Parkpop Saturday Night Parkpop Saturday Night

Veel nostalgie en een bak aan covers

, Tekst: Megan Lloyd | Foto’s: Maarten Ederveen, Irene Lantman

Officieel gezien is dit de eerste editie van Parkpop Saturday, op de vooravond van Parkpop. Maar na een blik op de line-up is al snel duidelijk dat het toch wel erg veel weg heeft van het inmiddels vertrouwde Night at the Park. Een blik coverbands en een reeks bands uit de 80’s en 90’s worden weer uit de mottenballen getrokken. Maar, hoe pakt dat uit?

Terwijl de zon zich de hele dag flink laat zien zit de sfeer er aan het begin van het festival nog niet echt in. De grote publiekstrekkers staan later op de avond op het programma, en dat blijkt ook wel uit de bezoekersaantallen tijdens de eerste acts. Voor het eerst staat er ook een gigantische tent op het Parkpopterrein, de HiFi Klubben stage. "Wat irritant die tent, trek het gewoon open" wordt er in het publiek gemopperd. Wellicht dat daar met regen anders over wordt gedacht. 

Parkpop Saturday Night 2018

In diezelfde tent mag (under)cover band Kiss Forever het festival aftrappen. Een visueel spektakel, dat is waar Kiss natuurlijk vooral om bekend staat. Muzikaal gezien is het niets bijzonders, maar dat is niet erg. Het publiek krijgt waar het voor is gekomen; een rits aan hits en een theatrale show.

Op het programma zou nu Gruppo Sportivo moeten staan. Maar door een vervelende valpartij heeft de band last-minute afgezegd en wordt Time Bandits gevraagd in te vallen. De new wave band uit de jaren 80 trekt niet veel bekijks. Tijd voor weer een coverband! The Boss UK is misschien wel een van de bekendste coverbands in het circuit, niet zonder reden overigens. ‘Welcome to the church of Bruce Springsteen!’ predikt zanger Doug Freeman aan het inmiddels toegestroomde publiek. Alhoewel het charisma van Springsteen niet te evenaren is, doet de band toch een aardige poging om even 'The Boss' van het Zuiderpark te zijn. Hits als ‘Born to run’, ‘The river’ en ‘Born in the USA’ worden dankbaar in ontvangst genomen en luidkeels meegezongen.

Kiss Forever @ Parkpop Saturday Night 2018

Time Bandits @ Parkpop Saturday Night 2018

The Boss UK @ Parkpop Saturday Night 2018

Het niveau wordt even later flink naar beneden gehaald bij het optreden van Hot Chocolate. De 70’s band weet een uitwisbare indruk achter te laten. ‘You sexy thing’ en ‘You could have been a lady’ kunnen nog wat meezingmomenten teweeg brengen, maar daar is het ook wel mee gezegd qua memorabele momenten dit uurtje. Te vaak zit de zang ernaast en wordt het niet goed opgevangen. Het is een beetje pijnlijk om te aanschouwen.

Gelukkig maakt het optreden van Martijn Fischer veel goed. Uiteraard weer covers, maar dat was de verwachting dan ook. De acteur/zanger heeft meer dan 550 keer Hazes mogen vertolken in het theater en besloot daarna lekker te door te gaan met optredens ter ere (of met dank aan) de Amsterdamse volkszanger. Een uurtje Hazes meeblèren, het Zuiderpark is er klaar voor. ‘De vlieger, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Bloed zweet en tranen’, het komt uiteraard allemaal voorbij in deze Greatest Hits show. Lekker theatraal en een tikkeltje overdreven, maar dat hoort er wel een beetje bij.

Na al die mannen is het tijd voor wat girl power. Spice Girl Melanie C mag het Parkpop Saturday publiek overtuigen dat ze meer is dan alleen Sporty Spice. Gelukkig doet ze dat direct vanaf de eerste minuut met een loepzuivere stem en een bak aan energie. Solo hits als ‘Next Best Superstar’, ‘Never be the same again’ en ‘I turn to you’ worden afgewisseld met covers als ‘Shape of You’ van Ed Sheeran en ‘Sing It Back’ van Moloko’, wat een beetje jammer en onnodig is. Uiteraard worden de fans ook getrakteerd op wat Spice Girls liedjes. Met ‘Say you’ll be there’ en ‘2 become 1’ zijn we allemaal even teruggevlogen naar die hysterie uit 1997.

Martijn Fischer @ Parkpop Saturday Night 2018

Jason Donovan weet hoe je het Nederlands publiek voor je moet winnen. ‘How is Holland doing at the World Cup?’. Een pijnlijke vraag, waar hij klaarblijkelijk het antwoord niet weet. Alles is snel vergeven als de Australiër ‘Especially For You’ inzet. Er wordt gezwijmeld tijdens ‘Any Dream Will Do’ en even waant het publiek zich weer in de 80’s. De witte broek zit net iets te strak en de moves zijn net iets te slick, maar hé, zitten de meeste mensen niet hier om zich weer even jong te voelen?

Pijnlijker is het optreden van Kim Wilde. Hoeveel de die-hard fans op de eerste rij alle noten liefdevol lijken op te zuigen en terug te zingen, is het voor de rest van de bezoekers vooral erg pijnlijk. Klassiekers als ‘Kids in America’ en ‘You Keep Me Hanging On’ worden behoorlijk vals gezongen. Wellicht dat het tijd wordt voor Kim om met plezier terug te kijken op haar carrière als zangeres en pin-up en het te laten voor wat het was, want dit is wel echt vergane glorie.

Tijd voor muziek van onze zuiderburen; Clouseau. Klassiekers als ‘Anne’, ‘Domino’, ‘Daar gaat ze’ en de enige nummer 1 hit van de band ‘Passie’ worden afgewisseld met wat nieuwere nummers, die overigens ook lekker klinken. Ja, in tegenstelling tot sommige andere acts, staat de show van Clouseau na al die jaren nog steeds als een huis. De vrouwen op de eerste rij vallen in katzwijm door de charmes van de inmiddels 50-jarige Koen Wauters, die nog steeds weet te overtuigen en er geen moment naast zit. En als er dan aandacht wordt gevraagd voor de 5-2 overwinning van België vandaag, is het helemaal feest.

Vaste prik is afsluiter De Dijk. Sterker nog, ze noemen het zelf ook nog Night at the Park als ze het festival aanhalen. Het is een solide optreden, maar er wordt niets anders verwacht. ‘Als ze er niet is’, ‘Binnen zonder kloppen’, ‘Bloedend hart’, het komt allemaal voorbij en de bezoekers dansen en zingen er flink op los. Bij de laatste noten van ‘Mag het licht uit’ wordt met een vuurwerkshow de eerste editie van Parkpop Saturday afgesloten. Op naar Parkpop!

Clouseau @ Parkpop Saturday Night 2018

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag