Afgestudeerd aan de Herman Brood Academie, nu student drums aan het conservatorium in Amsterdam en ook nog lid van Son Mieux. “Best intens”, “knallen”, “een sneltrein” aldus Chayenne van der Kooij. In november stond zij met Son Mieux in AFAS in het voorprogramma van Di-rect, en in mei gaat de Haagse band zelf op tour. Ze reageerde verbaasd: “Wat leuk! Ik ben nog nooit geïnterviewd. Als drummer word je niet zo snel gevraagd”. Tijdens een platenbeurs op het dak van Bleyenberg brachten we daar verandering in met de Oh Ja Joh?! vragenlijst.

Naam
Chayenne van der Kooij

Geboortedatum en -plaats
24 oktober 1991, Zoetermeer

Broers/zussen
Twee broers. Een oudere broer (Joey) en een jonger broertje (Brian).

Huisdieren
Niet meer, ik had 20 jaar lang een katje. Die moesten we deze zomer helaas laten inslapen. Na een tijdje was het klaar: oud, blind, op… Ooit zou ik graag weer een katje willen.

Sport
Ik heb een abonnement bij de sportschool, maar sinds de kerst is mijn motivatie een beetje zoek. Als ik één keer ga dan komt dat wel weer. Het liefste doe ik daar fitness en pilates.

Beste gewoonte
Als ik ergens voor wil gaan, dan ga ik er ook écht voor. En ik vind het ook belangrijk om mensen niet te snel te beoordelen.

Slechtste gewoonte
Ik kom niet altijd even optijd (dat ging vandaag goed, red.). Soms denk ik dat er 70 seconden in een minuut zitten. Dan doe ik rustig aan maar ben ik gelijk weer te laat. Wachten op mensen is vervelend. Ik snap dus dat mensen het ook vervelend vinden om op mij te wachten. Gelukkig is mijn timing als drummer wel goed.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik probeer me niet al te snel te schamen. Maar toen ik net 16 was mocht ik voor het eerst uit van mijn moeder. Er was een avondklok, verder niets. We stonden in een club in Zoetermeer, shotje na shotje, zo ging dat.

Na een tijdje kon ik niet meer lopen. Mijn moeder moest mij toen ophalen. Ik moest zelfs de trap opgetild worden! Gelukkig mocht ik daarna nog wel uit. Maar ze kwam me wel altijd ophalen…

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sinds kort is dat een Ohana Bowl uit de Prinsestraat. Dat is echt zo lekker. Rond een uurtje of 8, als ik niet heb gekookt. Heerlijk!

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
De laatste paar maanden is dat een lange douche nemen. Zo word ik gelijk lekker wakker. Daarna ga ik uitgebreid ontbijten. Ik probeer vegan te eten. Daar heb ik een heel recept met een broodje hummus, komkommer, avocado, sla voor. Zo probeer ik elke dag wel te beginnen.

Favoriete plek in Den Haag
Sowieso mijn huis. Dat is een fijn plekje, lekker centraal. In de zomer kom ik ook graag op het strand, daar ben ik elke dag wel te vinden. In de winter is me dat wel te koud, ik ben een beetje een koukleum.

"Soms denk ik dat er 70 seconden in een minuut zitten."

Chayenne van der Kooij

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou de Supermarkt terug willen. Het zou fijn zijn als er weer een vergelijkbaar podium is. Ik vond het een fijne sfeer hebben met leuk publiek. Als het kon zou ik er zo zelf staan optreden.

Stamkroeg
Niet echt. In de zomer ga ik graag naar Paviljoen Zuid. Daar zit ik dan de hele dag, lekker op het strandje. Verder ben ik te vinden op de Grote Markt. Het maakt mij eigenlijk niet uit waar, als het maar gezellig is.

Beste Haagse initiatief
We Are Public vind ik tof. Maar op dit moment is er nog iets. Roos Meijer, ook muzikant, is een paar maanden in Griekenland geweest. Daar werkte ze in vluchtelingenkampen. Toen ze terug was schreef ze daar veel over. Hier in de PIP liet ze in 2016 een paar bandjes spelen om geld voor winterkleding in te zamelen. Daar deden we met Son Mieux ook aan mee.

Pas geleden is ze teruggegaan. Nu heeft ze heel veel verhalen verzameld en daarmee een album gemaakt. Ze is een crowdfundactie begonnen om het album uit te kunnen brengen en met de opbrengst muziekles te kunnen geven  in de vluchtelingenkampen. Het is goed om bewust te zijn dat het niet alleen gaat om cijfers, maar ook om individuen. Ik vind het daarom een mooi initiatief dat meer aandacht verdient.

Haagse band van het moment
Di-rect
, dat is het eerste wat in mij opkomt. Ik ben zo impressed met wat ze gedaan hebben. Ze verkopen alles uit, spelen 14 keer Vrienden van Amstel Live, en gaan nog steeds verder. Ik ben dit voorjaar zeker bij een van hun optredens. De vorige tour stonden we in hun voorprogramma, dat was te gek. Het was ook wel lastig, niemand komt voor jou. Maar in AFAS staan zou ik zo weer doen, liefst elke dag.

Overschat in de Haagse scene?
Het aantal podia. De muziekscene is best wel een ding, maar eigenlijk is er helemaal niet zo veel aanbod aan podia. Je hebt het Paard en wat kleinere dingetjes, maar niet nóg een zaal. Het zou toch wel mooi zijn als dat er komt.

Onderschat in de Haagse scene?
Dat is een moeilijke. Misschien is het toch wel hoeveel er eigenlijk in Den Haag gebeurt. Kijk naar alle festivalletjes en marktjes. Dit platenbeursje vandaag bijvoorbeeld, of het festival vanavond (Grauzone). Er gebeurt veel meer dan je denkt, maar je moet er wel naar op zoek.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Op muzikaal gebied TAYMIR. Ik vond het zo tof wat zij als groep neerzetten, dat had groter mogen worden. Maar wat niet werkt, werkt niet. Ik zat bij ze in de klas (op de Herman Brood Academie) en maakte ze vanaf moment één mee. Ze brachten hun muziek goed over op het podium, dat maakte indruk.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Het klinkt misschien stom, maar eigenlijk zou ik wel een keer in het lichaam van een man willen zitten. Ik zit met allemaal mannen in een band, ook met mijn vriend (Quinten Meiresonne). Als vrouw kan je nooit helemaal vatten wat er in een man z’n hoofd omgaat.

Vooral het hoofd van mijn vriend lijkt mij interessant. Hij maakt ook muziek en hoort zo veel wat niet bestaat. Daar kan ik als buitenstaander niet bijkomen, maar als muzikant zou ik daar een moord voor doen. ...Natuurlijk mag hij ook in mijn hoofd.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik lig gelukkig niet zo snel wakker. Maar als het zo is ben ik aan het piekeren over to-do lijstjes, vooral als het druk is.

Beste nummer aller tijden?
'Something' van The Beatles. Ik ben sowieso groot fan van de Beatles, maar dat nummer heeft alles. Het arrangement, de opbouw, alles klopt. En je kan het altijd aan zetten. En het doet wat met me, het is een inspirerend nummer. Jammer dat er nu weinig muziek op deze manier wordt gedaan.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Françoise Hardy, een Franse zangeres uit de jaren 60. Dat is zo relaxed, er is dan even niks aan de hand. Ik ontdekte het in een Netflix-serie. Eigenlijk had ik geen idee dat het een icoon was in die tijd. Ik vind het heerlijk om in de trein te luisteren en de wereld om je heen te vergeten. Daar word ik erg blij van

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik denk toch wel een classic 90’s lijst. Als ik wat bakkies op heb gaat Destiny’s Child toch wel aan. Britney Spears ook wel. Als klein meisje was ik daar fan van, dat komt dan toch weer terug. Echt erg. 

Chayenne van der Kooij

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Het allereerste singletje dat ik kreeg was van de Vengaboys. Ik was toen heel klein. Mijn broertje had het liggen en gaf dat aan mij. “Boom, Boom, Boom, Boom”, als klein meisje is dat echt het slechtste wat je kan horen. Mijn moeder zei al vrij snel “doe maar niet…”.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik zou dat niet durven zeggen. Smaken verschillen gewoon. Als ik op een festival loop en Rammstein speelt loop ik door, maar ze hoeven van mij niet te stoppen hoor.

Bron van inspiratie
Als ik een nieuwe band voor het eerst zie krijg ik inspiratie. Iets nieuws horen geeft nieuwe ideeën. En bepaalde films zijn ook inspirerend, vooral muziek-films. Ik vind het mooi om te zien hoe dingen zijn gegaan in iemands leven. De dedication van mensen, dat motiveert mij ook.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop eigenlijk dat ik dan ergens net buiten de stad woon. Ik ben dan 36 en ergens op een rustig plekje: een huisje met een studiootje en knuffeldieren. Het mag in de buurt van Den Haag zijn, maar de Ardennen zijn ook goed. Ik vind het in de stad heel fijn, maar over tien jaar is buiten het centrum prima.

Vraag van Marieke McKenna: Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
Goh, hoe heet dat boek nou… Optimalist van Tal Ben-Shahar. Het gaat over je perfectionisme loslaten. Soms ben ik nogal perfectionistisch. Het lijkt mij fijn om dat soms iets minder te zijn. Ik moest het voor school lezen, maar het sprak me wel enorm aan.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je een ding zou kunnen veranderen aan de wereld, wat zou dat dan zijn?

"Als ik op een festival loop en Rammstein speelt loop ik door."

Chayenne van der Kooij