Robin Dirksen, ofwel AVA NOVA, is de zangeres die vrijwel uit het niets kwam met haar nieuwe project. Samen met Robin Veldman en Jaap Wiewel was de studente aan de HBA onlangs te horen bij 3voor12 Radio op NPO 3FM en wellicht is ze binnenkort ook wel in Den Haag te zien... We spraken naast de Boterwaag af met de artieste en vroegen haar naar haar guilty pleasures, wat zij overschat en onderschat vindt en wat het eerste is dat ze doet als ze wakker wordt. Kortom: een nieuwe Oh Ja Joh?!

Naam
Robin Dirksen, ik heb geen tweede namen.

Geboortedatum en -plaats
6 februari 1996 in Den Haag, Scheveningen om precies te zijn.

Broers/zussen
Ik heb een jonger broertje; James, hij is 20. Verder heb ik een oudere halfzus, genaamd: Floss. 

Huisdieren
Toen ik thuis woonde had ik twee katten, die wonen nu bij mijn moeder. Die katten heten: Daphnis en Chloé. Ik heb zelf geen huisdieren, hoewel ik wel graag een kat zou willen hebben.

Sport
Ik zou graag zeggen dat ik sport. Een tijdje heb ik zelfs geprobeerd om elke vrijdag in de sportschool te zijn, maar dat werd uiteindelijk niks. Wel heb ik ouderwetse rolschaatsen gekocht, daarmee ga ik van de zomer met een vriendin rolschaatsen. Ik heb altijd de keus moeten maken tussen muziek en sport.

Beste gewoonte
Mijn beste gewoonte is dat ik mijn hand niet omdraai voor nieuwe uitdagingen. Verder heb ik een groot empatisch vermogen, als iemand een probleem heeft kan ik daar zelf ook echt mee zitten.

Slechtste gewoonte
Dat komt een beetje voort uit mijn beste gewoonte, ik neem vaak teveel hooi op mijn vork. Dat in combinatie met mijn talent voor slecht plannen is wel moeilijk. Ik zeg overal 'ja' op, maar als ik vervolgens in mijn agenda kijk, zie ik vaak dat ik het anders had moeten doen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik kan mij eigenlijk niks voorstellen waar ik mij lang voor heb geschaamd. Ik kan meestal wel lachen om gênante momenten. Er is vast ooit wel een flirtpoging geweest die helemaal misliep, maar daar schaam ik me niet echt voor.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst laat ik eten bezorgen, pizza en sushi. In het geval van pizza kies ik er altijd een met heel veel vlees, als ik dan toch zondig dan zondig ik goed.

Verder vind ik het prettig om ook online te shoppen voor bikini's en dergelijke, alleen weet je nooit of het past als het eenmaal aankomt.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Meestal moet ik meteen plassen, haha. Verder gooi ik een plens water in mijn gezicht om gelijk goed wakker te worden en te hydrateren.

Favoriete plek in Den Haag
De Grote Markt vind ik heel fijn. Ook het strand. Ik ben daar in de buurt opgegroeid dus dan neem je dat al snel voor lief, nu ik daar weg ben, weet ik weer wat ik mis. Als het lekker weer is kan ik het strand en de Grote Markt ook combineren.

'Er is vast een mislukte flirtpoging geweest...'

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou niet veel veranderen. Omdat ik veel onderweg ben en in Utrecht studeer, ben ik gaan waarderen wat we hier hebben. Ik vond een tijdje terug het aanbod wat uitgaansgelegenheden betreft een beetje beperkt maar dat valt nu ook mee. Wel vind ik de beveiliging in Den Haag vrij streng; je moet direct je jas op hangen en dergelijke. Ik snap dat het voor de veiligheid is, maar alsnog vind ik het overdreven.

Stamkroeg
Het Paardcafé is wel echt mijn stamkroeg. Verder zit ik vaak in de Coffee Company op de Korte Poten, maar aan het eind van de avond ben ik altijd in het Paardcafé.

Beste Haagse initiatief
Sniester. Het is net geweest natuurlijk en ik vond het heel vet. Goede sfeer en goede acts. Ik vond het heel bijzonder dat een act als The Bellrays helemaal uit Amerika hierheen is gekomen, dat is zo cool. Ik vond FFOOSS het leukste van deze editie, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik meer rond heb gelopen met bier in mijn handen dan echt dingen heb gecheckt.

Haagse band van het moment
Ik moet natuurlijk Son Mieux noemen. Die gaan kneiterlekker. Ik stond een tijdje terug in het voorprogramma samen met Pyke. Toen ik later naar hun set keek, kwamen alle liedjes wel heel erg binnen. Verder vind ik Niko heel tof. Ik ben blij dat Nik weer bezig is met muziek.

Verder vind ik Playground Zer0 ook heel goed, ik ga heel lekker op hun laatste plaat.

Overschat in de Haagse scene?
Ik denk de bandjescultuur. Er is natuurlijk wel een redelijk bandjesklimaat hier maar er is ook veel meer. Ik zou het bijvoorbeeld heel tof vinden als er wat meer focus op hiphop gelegd zou worden.

Onderschat in de Haagse scene?
Ik heb, op de hiphop na, het gevoel dat er niet veel onderschat wordt in Den Haag. Misschien is het belang van financiering van nieuwe projecten onderschat, mijn subsidie is ooit afgewezen en dat was wel een dingetje toen.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
F. Ik vind het heel jammer dat zij toen gestopt zijn. Toen ik vroeger in Blue J speelde, haalden wij heel veel inspiratie uit F. Ook hun feestjes in de Supermarkt waren echt heel cool. Ik mis de Supermarkt ook trouwens

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou willen weten hoeveel er écht is in het leven van een social-media influencer. Ik wil weten hoe erg het allemaal in scene gezet is. Matilda Djerf bijvoorbeeld. Ik zou graag de andere kant van de foto willen zien bij haar.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik ben echt een mega piekeraar, ik kan voor vanalles wakker liggen. Ik heb standaard een to-do list naast mijn bed liggen. Ik kan ook wakker liggen van leuke dingen waar ik zin in heb en naar uitkijk.

Beste nummer aller tijden?
Ik ga heel lekker op 'What It Is' van Mark Knopfler. Vanaf het eerste moment dat ik het hoorde, wilde ik het nummer helemaal begrijpen. Ik snap het ook als mensen het helemaal kut vinden.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik probeer de laatste tijd wat meer elektronische muziek te luisteren. Ik kwam laatst per toeval op 'Aftergold' van Big Wild dat vind ik heel cool geproduceerd. Verder heb ik het nummer 'New Person, Same Old Mistakes' van Tame Impala herontdekt. Ohja, 'Tadow' van Masego is heel cool.

Ik merk wel aan mezelf dat, ik sinds ik met AVA NOVA bezig ben, ik wat minder aandacht heb voor bandjes en wat meer met hiphop en dergelijke bezig ben. Vroeger was ik echt een bandjespersoon, hoewel ik toen ook heel lekker kon gaan op acts als Selah Sue. Blue J was in feite ook een beetje hiphop, dus de laatste tijd voert dat wel de boventoon. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik kan heel lekker gaan op heel agressieve trap en grime. Acts als Dope D.O.D. bijvoorbeeld. Ik zou heel graag eens naar een grimefeest gaan, weet alleen niet of ik er heelhuids vandaan kom.

Daarnaast kan ik ook genieten van de hedendaagse Nederlandse "billenschud" hiphop. Dat is lekker dansbaar.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste cd die ik kreeg was een heel standaard K3 cd. De eerste cd die mij echt beïnvloedt heeft is On A Day Like Today van Bryan Adams. Die kreeg ik van mijn moeder, zij is kunstenares en had altijd muziek op tijdens het schilderen, omdat ik deze cd fijn vond mocht ik hem toen houden.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik vindt het lastig om te zeggen dat iemand geen muziek zou mogen maken. Ik zou het ook kut vinden als mensen tegen mij zeggen dat ik beter geen muziek meer zou mogen maken. Nickelback bijvoorbeeld: daar wordt zo veel op gehaat, nergens voor nodig. Sterker nog, ik ging best lekker op 'Rockstar' toen ik vroeger op de skatebaan stond.

 Wel heb ik soms moeite met acts die een comeback maken en teren op oud materiaal. Van die acts waar dan één origineel bandlid inzit, die meestal niet eens de frontman is, en dan allemaal songs spelen die een beetje passé zijn.

Bron van inspiratie
Het overdenken van dingen. Soms denk ik teveel na over de zin van het bestaan en dergelijke zaken. Verder haal ik inspiratie uit het dagelijks leven.
Motivatie haal ik uit artiesten waar ik tegenop kijk.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Over tien jaar denk ik dat ik dan ga beginnen aan kinderen. Ik denk dat ik dan weer in Den Haag zal wonen, ik vond het een heel fijne stad om op te groeien. Maar ik denk dat ik tussendoor even in Amsterdam zal wonen. Daarnaast hoop ik dat ik veel on the road zal zijn met mijn muziek en veel plekken kan zien.

Vraag van Roos Meijer: Wat heb je altijd al willen doen, maar heb je nog nooit gedaan?
Twee dingen eigenlijk. Allereerst zou ik het tof vinden om zelfvoorzienend te zijn. Op een hutje op de hei wonen zonder naar de supermarkt te hoeven gaan. Back to basics.
Daarnaast wil ik de wereld zien. Ik heb nooit echt gereisd dus dat zou ik nu wel willen meemaken. Afrika wil ik zien en Australië lijkt mij ook een heel fijne plek om heen te gaan.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou je doen als er nooit meer een morgen zou zijn?

'Ik kan echt genieten van Nederlandse "billenschud" hiphop...'