijks zeggen."

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ben ik heel voorspelbaar als ik Son Mieux zeg? Ik kan me herinneren dat ik hen voor het eerst zag bij de Buiten op het strand en ik weet nog dat een vriend van mij dat mixte en dat ik echt zo overrompeld was. Dit is al een tijd geleden toen nog niemand wist wie Son Mieux was. Ik was toen zo onder de indruk, ik had heel erg het gevoel van “Dit is veel te goed om hier te staan.” Dat hadden gelukkig meer mensen.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik ga nu wat gevaarlijks zeggen. Pollyanna. Giel van 3FM ging op een gegeven moment met haar aan de haal van “Wow dit is the next best thing” en volgens mij kwam dat veel te vroeg. De druk dat ze er in een keer moest zijn en muziek moest uitbrengen was te veel. Niet zozeer dat ze zichzelf overschatte, maar dat anderen dat deden en dat ze zich daardoor niet meer op haar eigen tempo kon ontwikkelen.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De Popronde. Ik heb het idee dat de artiesten onderschatten hoe waardevol het kan zijn en hoe ze hun eigen stad kunnen activeren. Artiesten die geboekt worden denken “Top ik ben geboekt voor de popronde”, maar dat betekent niet dat mensen dan naar je show toekomen.

Ze moeten zich meer verdiepen in welke stad ze terecht komen, hoe ze met andere artiesten koppelingen maken om publiek te trekken. Er wordt heel erg geleund op een team in die stad die promo voor ze doet.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een avondje Eva Jinek willen zijn. En dan vooral mogen kiezen wie mijn tafelgasten zijn en welke onderwerpen ik wil aansnijden. Zij heeft een supermooi podium. Het is niet makkelijk als talkshowhost om er een interessant item van te maken voor iedereen en de juiste gasten tegenover elkaar te zetten.

"Ik heb het idee dat de artiesten onderschatten hoe waardevol het kan zijn en hoe ze hun eigen stad kunnen activeren."

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb drie tatoeages: een lepel en vork gekruist op m’n pols van Chef’ Special, eentje op de bovenkant van m’n arm, daar staat in braille “Mom” en op m’n borst zit een kompas met geometrische vormen die ik zelf heb getekend. Die gaat over richtingen kiezen omdat ik heel erg achter m’n gevoel aan ga. Hij zit op m’n borst omdat hij dan het dichtst bij m’n hart zit. Die van Chef’ Special hebben we met z’n allen laten zetten in de kleedkamer, best wel rock ’n roll eigenlijk. Mijn pols was kleiner dan bij de mannen maar de juiste maat naald was er niet dus hij is wat minder mooi geworden. Maar dat vind ik juist wel leuk, het is weer een mooi verhaal. Ik heb er geen spijt van, tatoeages staan voor een bepaalde periode in je leven en in die context kloppen ze altijd.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Binnen van Marco Borsato was het eerste singletje dat ik kocht. Het eerste album dat ik kocht was van Pete Philly and Perquisite.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Boeken! Ik lees heel veel verschillende dingen, verhalen, hulpboeken, boeken voor mijn opleiding, alles. En Ted-talks.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwacht het niet perse, maar ik zou het niet erg vinden. We zitten hier echt heerlijk, ik hou van de zoute lucht. Ik heb elke keer nog steeds dat wanneer ik door Den Haag richting Scheveningen rijd, ik het gevoel heb dat ik op vakantie ga. Maar ik heb altijd gezegd dat ik nog wel in het buitenland zou willen wonen en ik laat me leiden door werk en projecten dus in die zin zit er nog wel wat in de pijpleiding. Maar ik kan het me wel heel goed voorstellen dat we hier terugkomen.

De doorgeefvraag van de vorige gast Carly Dutton: Wat is je go-to nummer in de karaokebar?
Ik zing altijd Santa Claus is coming to town van Jessie J in de auto, ik ben echt een sucker for christmas. Maar die hebben ze helaas nog niet bij veel karaokebars.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou je ooit nog willen leren?

 

"ik hou van de zoute lucht."