Ze kennen elkaar via Ready2Play, stonden in de finale van Talent Event en hebben hun EP releaseshow bij het Paardcafé. Veel Haagser kan het bijna niet. Toch wil New Dosis Audio meer dan de hofstad, komende vrijdag komt de EP uit en die moet daar voor gaan zorgen.

In café Franklin zitten bassist Izaak Cornelis en zangeres Chloë Groen alvast te wachten. Een kop thee en een cappuccino staan voor hun neus. “Ik ben hier nog nooit eerder geweest. Het ligt wel mooi centraal,” beaamt de zangeres. Als ook gitarist Kai van der Leeuw en drummer Jelle Schouten aanschuiven op een barkruk kan het gesprek met New Dosis Audio beginnen. De jonge haagse band vertelt vol enthousiasme over hun aankomende EP The First Batch: “De releaseshow wordt echt een thuis wedstrijd!”

Zanger Chloë Groen weet nog goed hoe ze de rest van de band ontmoette. “Ik was op zoek naar een band en Michael Baumgarten van Ready2Play kende nog twee bands die een zangeres zochten. Toen ik dan uiteindelijk deze jongens ontmoette was er gelijk een klik.” Groen kijkt glimlachend de jongens aan: “Ik wist: dit is de band waar ik in wil zitten!”

Ze zijn Baumgarten dan ook erg dankbaar. “Hij is zowat ons vijfde bandlid,” verzucht de hele band. “Het is erg handig dat soms iemand van buitenaf naar de nummers luistert en adviezen geeft”, zegt Cornelis. “Daarnaast heb ik ooit nog basles van hem gehad en heeft hij mij geholpen met het vinden van mijn nieuwe basversterker op marktplaats.”

In 2016 haalde New Dosis Audio de finale van de Talent Event. Daar werden de eerste plannen gesmeed voor hun debuut EP. Door het behalen van de finale kon de band ook de studio in. “Talent Event regelde dat we een single op konden nemen bij de Basement studio van Ernst van Wageningen,” vertelt Groen terwijl ze haar handen warmt aan haar rooibos thee. Dit beviel de band erg goed. Groen: “Ik dacht: dit is precies hoe ik wil dat het klinkt.”

Die single van 2016 komt ook op de nieuwe EP. “De andere nummers hebben we rond dezelfde tijd geschreven. De nummers hebben allemaal dezelfde sfeer,” beaamt Van der Leeuw. Schouten neemt een slok van zijn koffie en knikt: “Eerst waren we erg opzoek naar onze sound; onze nummers klonken allemaal verschillend. Ze waren ook veel meer pop”. Dat is nu zeker veranderd. New Dosis Audio is serieuze rock geworden. “We klinken experimenteler, we hebben meer instrumentale stukken en je hoort een stukje jaren 70 terug,” vertelt Van der Leeuw. Zo heeft de EP ook een interlude.

“De teksten zijn ook een stuk minder persoonlijk. Ze gaan niet meer enkel over de liefde.” De rest van de band vroeg Groen op een andere manier liedjes te schrijven. Toch zegt Kai van der Leeuw: “Zij moet het zingen. Zíj moet er achter staan.” Een voorbeeld van de verandering in de teksten is te horen in het nummer ‘Doll’: een liedje over het worden wat andere van je verwachten. De zangeres is blij met haar nieuwe teksten: “Ik wil échte verhalen vertalen. De muziek is mysterieuzer geworden en mijn teksten zijn juist positiever. Deze tegenstelling vind ik interessant.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

"Ik wil échte verhalen vertalen."

New Dosis Audio

Ook komt de inspiratie uit andere hoeken: “zo heeft het nummer ‘No Hiding’ bijvoorbeeld dezelfde toonladder als de themesong van Stranger Things,” vertelt Cornelis. Chloë Groen knikt: “Eerst was de band meer pop, nu hebben we een meer een mystiek geluid.” De nummers beginnen vaak met een gitaarriff van Van der Leeuw. Vervolgens werken bassist Cornelis en drummer Schouten samen de sfeer uit in de ritme sectie. “Die mysterieuze sfeer willen we versterken,” vertelt Cornelis

“De laatste tijden hebben we veel geschreven,” meldt Kai van der Leeuw. “We zijn eigenlijk alweer klaar voor onze tweede EP.” Nu de debuut EP uitkomt op 9 februari blijft de vraag wat het nieuwe doel is van New Dosis Audio? “We hoeven niet beroemd te worden. Maar we willen wel graag meer spelen. Vooral buiten Den Haag.” Dat is waar de EP The First Batch onder andere voor moet zorgen.

Hier kun je het facebook event voor vrijdag vinden.