Oh ja joh?! met Guus van der Steen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Met de silent disco release van het debuutalbum 'Eén' wist Kern Koppen zich wederom neer te zitten als de interessantste hiphopact van Den Haag. Guus van der Steen, beter bekend als Ahab, rapte eerder in Pickpockets en NuClear Family en wil graag nog een keer met Kern Koppen op Noorderslag en North Sea Jazz spelen. Zaterdag spelen zij in Club 7. Deze week beantwoordt hij de Oh ja joh?! vragenlijst.

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Met de silent disco release van het debuutalbum 'Eén' wist Kern Koppen zich wederom neer te zitten als de interessantste hiphopact van Den Haag. Met een mooi cv en de creativiteit om het artwork en videoclips zelf te maken en de platen in een eigen studio op te nemen, is Kern Koppen absoluut een act om in de gaten te houden. Guus van der Steen, beter bekend als Ahab, rapte eerder in Pickpockets en NuClear Family en wil graag nog een keer met Kern Koppen op Noorderslag en North Sea Jazz spelen. Zaterdag spelen zij in Club 7. Deze week beantwoordde hij de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Guus van der Steen. Prachtige naam, het streelt de oortrommel.

Leeftijd
26 (10 juni 1983)

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ik heb een Hyves-profiel en ergens in de 400 vrienden. Ik heb alleen een MySpace-profiel met de band.

Broers/zussen
Broers Frank, zit ook in Kern Koppen, en Jan, die geeft les aan kutkinderen. En ook nog een halfzusje Floor.

Huisdier
Nee, die overleven het denk ik ook niet bij mij. Ik kan planten al moeilijk onderhouden.

Sport
Ik deed aan fitness, maar als het dan echt druk is, ben ik alleen maar bezig in de creatieve zone. Zodra het dan rustiger is probeer ik weer in conditie te komen door te rennen op het strand en te fitnessen.

Beste gewoonte
Ik ben eerlijk.

Slechtste gewoonte
Dat ik 1,5 pakje peuken per dag rook.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik was een keer in Cardiff met een vakantievriendinnetje en Frank had daar ook een vriendinnetje. We zaten toen met z'n allen vroeg in de ochtend in het centrum en het was erg druk. Ik was mijn peuk aan het roken en zonder dat ik het door had, tikte ik af in een kinderwagen, op de hoofd van een baby. Die reed toevallig net langs. De moeder werd natuurlijk ontzettend boos, ook begrijpelijk en ik schaamde me echt kapot. Die vriendinnetjes kenden we ook amper dus die vonden het ook maar raar. Toen schaamde ik me wel.

Favoriete plek in Den Haag?
Misschien een beetje cliché, maar toch de Grote Markt.

Stamkroeg
Zèta. Veel mensen die een beetje in dezelfde scene zitten, komen daar ook. Gewoon lekker een bakkie doen in de middag of een biertje in de avond. Een beetje ons kent ons maar ook met nieuwe gezichten.

Beste Haagse initiatief/festival
KoninginneNach. Niet zozeer omdat het om de Koningin draait maar ook omdat iedereen wel een keer op de Nach wil spelen. Dat vond ik vroeger toch wel de grootste eer, om daar te spelen. Nu zou dat Noorderslag zijn.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ik vind niet zo zeer dingen irritant omdat we gewoon lekker onze eigen muziek maken en ons daar ook mee bezig houden. Het gaat er om dat je bezig bent, met waar je mee bezig wil zijn en met de juiste mensen. We kennen veel Haagse bands en zijn met een aantal bands betrokken zoals Splendid. Dat zouden we niet doen, als we het geen prettige mensen vinden. Ik hou van de scene, zoals die is.

Haagse band van het moment
Ik ben altijd al fan geweest van Splendid. Echt hele lekkere muziek. Ik vind The Deaf ook erg kicken.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Er is een andere hiphopgroep, BS80, en daar gaan we ook veel mee om. Het is niet dat zo dat ze onderschat worden, maar misschien wel dat ze nog niet de mentaliteit hebben om meteen een product op de markt te brengen. Die gasten zijn echt kicken met een eigen stijltje maar er zijn maar weinig mensen die het al kennen.

Overschat in de Haagse muziekscene
Kane. Dinand vind ik zo'n waardeloze zanger. Iedereen kan hem ook nadoen toch? (Guus doet vervolgens op originele wijze Dinand Woesthoff na)

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Stitch. Iedereen gewoon lekker overhoopschieten zonder dat je er iets bij voelt. Niet omdat je er haatgevoelens bij hebt, maar puur omdat het leuk is. Wel met een laserstraal, kogels vind ik niet leuk.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Ik ben een slechte slaper. Ik kan wakker blijven liggen door mijn eigen teksten, die constant doorgaan in mijn hoofd. Ook door stress of als ik ergens mee zit.

Tieneridool
Michael Jackson. Ik was echt fan van Michael Jackson.

Beste nummer aller tijden
Een onmogelijke vraag. Ik weet het niet maar ik luister eigenlijk het meeste naar muziek van singer-songwriters. Ik luister eigenlijk maar weinig hiphop. De belangrijkste muzikanten voor mij zijn Ben Harper en Damien Rice; zij houden de muziek lekker rauw, waardoor ik het gevoel heb dat ze naast me zitten en het voor mij spelen. Harper heeft heel veel verschillende dingen gedaan maar vooral de nummers dat hij met zijn gitaartje zit, vind ik kicken.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van Cypress Hill, 'Black Sunday'. De eerste plaat die ik kreeg was denk ik van Michael Jackson.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
De laatste plaat die ik kocht was de laatste van Splendid, 'Life is Splendid'. De laatste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Ik krijg nooit cd’tjes, Ik ben volgens mij niet lief geweest. Mensen gaan er denk ik vanuit dat ik alle muziek heb.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
Als ik ff uit mijn dak wil gaan op een nummer, dan zeg ik toch nog steeds 'Simon says' van Pharoahe Monch.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Toch wel 's avonds laat, begin van de nacht. Liever later, maar dat is niet eerlijk tegenover mijn buren.

Wanneer moet het stil zijn?
's Nachts, anders wordt mijn buurmeisje boos.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Dan is het voor mij natuurlijk heel makkelijk om een dode artiest te kiezen, omdat zij toch voor eeuwig zullen zwijgen. Ik weet wel iemand maar ik ben een mietje, ik wil zijn naam niet noemen. Je weet dan in ieder geval dat het een hij is.

Bron van inspiratie
Ik heb al vaak gezegd dat dat mijn broer is maar ik heb wel meer inspiratiebronnen; Damien Rice en  Polar Bear. Ik heb op de plaat een a capella nummer opgenomen in rijm en ben toen echt geïnspireerd geraakt door de artiest 'Polar Bear'. Hij heeft een a capella nummer genaamd 'Jessica' en dat is zo mooi. Kicken qua voordracht. Ik zou het tof vinden als mensen naar hem zouden luisteren.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Pen en papier.

Quote
Ik vroeg iemand op onze albumrelease wat hij van onze show vond. Hij zei toen: "Het was niet wat ik verwacht had, het was wat ik gehoopt had." Dat vond ik wel erg mooi.

Droom
Een ambitieuze droom? Ik zou heel graag op North Sea Jazz willen staan. Ik denk dat dat met onze nieuwe cd en onze sound goed zou kunnen.