Muziek en de liefde: Tess & Kieran Muziek en de liefde: Tess & Kieran

“Dat samen naar muziek luisteren was echt een ‘turning point’“

, Tekst & foto's: Judith Zandwijk

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Begin februari komen overal hartjes, rozen, chocolaatjes en kaartjes tevoorschijn. De romantiek viert ook op de redactie van 3voor12 Den Haag hoogtij. Wij vragen ons af hoe de romantiek van verliefde (en soms even wat minder verliefde) stellen in de muziekscene zich staande houdt. Vandaag het verhaal van Tess van de Zwet, zangeres van Tess et les Moutons, Belle of Louisville en L’oeil de Moscou en haar Australische Kieran Wych, student International Psychology, zanger én – zo bleek onlangs ook – niet onverdienstelijk ukelelespeler.

Tess en Kieran hebben niet zoveel met Valentijnsdag. Best gek. Ze hadden de grondleggers kunnen zijn. Hun liefdesverhaal gaat namelijk alle grenzen te buiten en druipt van de romantiek. Eén blik was voldoende voor een love story die begon in oktober 2015 in Chiang Mai, Thailand. 

Speelde muziek een rol tijdens jullie kennismaking?
Tess: “We liepen elkaar letterlijk tegen het lijf. In de gezamenlijke ruimte van het hostel waar we elkaar ontmoetten, kwam het gesprek al gauw op muziek. Zo vertelde Kieran over zijn bewondering voor Frank Sinatra en ik over mijn liefde voor chansons. Hij zei: ‘Als ik zo jouw muzieksmaak mag inschatten dan vind je dit ook vast tof’. Terwijl om ons heen backpackers naar ‘herrie’ zaten te luisteren en plannen maakten voor een pubcrawl, luisterden wij in de hoek naar het album Barchords van Bahamas. Ik dacht: ‘Een gozer met zo’n muzieksmaak, moet wel een goeie zijn.” Kieran: “Dat samen naar muziek luisteren was echt een ‘turning point’. Het was een exclusieve bubbel waarin alleen wij ons bevonden. Daar begon het.”

Tess: “Die avond knepen we er samen tussenuit. Toen we door de nacht van Chang Mai liepen, zong ik in het Frans ‘La Vie en Rose’. Kieran kende alleen de Engelse versie en zong na enig aandringen met me mee.”

Tess: “Hij zou drie weken naar een meditatie-retreat gaan en ik ging verder naar Laos, Cambodja en Myanmar. Ik was me er behoorlijk bewust van dat er een grote kans was dat we elkaar nooit meer zouden zien. We hadden geen foto’s met elkaar, maar ik wilde me dit wel herinneren. Daarom had ik mijn videocamera aangezet. Onwennig natuurlijk. Ik begon te zingen; hij zong na een tijdje aarzelend mee. Wanneer we stoppen met spelen is het even stil en zeg ik: ‘Ik denk dat we zo maar moeten gaan…’

Stel je even voor: een hostel in Thailand, ondergaande zon, twee mensen op slag verliefd en verbonden door gedeelde oordopjes, luisterend naar ‘Lost in the Light’ van Bahamas. In de stemming? Luister dan even:

Inspireerde de verliefdheid tot musiceren?
Tess: “Jazeker. Wat ik schrijf of zing heeft sinds onze ontmoeting wel een andere lading gekregen. Toen we na onze ontmoeting enkele maanden van elkaar gescheiden waren, schreef ik een nummer, ‘Dengba Garden’, naar de naam van ons guesthouse. Ik heb het gefilmd en opgestuurd naar Kieran voor zijn verjaardag.”

Kieran: ”Voor het eerst dat iemand een liedje voor mij had geschreven en gezongen. In eerste instantie was ik overweldigd. Geen idee wat ik ermee aan moest; hoe ontvang je zo’n cadeau?”

2,5 maand na Chiang Mai, reist Tess Kieran achterna naar Australië. In de immens grote stad Kuala Lumpur, wacht ze twee dagen op haar vlucht naar Perth. Dan rijst de vraag ‘wat als dit allemaal één grote vergissing is’….

Kieran: “Ik kreeg een berichtje van haar, vol onrust en onzekerheid. Om haar gerust te stellen, reed ik naar een afgelegen stuk en zong ik – in de auto, waar niemand mij kon horen – ‘Close to You’ van Frank Sinatra.’ Dat stelde Tess gerust, waarop ze de volgende dag Australië vloog. Vanaf dat moment was het duidelijk; Kieran zou met haar naar Nederland komen. 

Stel je voor: zonsopgang in Bagan, Myanmar, een met tempels en luchtballonnen bezaaide achtergrond, terwijl Tess de ontmoeting bezingt. In de stemming? Kijk dan even:

Samen op het podium?
Ook al heeft Kieran een prachtige stem en heeft hij zelfs een achtergrond in de muziek en het theater, de stap van een liedje zingen voor een privé-opname naar samen met Tess op het podium staan in Nederland is best groot. Tess: “We wilden voor Tess et les Moutons op de EP ‘Chansons pour non-francophones’ graag een duet opnemen. Uiteindelijk viel de keuze op Kasper van Kooten.”  Kieran: “Dat was dus mijn competitie.” 

Tess: “Voor de release heb ik toen Kieran gevraagd het nummer mee te zingen. Hij zei meteen ja. Ik viel zowat van mijn stoel” Kieran: “Pas de avond voor de show, zong ik het nummer voor het eerst met band. De laatste keer dat ik zoiets had gedaan, was jaren geleden.”

Tess: ”Samen zingen had iets magisch. Ik was zo bizar trots op hem, ik kon mijn ogen niet van hem af houden. Dit moest méér en vaker. Daarom hebben we afgelopen oktober samen in het theater gestaan onder de noemer ‘Tea for Two’, met oude Engelse croonersongs, Franse chansons en Nederlandse klassiekers.”

Kieran en Tess maken momenteel meer plannen om in de toekomst samen op de planken te staan. Op zaterdag 17 februari spelen Tess et les Moutons chansons in September op de Grote Markt. Wie weet zingt Kieran ook mee….

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag