Talent Event finalist: Jxck Abstract Talent Event finalist: Jxck Abstract

"Ik vind, als je niet de instelling hebt dat jij de beste ben, ga je dat ook nooit worden.”

, Rick Kappetein

De finale van de tweejaarlijkse bandwedstrijd voor jonge acts; Talent Event staat weer voor de deur. De wedstrijd, die al jaren plaatsvindt, levert steevast veelbelovende artiesten af. Op zaterdag 24 maart zal in de grote zaal van het Paard de droom van een aantal gelukkige jonge muzikanten uitkomen en zullen ze zelf op de planken staan. Hoe zit het met de zenuwen? Komt iedereen kijken? Wij vragen het de artiesten zelf, met in dit artikel: Jxck Abstract.

Hoe is het om mee te doen aan Talent Event?
“Het is voor mij een hele toffe ervaring, het geeft mij een drive om mijn muziek te blijven pushen. Ik houd wel van een beetje competitie. We mochten opnemen in Basement Studio. Ik was mijn USB even kwijt dus moesten we het verplaatsen. Uiteindelijk heb ik een nummer opgenomen samen met iemand die als een zusje voor mij is. Ik ben perfectionistisch dus eigenlijk ben ik er nog niet helemaal tevreden over.”

Hoe schrijf je je liedjes?
“Mijn voorkeur gaat uit naar het energievolle, de straatkant. Iedereen weet dat ik veel heb meegemaakt, ik ben 19 maar heb een oude ziel. De straat past het beste bij mij, ik gebruik mijn ervaringen in mijn teksten. Het ligt er ook aan in welke stemming ik ben en ik schrijf zowel met als zonder beats. Soms als ik echt ‘honger’ heb om te schrijven vraag ik mensen om beats. Dan ga ik schrijven en zie ik wel waar ik eindig. Ik heb een aantal vaste producers maar er is er ook een aantal waarmee ik wil werken.”

“We zijn bezig met een groepje en we huren een studio. Het heet 492 en het is een project waarmee we heel erg geïnspireerd zijn op UK drill hiphop. Ik ben ook een project gestart met een jongen die ik als mijn broertje zie. Als ik talent event win, ga ik al mijn mensen meenemen naar optredens. Ik laat ze niet in de steek. Daarnaast praat ik met “Criminele Praktijken” uit Rotterdam. Dat soort projecten beïnvloeden mij. Er zijn niet echt mensen waar ik tegen op kijk, ik kijk alleen tegen mezelf op. Het klinkt misschien arrogant of nonchalant maar ik vind de hele rapgame op dit moment nep. Ik vind, als je niet de instelling hebt dat jij de beste ben, dat je dat ook nooit gaat worden.”

Kijk je uit naar de finale?
“Ik heb al een aantal keer in het Paard opgetreden dus het Paard zelf is niet super nieuw maar het is altijd lauw om op een grote stage op te treden.”

Lukt het fans te mobiliseren?
“Mij lukt dat goed. Ik gooi via social media alles er uit, ik heb meerdere pagina’s. Ik ken ook mensen die werken op drukke plekken. Een vriend van mij werkt in een shishalounge en die hangt een grote flyer op. En mijn zusje heeft hem ook in de kantine van school gehangen. Dan hangt-ie op meerdere plekken in Den Haag en komen er van verschillende kanten mensen.”

Wat zijn je plannen na de finale?
Ik wil iets heel diks neerzetten op het podium. Bevrijdingsfestival wil ik al jaren staan dus zou mooi zijn als dat lukt. Als ik het geld win, wil ik apparatuur voor de studio kopen. We hebben nu wel goede spullen maar we missen bijvoorbeeld een goede computer en een goede geluidskaart. Als ik in iemand geloof neem ik hem mee naar de studio. Ook de andere mensen die meededen aan de voorronde van talent event heb ik contact mee gehouden. Als ik potentie zie neem ik je mee. Als ik die 1000 euro win is het dus niet voor mij, maar voor de jeugd. Je moet delen aan de buurt want anders gaat de buurt je ook niets geven.”

“Ik wil mijn moeder trots maken. Ik ben geen lieve jongen en ga bijvoorbeeld niet naar school. Het lukt mij niet een diploma te halen maar mijn muziek daar kom ik ergens mee. De muziek die ik maak, maakt wat los in een persoon.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag