Wat krijg je als je twee singer-songwriters uit twee totaal verschillende delen van Nederland een week lang samen aan hun lot over laat? In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân sloegen Poppodia Neushoorn en Paard en poporganisaties Popradar Den Haag, Popfabryk Leeuwarden en Friesland Pop de handen ineen voor een artist in residence: deZOO.Tijdens de Haagse Popweek nam 'onze' Pyke de Friese Esther de Jong mee op sleeptouw. Een ramvolle week met seminars, workshops, masterclasses, studiosessies en optredens. Daar moet natuurlijk wel iets moois uit komen en dat klopt: check hier het liedje Schijn dat ze aan het eind van de week samen schreven. Pyke en Esther schreven ook een verslagje over hun avonturen.

Zaterdag

(Pyke) 
"Voor mij begon de artist in residence week van de Haagse Popweek met een optreden en kennismaking bij strandtent The Shore in Scheveningen. Hoewel ik Esther moest rondleiden door Den Haag, kende ik The Shore nog niet: wat een verrassend fijne plek! Er hing een low-fi surfvibe in combinatie met een gemoedelijk sfeertje. Ik was wat eerder dan Esther, maar na een tijdje kwam ze aan op de Haagsche stadsfiets. Ik was best een beetje nerveus voor de ontmoeting, want stel dat het niet klikt met iemand waarmee je een week lang intensief om moet gaan. Maar gelukkig was dat niet het geval, er hing een lollige sfeer die de rest van de week zou voortduren.  

Ik was erg onder de indruk van Esther's optreden door de manier waarop ze haar teksten overbrengt en de sfeer die ze weet neer te zetten. Dat is mooi meegenomen als er een samenwerking verwacht wordt." 

(Esther)
Ondertussen was ik aangekomen bij mijn Airbnb Anker Haven aan de Brouwersgracht. Dit is een plek waar mensen kunnen vergaderen en samen kunnen koken met achterin een mooi slaapplek. Een fijne ruimte om me terug te kunnen trekken als Friezin in het vreemde The Hague.

Dankzij Google Maps vond ik op de fiets mijn weg naar The Shore; inderdaad een fijne plek en een heel ander wereldje zo aan het strand. Stiekem prachtig om daar even te zitten. De kennismaking met Pyke ging voor mij ook verrassend vanzelf. Precies wat Pyke ook zegt; het is even spannend om te kijken of het wel klikt met degene waar je nog een week mee op moet trekken. 

Het optreden van Pyke was een soort tweede kennismaking. Zijn nummers hadden iets melancholisch en een donker randje waar ik erg van genoot. Het was fijn om te merken dat we op muzikaal vlak wat raakvlakken hadden. (Disclaimer; het woord ‘fijn’ gaat nog vaak worden herhaald)."

Zondag

Pyke
"Vandaag zijn Esther en ik naar Drop It Like It's Hot gegaan, het demopanel dat Popradar tijdens de Haagse Popweek in The Grey Space In The Middle organiseerde (kijk het hier terug: https://youtu.be/-hvTQ6nlUpU?t=1291). Ik vond persoonlijk dat het panel goed opgezet was. Het was super nice hoeveel tijd er genomen werd om naar de verschillende demo's te luisteren en de kritiek van de panelleden was to the point."

"Ik had mijn eigen demo ook meegenomen en vond het vet om op deze manier mijn nieuwe muziek met andere muzikanten te delen en erover te praten. Bovenal was het cool om te horen wat voor nieuwe dingen er worden gemaakt in Den Haag. Na het panel hebben we daar met de panelleden en andere muziekindustrieprofessionals gegeten."

(Esther) 
Ja, dus Pyke begon zijn demo te spelen maar ik had het niet door. Ik dacht: “Die stem is zo bijzonder, wat een vet nummer is dit, zit mooi in elkaar… Het lijkt wel wat op de stem van…”, en toen snapte ik het pas. Een nieuw geluid van Pyke waar hij al wat over verteld had de dag ervoor. 

Het panel was verrast en enthousiast. Stiekem was ik een beetje trots op Pyke, maar dat heb ik niet gezegd. Voor mij was het ook heel interessant om te zien wat er in de Haagse scene speelt. In het panel zaten bijna allemaal Hagenezen... Hagenaren? (Oef, een verschil tussen zand en klei, toch?) die hun weg hadden gevonden in de verschillende takken binnen muziekindustrie zoals Top Notch en Agents After All. De mensen die demo’s instuurden waren ook bijna allemaal afkomstig uit Den Haag. Ikzelf had niks ingestuurd (had ik wel moeten doen, tik mij maar op de vingers), maar het was zo ook super interessant om bij te zijn.

Daarnaast was het ook fijn om nog met het panel en mensen van The Grey Space te eten, omdat je elkaar dan toch iets beter leert kennen. Een goede manier om te netwerken zonder dat je echt actief aan het netwerken bent, eigenlijk."

Maandag

(Pyke)
"
Esther en ik zijn samen op de koffie gegaan bij Henk Koorn van Hallo Venray en Henk & Melle. Na een panel wat zich focust op hoe je je weg baant door de muziekundustrie was het een hele vette ervaring om iemand te ontmoeten die dat voor elkaar krijgt omdat hij gewoon goede muziek maakt. We hebben met Henk ervaringen uitgewisseld over labels, songwriting, lastig gevallen worden door telemarketing en het opnemen van je songs."

"De conclusie was vooral dicht bij jezelf blijven en niet ingaan op het advies van anderen als je daar zelf niet achter staat. Esther en Henk hebben daarna nog een ijsje gescoord bij Florencia, maar dat moest ik helaas afslaan omdat ik mijn tentamens van mijn studie sociologie moest voorbereiden. Dit is een schrijnend voorbeeld van wat ik allemaal moet laten door mijn studie."

"Esther "
Ja ja ja! Ik kwam er na ongeveer een uur in het gesprek met Henk achter dat hij van Henk & Melle was (mocht je het niet kennen: shame on you en zoek ‘o’ Rourke’ even op: #genieten). Zeer inspirerend gesprek, want het ging inderdaad onder andere over bij jezelf blijven in de muziek. Iets wat je soms al snel vergeet wanneer je eenmaal met bigger boys ‘business’ gaat praten (lees: een label, boeker, you name it). Wat Pyke niet weet is dat we het ijsje hebben vervangen door thee en koffie en een plak cake. Wel bij Florencia, dat wel."

"'s Avonds ben ik met een nieuwe vriend naar een workshop van Slagwerk Den Haag gegaan. Een groep die ik wel ken van producties van Club Guy & Roni. Al realiseerde ik mij eerst niet dat zíj dat waren. De workshop was heel mooi: op een andere manier naar geluid luisteren en zoeken, eigenlijk. Alles is geluid. De aanpak van Slagwerk Den Haag vond ik inspirerend omdat het echt ‘vrij’ voelde. Hun repetitie-ruimte stond vol met instrumenten en op het eerste oog non-instrumenten. Maar nogmaals; alles is geluid. Alles kon gebruikt worden. Heel cool."

Dinsdag

(Pyke)
"Vandaag heb ik Esther in de steek gelaten omdat ik moest studeren."

(Esther )
"Drukke jongen, die Pyke. Gelukkig had ik ondertussen al vrienden gemaakt, want Den Haag blijkt een hele leuke stad te zijn met lieve mensen, dus ik vermaakte mij prima. Stiekem was ik de helft van de dag aan het uitbrakken en in de avond ging ik samen met de mensen van Popradar en de Meet the Pro sessie, waaronder Marco Bijsterbosch van Sniester en de zanger van Bazzookas: Bas Barnasconi, wat eten in De Zwarte Ruiter aan de Grote Markt. Even tussendoor trouwens; ik fietste de eerste keer de Grote Markt voorbij omdat ik dacht dat ie groter was."

"De sessie was echt heel erg interessant, omdat er niet alleen gekeken werd vanuit de mensen tegenover de muzikanten, maar ook vanuit de muzikant zelf. Vaak zijn tijdens panels alleen mensen aan het woord die A&R of manager of programmeur zijn, maar dit keer zat Bas er dus ook bij. Zo vertelde Martijn Crama (onder andere manager van TAPE TOY) een overtuigend verhaal over hoe je als muzikant jezelf het best kunt laten zien en wat je daar voor moet doen. Ik zat ondertussen overtuigd mee te knikken, maar ineens walste Bas er met een groot tegenargument overheen waardoor mijn hoofd scheef ging hangen en waardoor ik niet meer wist of ik eigenlijk wel echt een eigen mening had." 

"Dat laat ook meteen weer merken hoeveel kanten er aan een verhaal zitten. Er is niet één antwoord en daarnaast verandert het antwoord steeds, omdat ook de tijden veranderen. Muzikanten moeten een verhaal hebben en moeten overtuigend zijn, maar ze moeten ook simpelweg meters maken en de 10.000 uren halen. Spelen, spelen, spelen. Zeer interessant."

Woensdag

(Pyke)
"Na een kapsalon bij de Vegetarische Snackbar te hebben gegeten, zijn we samen naar de workshop DIY-recording van Tijmen van Wageningen gegaan. Ik kende Tijmen als bandlid van The Womb en was onder de indruk van hun gelijknamige album dat zij in 2015 zelfstandig opnamen. Dat sloot helemaal aan bij wat ik zelf wilde en deed met de band Crystal Water. Tijmen vertelde over de do-it-yourself werkwijze die toen een grote inspiratiebron was om Crystal Water's Warehouse EP zonder professionele studio en grote budgetten op te nemen in onze oefenruimte Het Magazijn. Ook wist ik dat hij de nieuwe plaat van EUT, Fool for The Vibes, geproduceerd had, dus mijn verwachtingen lagen hoog."

"Tijmen overtrof alle verwachtingen door met veel geduld secuur uitleg te geven over muziekengeneering. Het is heel inspirerend om iemand met zoveel passie samen met zijn compagnon Domenico Mangione over muziek te horen praten. Ik beschouw mezelf als een behoorlijke n00b op het gebied van sound en opnemen, maar zowel voor beginners als gevorderden was deze workshop superleerzaam."

(Esther)

"In de middag even voor mezelf gewerkt aan de lange vergadertafel in Anker Haven (de Airbnb), want de zaken in Leeuwarden gingen ook gewoon door. 's Avonds samen met Pyke een vegetarische kapsalon weggewerkt en naar de workshop gegaan."

"Wat Pyke zegt, eigenlijk. Ik was bang dat de overload aan informatie teveel zou zijn en mij af zou schrikken, maar doordat Tijmen en Domenico het ook met zoveel interesse en enthousiasme brachten, was het eigenlijk alleen maar heel erg leerzaam en inspirerend."

Donderdag

(Pyke)
"Door miscommunicatie hebben Esther en ik onze soundengineer van HollandSpoorStudio's twee uur laten wachten. Erg ongemakkelijk natuurlijk, helemaal als bij aankomst blijkt dat er nog niet zoveel op te nemen viel wat onze samenwerking betreft. Maar het enige wat Esther en mij te doen stond was een liedje schrijven en laten we daar nou net prima goed in zijn. Het voordeel van deze werkdruk was dat er geen ruimte was voor 'gemierenneuk' op elk los zinnetje of woordje. Het liedje was snel klaar en we hebben het in rap tempo opgenomen. We waren allebei nog best tevreden met het resultaat."

"Na de studiosessie was onze agenda leeg en hebben we Den Haag een avondje ingeruild voor Amsterdam voor de albumrelease van EUT. Ik had al een kaartje en heb Esther overgehaald om me te vergezellen. Het concert was immens goed en EUT is naar mijn mening een band die de Nederlandse grenzen snel gaat overschrijden. Ik ben terug gegaan met de trein en heb Esther achter gelaten in Amsterdam, dus ik weet niet of ik mijn taak om Den Haag te laten zien wel helemaal heb volbracht."

(Esther)
"Sorry Chris… Inderdaad even een ongemakkelijke start, maar gelukkig ging het schrijven aardig vlekkeloos. Altijd even zoeken naar een onderwerp, maar ‘niet heel veel zin meer om te leven’ is gelukkig altijd een mooie uitkomst. Ondertussen had Chris ruim de tijd om alles op te bouwen zodat we snel van start konden met de opnames toen het nummer eenmaal af was."

"Het opnameproces deed pijn aan mijn vingers en ging een aantal keren niet helemaal goed, maar gelukkig is een producer getraind in geduldig zijn dus uiteindelijk kwam er een goeie take uit. Leuke toevoeging was dat Chris Mulder ook nog geïnteresseerd is in het maken van video’s, dus er is gelijk ook een live-sessie van opgenomen. Mooie bijkomstigheid." 

"Die avond gingen we naar EUT, wat ik erg vet vond. Speelse muzikanten op het podium en nummers die voor mij lekker overkwamen en overtuigend werden gebracht. Amsterdam – even tussen ons – was wel even gek om te zijn. Ik voelde mij toen voor het eerst even ‘een ander’ binnen een bepaalde community ofzoiets. Ik voelde toch een verschil dat ik niet kan en durf te duiden tussen de misschien onder vele bekende ‘nuchtere Friezen’ en de Randstadters." 

Vrijdag

(Pyke)
"De laatste dag van onze samenwerking! We traden gezamenlijk op in het Paardcafé. We hadden wat meer last van zenuwen, omdat we het nummer wat we de dag van tevoren zo snel hadden geschreven gelijk gingen opvoeren. In die uitvoering zaten wat foutjes, maar soms zit daar ook de schoonheid in. De banner van Popradar die tijdens het optreden naar beneden viel en een Uber Eats-bezorger die een pizza komt afleveren midden in mijn set: prachtig." 

(Esther)
"Haha, ja dit was mooi. Mooi om te merken dat de zaal van het Paardcafé half gevuld was (altijd overdrijven heh) en ik ondertussen de helft ook al wel kende door de week die ik in Den Haag had gespendeerd. Hoewel het optreden inderdaad niet echt vlekkeloos ging vond, ik het een van de leukere optredens. Het was losjes en gemoedelijk en de banner die viel maakte het wel af, vond ik."

"Daarna heb ik, samen met een oude vriend van de middelbare school die blijkbaar zijn huis in Den Haag had staan, Henk & Melle Dansmuziek nog kunnen checken in De Gekke Geit. Dit vond ik echt fantastisch want ze speelden onder andere herhaaldelijk mijn favoriete nummer o’ Rourke! Het was een mooie avond die zijn weg tot diep in de nacht heeft gevonden."

Zaterdag

 

(Pyke)
"We waren vandaag alleen nog aanwezig bij de Haagse Popnacht, de uitreiking van de popprijzen. Hoewel ik genomineerd was en dat heel leuk vond, waande ik me niet in de illusie dat ik iets zou winnen. Ik had het wel nice gevonden om Mink Records te zien winnen, hoewel Sniester ook een heel vet initiatief is. Dat Niko de talentprijs wint vond ik een fijne beloning voor een authentieke act die muziek met een smoel maakt. Na de uitreiking heb ik het Paard verlaten om naar het halloweenfeest van PIP te gaan en heb ik afscheid genomen van Esther. Maar het afscheid duurt niet lang, binnenkort vertrek in naar Leeuwarden om daar een week lang een kijkje te nemen in de Friesche muziekscene."

Esther
"Uitbrakken. Steven (mijn Airbnb host) en Thomas (vriend van Steven) gaven uitleg over hoe ze bier aan het brouwen waren. Bier brouwen aan de Brouwersgracht; ik vind mooi! Tijs van Popradar was ook aanwezig/aan het uitbrakken. Verder heb ik nog wat door Den Haag gedwaald. Ik ben wel echt wat van de stad gaan houden en het begon al als een plekje te voelen waar ik mijn weg kon vinden, al raakte ik steeds verdwaald (story of my life)." 

"In de avond met een vriend naar de Haagse Popnacht gegaan en daar Pyke nog even ontmoet. Hij ging uiteindelijk door naar het befaamde Halloweenfeest in PIP. Ik ging mijn eigen weg door Den Haag en ontmoette nog wat bekenden die ik de afgelopen week had ontmoet."

"In de week van FREEZE Festival in Leeuwarden zal ik Pyke even bij de hand nemen en ús moaie stadsje laten zien. Grote dank aan Popradar Den Haag, Pyke, de mensen die mee hebben gedaan in de panels en workshops en de mensen die ik verder nog heb ontmoet in Den Haag!"

Pyke; tot in Ljouwert, myn jong!"