De finale van de tweejaarlijkse bandwedstrijd voor jonge acts; Talent Event staat weer voor de deur. De wedstrijd, die al jaren plaatsvindt, levert steevast veelbelovende artiesten af. Op zaterdag 24 maart zal in de grote zaal van het Paard de droom van een aantal gelukkige jonge muzikanten uitkomen en zullen ze zelf op de planken staan. Hoe zit het met de zenuwen? Komt iedereen kijken? Wij vragen het de finalisten zelf, met in dit artikel: Beyond The Moon.

"We gaan zo repeteren, we moeten goed voorbereid zijn voor zaterdag," zegt gitarist Yaniv de Jong als wij aankomen in het HPC. Hij, zangeres Luna Becking, drummer Max van Dijk en gitarist Jan Paardekooper vormen samen met de afwezige bassist Willem "Te Laat" van Dijk de jonge band Beyond The Moon, een van de finalisten van Talent Event.

"Talent Event heeft ons nu al een hoop vette ervaringen op laten doen," begint Jan. "Met name de opnames in de Basement Studio's waren heel gaaf, een gratis opname doen in een professionele studio is, zeker voor een beginnend bandje een groot iets. We willen Ernst van Wageningen dan zeker nogmaals bedanken!" Ook laat de band weten veel op te hebben gestoken van de andere workshops. "Ik heb een basworkshop gevolgd in theater Dakota, dat was enorm leerzaam," aldus Luna.

Inspiratie

De liedjes van Beyond The Moon beslaan een groot gedeelte van het rockspectrum. De reggae-kant van The Police gaat, langs David Bowie door naar Fleetwood Mac. Hoe schrijft de band zulke liedjes met zo veel invloeden? "Het nummer 'Bones' is ontstaan uit een riffje dat ik bedacht had toen ik zat te pielen op mijn zolderkamer," zegt gitarist Yaniv. "Maar andere keren komt iemand anders met een idee." "Of het ontstaat uit een jam!" vult Luna aan. Dat is de reden dat de stijlen van de nummers zo uiteen lopen, volgens de band. "Iedereen heeft zijn eigen invloeden, en daardoor krijg je een soort smeltkroes van stijlen." 

"We vinden allemaal ook andere muziek vet," vertelt Max "Wel allemaal in dezelfde stroming, maar de een is meer van The Police en de ander meer van Jimi Hendrix." De band lijkt een rijke opvoeding gehad te hebben wat rockmuziek betreft. "Ik vind Meddle van Pink Floyd een van de beste albums ooit. Die sound probeer ik vaak na te doen," aldus Yaniv. "Ja! Pink Floyd!" valt de rest van de band hem bij. De gemene deler van inspiratie lijkt gevonden. 

Moordende concurrentie

Voor veel jonge Haagse artiesten is optreden in de grote zaal van het Paard de Champions League van het muzikantenbestaan, je mag je tonen op het allerhoogste niveau. "We hebben zo veel zin in dat optreden! Het is een unieke ervaring die ik voor altijd zal koesteren," zegt Max. Jan en Luna knikken instemmend. "Voor mij is het extra bijzonder," zegt Yaniv. "24 maart 2017 stond ik ook in de grote zaal te kijken naar een concert van Di-Rect. Op de kop af een jaar later mag ik zelf optreden daar. Een droom die uitkomt."

"Een week later spelen wij in de Melkweg, in het voorprogramma van Feeder, maar onze main focus ligt toch echt op de finale," zegt Jan. "We willen ook wel graag winnen, maar bovenal willen we lol hebben." Over de concurrentie heeft de band niet zo veel te zeggen. "Iedereen is super getalenteerd binnen zijn eigen genre, de tegenstand zal moordend zijn. Maar wij letten daar niet op, als wij ons ding doen moeten wij een goede kans hebben." 

Erkenning

"We hopen dat er veel mensen komen," vertelt Jan "Naast de 'standaard' sociale media-campagne, doen we nu ook veel mond-tot-mond-reclame en vragen mensen ook vrienden mee te nemen." Daarnaast hoopt de band dat veel mensen hun muziek zullen waarderen. "Het is zo tof als ik, bijvoorbeeld na een optreden in Musicon, in de rookruimte sta en iemand mij vertelt dat het een gaaf optreden was," zegt Luna. "Ik hoop dat mensen dat ook vinden na de finale, voor welke act ze ook naar het Paard komen."

Na de finale heeft de band nog veel plannen. "Er komen nog dingen aan waar we niks over mogen zeggen, daarnaast spelen we dus in de Melkweg en gaan we een single uitbrengen." Al met al een hoop om naar uit te kijken, Beyond The Moon heeft een mooie toekomst in het verschiet.

Talent event: zaterdag 24 maart in het Paard.