Muziek en de liefde: Judith & Ivar Muziek en de liefde: Judith & Ivar

“Ik word dan wel eerst boos, bijt zijn hoofd eraf en hang hem op aan zijn darmen”

, Tekst & foto's: Judith Zandwijk

Valentijnsdag, de dag van de liefde. Begin februari komen overal hartjes, rozen, chocolaatjes en kaartjes tevoorschijn. De romantiek viert ook op de redactie van 3voor12 Den Haag hoogtij. Wij vragen ons af hoe de romantiek van verliefde (en soms even wat minder verliefde) stellen in de muziekscene zich staande houdt. Vandaag het verhaal van het echtpaar Ivar de Graaf (drums) en Judith Rijnveld (zang), zij spelen samen in de band Kingfisher Sky. Ruim 10 jaar geleden kwam het debuutalbum van deze progressieve rockband uit. De release van de splinternieuwe album 'Technicoloured Eyes' is 23 maart in het Paard.

Het muzikantenechtpaar trouwde in 2004 en heeft helemaal niets met Valentijnsdag, ziet het als commerciële onzin en verrast elkaar juist liever een dag eerder of later dan 14 februari. Ze hebben wel een nummer samen dat vanaf hun verkeringstijd veel wordt geluisterd; ‘Blood of Eden’ van Peter Gabriel. Uiteraard werd dat nummer ook op hun bruiloft gespeeld. Niet door een ingehuurde DJ of band maar door henzelf samen met alle bevriende muzikanten.

Ivar: ”In plaats van een traditionele openingsdans speelden wij met elkaar dit nummer.” Judith vult aan: “Ik heb voor jou nog ‘Baby Love’ gezongen van Mother’s Finest en je ging erop dansen, dat was super grappig.”

Judith: “Het is fijn als je allebei in de muziek zit. Hoe Ivar muziek maakt, drumt en componeert en tegelijkertijd die enorme bescheidenheid – dat was waar ik meteen heel erg op viel. Ik hoorde zijn gigantische originaliteit, eigen geluid, de kunstenaar en componist in hem, daar viel ik voor als een blok. Zo’n mooie creatieve geest.” Ivar lacht een beetje verlegen en mompelt zachtjes dat het andersom ook zo is.

Judith: “Ik kende Ivar nog voordat ik Within Temptation kende waar hij toen in speelde. Ik ging mee met een optreden en dacht: ”Mijn god, dit is best gróót,” ik was zo onnozel. De meeste jongens van Within Temptation hadden veel van die groupies achter zich aan waarbij je je dan maar moet afvragen of zij verliefd waren op die persoon of de band. Dat was bij mij nicht im frage omdat ik eerst Ivar kende en toen pas Within Temptation.”

Judith: ”Ik hoorde zijn gigantische originaliteit, eigen geluid, de kunstenaar en componist in hem, daar viel ik voor als een blok.”

Samen muziek maken?

Ivar: ”Het viel met Judith allemaal zo mooi samen. We kunnen met elkaar lachen, ze zingt heel mooi en we kunnen ook nog eens samen muziek maken en liedjes schrijven. Dat was meteen een klik én op een gelijkwaardig niveau. Dat is echt wel heel erg bijzonder.”

Judith: “We stimuleren en dagen elkaar constant uit. Zonder Ivar kan ik helemaal geen muziek maken. Ivar begint met een leeg canvas en als ik dat doe komt er weinig uit. Ivar kan een nummer bouwen en speelt allerlei instrumenten. Hij heeft heel veel muzikale ideeën, soms teveel en ik zorg dan voor de ordening en structuur.”

Ivar: “We zijn gelijkwaardige partners op muziekgebied en ik heb haar echt nodig in het schrijfproces. We durven alles tegen elkaar zeggen.” Judith: “Ik word dan wel eerst boos, bijt zijn hoofd eraf en hang hem op aan zijn darmen maar daarna moet ik hem vaak toch schoorvoetend gelijk geven. Andersom ook hoor. Trekt 'ie eerst een pruillip. Hij kwam eens enthousiast thuis van een studiodag en vroeg wat ik ervan vond. Ik zei: “Het klinkt alsof je je drumstel van de trap hebt gegooid. Dit snappen alleen nog maar hele goede drummers.” Ivar liep boos weg en riep: “Dan huur je maar een houthakker in!” Ivar: “Terwijl ik wegliep dacht ik: Shit, ze heeft gelijk. Hele goede wisselwerking. Nu we langer bij elkaar zijn begin ik haar kritieken zelf vooraf al te bedenken.”

“Trekt 'ie eerst een prutlip“

Beïnvloedt jullie liefde voor elkaar het maken van muziek?

Ivar: ”Als we over liefde schrijven gaat het niet over ons.” Judith: ”Dat komt te dichtbij, dat gaat niemand wat aan. Ik heb een onwijze voorliefde voor mineur en alles misgaat. Ik heb wel eens een liedje geschreven over een ex. Je moet eerst afstand hebben voordat je er muziek over kan maken.

“Als we elkaar aankijken op het podium hebben we het volste vertrouwen in elkaar."

Samen op het podium?

Ivar: “We hebben heel erg veel plezier op het podium. Dat vind ik zo belangrijk. Ik heb eens de stekker uit een band getrokken nadat ik The Darkness op Waterpop had gezien. Die maakten zo veel plezier en gaven zoveel positieve energie dat ik mij realiseerde dat ik dat met die band nooit zou bereiken. Ik wil juist dat plezier dus ben ik gestopt en ben ik verder gegaan.”

Judith: “Als we elkaar aankijken op het podium hebben we het volste vertrouwen in elkaar. Dat is zo fijn. Als Ivar iets doet op het podium wat ik niet verwacht ga ik in de kleedkamer helemaal uit mijn panty. Dan maak ik een foutje omdat het anders gaat dan ik verwacht. Maar meestal is het heel erg vertrouwd en gezellig. Ik ben ook heel erg trots op Ivar als hij een solo speelt daar wordt ik heel erg blij van.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag