Je bent programmeur, hebt een poppodium en je moet nog een zaterdagavond vullen. Wat doe je dan? Henk Koolen wist het: zelf een festival organiseren, op 1 december in PAARD. En de acts? Die vindt hij zelf leuk: “Het leven is zo simpel”.

Henk, wat kunnen we op 1 december tijdens HINK verwachten?
“Twaalf leuke acts, dat is precies wat het is. En met meerdere acts zeg je: ‘dat is een festival’.”

En hoe kom je aan die twaalf acts?
“Het zijn twaalf acts die ik tof vind. Er zitten voor mij een paar nieuwe ontdekkingen bij. Dat is leuk aan een festival, je kan ook minder bekende acts neerzetten. Het zijn artiesten in verschillende stadia van hun carrière, zowel met een langere geschiedenis als artiesten die pas beginnen.”

Welke acts zou jij aanraden?
Lera Lynn en Cocaine Piss.”

Waarom?
“Dat zijn de eerste en laatste act. Dan kan je alles zien.”

Voor wie is dit festival?
“Er zijn festivals waar goed is nagedacht over de thematiek en je hebt een festival als HINK.”

Henk legt uit: “Vergelijk het met een zelfgemaakte playlist op Spotify, het gaat alle kanten op. Dat is ook het idee van dit festival. Het is muziek waar ik graag naar luister. Moeilijker moet het niet zijn. En nu maar hopen dat mensen mijn smaak kunnen volgen...”

Het interview gaat verder onder de afbeeldingen...

Henk Koolen

“Er zijn festivals waar goed is nagedacht over thematiek, en je hebt HINK.”

"HINK: het pragmatische festival.”

Complete willekeur?
“Het gaat niet van het ene extreem naar het ander, er zit wel wat lijn in. Wat americana met bijvoorbeeld Saintseneca, Great Lake Swimmers en Micah P. Hinson en electronica met Red Snapper, Leifur James en Miho Hatori. Er is dus wel wat thematiek, maar dat was vooraf geen opzet.”

Lachend: “Zo gaat het bij andere festivals volgens mij ook gewoon.”

En komt dit in de buurt van jouw ideale festival?
“Het festival heet HINK en niet HENK. Het zit er dicht tegenaan, het hinkt er tegenaan, maar het kan nog persoonlijker. Ik heb bijvoorbeeld maar één act in laten vliegen, Szun Waves, en vooral ingespeeld op artiesten die toch al in Europa waren. Als ik helemaal zelf zou mogen kiezen, zou ik wat meer artiesten laten invliegen, maar het moet natuurlijk ook financieel behapbaar blijven.”

En waar zijn de lokale, of zelfs Nederlandse acts?
“Sorry voor de Nederlandse acts, maar er staan inderdaad alleen maar buitenlandse acts. Ik wilde acts neerzetten die normaal niet in de agenda voorkomen. Voor Nederlandse acts heb ik vaak nog wel opties, die komen de rest van het jaar aan bod.”

De naam HINK is al eerder gebruikt, heeft het iets met elkaar te maken?
“Het avontuurlijke concept sluit wel aan op de eerdere avonden met electronische live acts. We hadden die Facebookpagina toch al, dus die hebben we uitgebouwd voor HINK Festival. Ook hier zijn we heel pragmatisch… HINK: het pragmatische festival.”

Het interview gaat verder onder de afbeeldingen...

Tijdschema (klik)

Duds

Micah P Hinson

Volgend jaar weer?
“Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik ben blij met alle reacties en de kaartverkoop. Toen ik de laatste OOR opendeed, stonden er wel zes of zeven artikeltjes die aan dit festival gerelateerd waren, wow. Het betekent dat dit aanslaat. Een verfrissend festival, lekker bandjes kijken.”

Henk vervolgt: “De ingredienten voor een vervolg zijn er, maar ik moet de beslissing nog nemen. Dat klinkt heel politiek, maar zo is het gewoon. Wie weet… Het moet allemaal niet te hoogdravend en conceptueel worden.”

En zijn er nog kaarten?
“Ja, maar ze gaan snel, we gaan al richting de maximum capaciteit. Ik zou niet te lang wachten. Voor 15 euro + service fee kan je een heel programma zien. Normaal gesproken betaal je dat voor één concert.”

Volle bak dus?
“De grote zaal zal niet vol zijn omdat alles uit de grote zaal ook in de kleine zaal en het café moet passen. En de eerste drie concerten in de kleine zaal doen we zittend (Lera Lynn, Micah P Hinson en Federico Albanese, red.). Die zijn wat subtieler, dan wil je niet dat gesmijt met deuren.”

Tot volgende week?
“Een uur of vijf aan toffe muziek voor een leuke prijs. Ik zou het gewoon doen. Wat moet je anders, thuiszitten?”

Duidelijk, tot volgende week!

"Het moet allemaal niet te hoogdravend en conceptueel worden.”