Valentijnsdag, de dag van de liefde. Begin februari komen overal hartjes, rozen, chocolaatjes en kaartjes tevoorschijn. De romantiek viert ook op de redactie van 3voor12 Den Haag hoogtij. Wij vragen ons af hoe de romantiek van verliefde (en soms even wat minder verliefde) stellen in de muziekscene zich staande houdt. Vandaag het verhaal van lovebirds Floortje van der Kooy (bas/zang) van The Cavern en Martin Brummelkamp (drums) van The Brahms.

De vlam sloeg in de pan eind november 2015 tijdens de Popronde in Amsterdam. Hoewel ze elkaar wel kenden vanuit de Haagse muziekscene hadden ze elkaar nog niet eerder gesproken. Annemarie van Dakota stelde ze aan elkaar voor. Floortje: ”Martin reed mee terug. Dat was een fijn ritje en na een week hadden we onze eerste date.” Martin vult aan: “Die date was in het PAARD tijdens het concert van ZzZ en The Deaf.” Floortje: ”Dat had Janneke Nijhuijs heel lief voor ons gefixt. Onder het mom, als je samen naar een concert gaat is het niet zo awkward.”

Is er een gezamenlijk liedje? 
Martin: “In het begin luisterden we veel naar Seagulls’ Bad Lip Reading een parodie van Star Wars, de Yoda Spoof. Dat hebben we maandenlang achter elkaar gezongen, ook op vakantie. We werden er gek van.” Floortje: “Slaat nergens op maar was gewoon zo grappig, konden we heel hard om lachen.”

Zet je muziek wel eens in om te verleiden?
Martin: “Nee, dat heb ik niet echt. Als ik thuiskom zet ik wel muziek aan maar meer op de achtergrond dan dat ik er van in een stemming raak.” Floortje grinnikt: “Martin heeft wel een keer voor de grap ‘Perfect’ van Ed Sheeran aangezet, super romantisch én cheesy natuurlijk. Hij pakte mijn hand en ging met mij dansen, so cute.”

Floortje: “Ja shit, waar ga ik nu een nummer over schrijven, want ‘tralala ik ben verliefd’ past niet bij de band. Ik was veel te gelukkig!”

Mooiste liefdesliedje?
Martin: “Forever young’ van Alphaville, daar heb ik veel herinneringen aan en is een heel mooi liedje. Floortje: ”Natuurlijk een nummer van The Kills, ‘Echo home’. Het liedje is heel warm en teder en doet mij aan Martin denken.”

Is er nog muziek uit jullie liefde voortgekomen?
Martin: “Op mij heeft het niet echt invloed. Ik denk ook dat dat komt omdat ik drummer ben dan ben je vooral met ritme bezig en minder met emotie.”

Floortje: “Ik schrijf teksten dus dat is wel anders. We waren onze nieuwe EP aan het schrijven toen ik net verliefd was op Martin. Toen dacht ik wel ‘Ja shit, waar ga ik het nu over hebben’, want ‘tralala ik ben verliefd’ past niet bij de band. Ik was veel te gelukkig. Maar je komt jezelf ook wel tegen, je moet jezelf openstellen en dat is best spannend. Dus heb ik wel een liedje geschreven over dat het best eng is als iemand zo dichtbij komt. Dat is het nummer ‘One More Time’ geworden.”

Martin: ”Ik weet dit pas sinds we het over dit interview hadden. Tijdens een optreden van The Cavern in Paardcafé, dacht ik bij het nummer ‘The Sea’ wel: “Hé dat gaat over mij.”

Samen op het podium lijkt het koppel niet echt een goed plan. Martin: “Dan neem je je werk mee naar huis. Het gaat goed zo, we durven het niet aan om te veranderen. Dan zouden we alleen maar aan het werk zijn, je kan ons niet uitzetten. We doen ieder gewoon lekker ons eigen ding en zo af en toe helpen we elkaar waar nodig met een zanglijntje of een drumpartijtje.”

Smeedt de liefde de muzieksmaken samen? 
Floortje: “Hij kwam, zeker in het begin, met van die indiepopbandjes aan terwijl ik meer naar The Kills, Queens of the Stone Age enzo luister; meer donkere en hardere muziek. Je luistert natuurlijk wel naar elkaars muziek en ga je die ook meer waarderen.”

Martin: “Als ik Floortje op het podium zag dacht ik, ‘wat een stoere rockchick’ maar als je met haar ging praten is het echt een lief, schattig meisje. Een heel ander persoon, die van Disney houdt, bang is voor bloed… allemaal zulk soort dingen. Dat contrast is zó groot. Ik had ook nog nooit een meisje gedate dat rockmuziek luisterde en nu eindelijk iemand met diepte en die muziek begrijpt. Dat is heel cool. Vroeger luisterde ik hardere muziek maar door The Brahms ben ik meer lievere popmuziek gaan luisteren. Dankzij Floortje ging die kist met rockmuziek weer open.”

Floortje: “Bij mij is het de andere kant op gegaan. The Cavern is nog steeds hard maar het is misschien wel iets vrolijker en lichter geworden.” 

Wat is jouw invloed op je partner als persoon en als muzikant? 
Martin: “Ik ben wat rustiger, blijer en gelukkiger geworden. Fijn om samen mooie avonturen te beleven, je veilig te voelen en we kunnen goed met elkaar praten. Ook als muzikant kan ik nu wat meer loslaten en genieten. Floortje heeft me geleerd dat je af en toe stil moet staan bij het succes en ook trots mag zijn.”

Floortje: “Door Martin ben ik echt een heel erg gelukkig persoon. Toen ik hem ontmoette dacht ik echt: “dit klopt”. Ik ben een hopeloze romanticus, vandaar al die Disneyfilms. Ik hoopte dat het bestond maar ik geloofde het niet zo zeer. En het kan! Dat je zoveel van iemand kan houden is toch wel iets heel bijzonders.”

Naar wie zou je, anders dan je partner, een valentijnskaartje sturen?
Floortje: “Mijn beste vriendinnetje Florianne. Ze heeft het wel nodig nu, ze heeft een rotjaar achter de rug maar dit wordt haar jaar!” Martin: “Sandra, Ze is mijn ex-baas/collega en mijn tweede mama.”

The Brahms releasen hun debuutalbum op 17 februari in de Helling in Utrecht en spelen een tour met Son Mieux in mei in Paradiso en het Paard. The Cavern is bezig met opnemen van nieuwe nummers met Juriaan Sielcken (Jett Rebel, Lucas Hamming). Deze nieuwe liedjes worden verwacht in het najaar van 2018.