Iedereen is nog aan het bijkomen van The Golden Earring, maar vanavond is er weer een Live on the Beach, deze keer met de Haagse rockchick Anouk als hoofd act. Waar vorig jaar het voorprogramma van haar show werd afgelast door weersomstandigheden, kan het publiek dit jaar wel genieten van niemand minder dan Pat Smith, Son Mieux en Rondé voordat Anouk zal beginnen. Deze avond draait natuurlijk om Anouk, maar met deze line-up als voorprogramma kunnen de andere bands niet onbesproken blijven.

Anouk @ Live on the Beach

Al voor de vijfde keer op rij staat Pat Smith als ras Scheveningse in het voorprogramma van Live on the Beach. Pat grapt zelfs dat hij het zijn ‘We are back’ tour noemt omdat hij kind aan huis is op dit Scheveningse feestje. Met zijn bekende hits als 'Vudu Doll', 'Love Drunk' en 'The Pirate!' weet hij als geen ander het nog weinig aanwezige publiek op te zwepen. Groot of klein publiek, het maakt voor Pat Smith allemaal niet uit. Zodra hij op het podium staat is het hoe dan ook gezellig. Tijdens zijn laatste nummer vraagt hij het publiek om rustig, als in oud Caribisch gebruik, naar links en rechts te bewegen. De zanger vind het nog niet beweging genoeg en vraagt iedereen om door z’n knieën te gaan. Dan telt hij af en springt het hele publiek enthousiast waarbij de feeststemming is gezet. Pat Smith heeft het weer bewezen, een evenement als dit kan hij als geen ander openen.

Dan is het de beurt aan het Haagse Son Mieux, waarvan de formatie elke keer lijkt te groeien. Op dit moment telt de band maar liefst zes leden. Zanger en gitarist Camiel Meiresonne gooit z’n heupen los en swingt vanaf het eerste nummer lekker met z’n gitaar. Ook Giel Beelen is inmiddels aanwezig onder het publiek. Hij heeft de band mogen ontvangen in zijn tijd bij 3FM en ze waren onderdeel van Giels eerste show bij radio Veronica. Dit is echt een band die muzikaal enorm veel in huis heeft. Niet alleen omdat de nummers ijzersterk in elkaar zitten, maar ook door de verscheidenheid aan instrumenten die het zestal bespeeld. Onlangs is hun single ‘Everyday’ uitgekomen. De band kondigt aan dat ze druk bezig zijn met hun debuutalbum die we over enige tijd kunnen verwachten. Helaas doet het publiek minder enthousiast mee wanneer frontman Camiel vraagt om mee te klappen, hierop wordt maar mondjesmaat gereageerd. Aan het enthousiasme van de band ligt het in ieder geval niet. Met hun bombastische en aanstekelijke synthpop zit de sfeer er goed in op het podium.

De enige act die vanavond niet van Haagse bodem komt, is Rondé. Zoals gewend van zangeres Rikki Borgelt kan zij niet stil staan en danst en loopt ze flink wat af. Tijdens het eerste nummer heeft zij door haar dansmoves problemen met haar geluid, maar al snel helpt de productie om alles weer goed te installeren.  De band kan hierdoor soepel door gaan met het volgende nummer, het bekende ‘Do You Feel’. Ook speelt Rondé vanavond een nieuw nummer: ‘Stop Calling’. Rikki vraagt met humor aan het publiek of we na het nummer hoe dan ook kunnen klappen. Uiteindelijk bleek dit verzoek helemaal niet nodig want het nummer wordt goed ontvangen. Dan gaat de band verder met hun hits waaronder ‘Headlights’ en ‘Naturally’. Het optreden van Rondé wordt afgesloten met ‘Run’ die uitbondig wordt meegezongen en overgaat in de remix versie om iedereen nog flink los te schudden voordat Anouk het podium betreed. Ondanks dat Rondé al op verschillende grote podia heeft gestaan blijft de band bescheiden, dankbaar en genieten van elke minuut.

Anouk @ Live on the Beach

Dan nu eindelijk de act waar iedereen de hele avond op heeft gewacht: Anouk. Het publiek gaat helemaal los als de band het podium op komt, echter doen de band en de backing vocals eerst een solo en moet het publiek nog even geduld hebben voordat powervrouw Anouk haar band vergezeld. Het optreden wordt afgetrapt met het nummer ‘Girl’, gelijk een lekkere meezinger voor het publiek. Wat ook opvalt is hoe goed Anouk eruit ziet en geniet op het podium. Met haar zwarte jeans, oversized witte T-shirt, leren jack en gekruld haar staat ze als de rockchick die we kennen van vroeger. 

Anouk @ Live on the Beach

Wanneer ‘Been Here Before’ wordt gespeeld zingt Anouk vol overgave en emotie. De intensiteit zit er gelijk goed in. Tijdens ‘Run Away Together’ maakt Anouk subtiele luchtgitaar bewegingen, afgewisseld met haar karakteriserende loopje. De laatste uithaal van dat nummer zingt de zangeres een stuk verwijderd van de microfoon. Het publiek is zo stil en verrast dat iedereen het kan horen en volledig uit z’n dak gaat. Dan volgt een gênant moment voor de Haagse. Terwijl de band het nummer ‘Woman’ inzet, blijft de zang van Anouk achterwege. Ze vraagt de band te stoppen en zegt het publiek eerlijk dat ze de tekst even niet meer weet. Dan zet de band het nummer opnieuw in en vraagt ze het publiek om het begin te zingen. Ook bij de zangeres komt de tekst weer naar boven en maakt Anouk het nummer af. Het publiek vergeeft haar deze fout gelijk met een daverend applaus. De zangeres geeft aan dit applaus niet te willen omdat ze het nummer aan het begin ‘verneukte’.

Na ‘Modern World’ is het tijd voor wat ballads en worden ‘Michel’ en ‘With You’ volmondig door het publiek meegezongen. Inmiddels zet de windkracht op, maar Anouk laat zich niet zomaar van het podium afblazen. Tijdens ‘Bitter or Worse’ voegen de weersomstandigheden zelfs toe aan het dramatische effect van het nummer. Met klassiekers als ‘Jeruzalem’, ‘Nobody’s Wife’ en ‘R.U. Kidding Me’, merkt het publiek de kou nauwelijks op dankzij de enorme energie die loskomt tijdens deze nummers. Anouk sluit haar avond af met het nummer ‘Lost’ en een toegift blijft uit. Haar Nederlandse repertoire is niet langsgekomen, maar nog nagenietend van alle klassiekers beweegt het publiek zich voldaan richting de uitgang.

Anouk @ Live on the Beach

Anouk @ Live on the Beach

Op een kleine regenbui na is er helemaal niets aan te merken deze avond. De muziek was goed en de sfeer en gezelligheid zaten er goed in onder het publiek. Kortom een topavond met top acts. De ideale manier om het weekend in te luiden.

Anouk @ Live on the Beach