Gefeliciteerd! Uiteraard omdat je aan een studie begint, maar vooral omdat je nu in de leukste stad van Nederland bent komen wonen/studeren. Nu kun je zelf op muzikale verkenningstour gaan om proberen de leukste plekken te ontdekken, maar Den Haag is eigenlijk te groot en divers om alles op je eigen houtje te vinden. Gelukkig is daar 3voor12 Den Haag, hét platform voor muziek uit Den Haag. Wij helpen je muzikaal uit de brand. Waar kan je jouw weekenden dansend doorbrengen? Welke muzikale plekken gaan jouw studietijd onvergetelijk maken? Veel plezier met deze guide en veel succes met je studie!

Harde gitaren en lange haren

Rockliefhebbers hebben met Den Haag de juiste studentenstad gekozen. Wist je bijvoorbeeld dat één van de bekendste rockcafés van Nederland in Den Haag te vinden is? Muziekcafé De Paap heeft artiesten als Anouk, Kane en DI-RECT groot zien worden. Hoewel het podium op het moment meestal door kleinere coverbands bezet wordt (onmogelijke geluidslimieten), blijft het een leuke kroeg om onder het genot van een biertje lekker te dansen. Twee huizen verderop in de straat – en een trapje naar beneden –  is Lokaal Vredebreuk te vinden. Deze plek staat vooral bekend om de hardrock, metal en de (rock)jamsessies die er plaatsvinden.

Het ‘alternatieve’ centrum van Den Haag ligt op en rond de Grote Markt (samen met Paard ook wel het Popdistrict genoemd). Zomers vinden hier heel veel festivals plaats en elk weekend staan er in café De Zwarte Ruiter goede bandjes uit het binnen- en buitenland te spelen.

Ietwat buiten het centrum vinden wij Musicon en het Haags Pop Centrum waar vaak rockbands optreden. Deze podia (en oefencentra) binden zich niet aan één genre; van reggae tot pop en van metal tot rock, alles is er welkom. Ten slotte is er nog Vereniging de Vinger aan de Loosduinsekade. Dit is dé hotspot voor underground en snoeiharde bands.

Magnacult @ Musicon

De Grote Markt

Getting Jazzy

Is jazz meer je ding? Vlakbij de Grote Markt ligt de De Gekke Geit, een kleine en gemoedelijke bar (en hostel) waar bijna dagelijks jazz wordt gespeeld. Ook in de Regentenkamer kun je van jamsessies en optredens genieten, als je wilt zelfs onder het genot van een hapje eten. Entree in de Regentenkamer is helaas niet altijd gratis, maar als student krijg je wel 50% korting. Dat is dan weer mooi meegenomen.

De Ierse pub Murphy’s Law serveert niet alleen de lekkerste Ierse biertjes op de tap, er wordt ook bijna elke avond live muziek geserveerd. Liever even uitwaaien? Op het strand van Scheveningen heeft elke zondag jazz de overhand in strandpaviljoen De Fuut. Vanaf vijf uur wordt hier wekelijks een artiest of artiestengroep in het zonnetje gezet. Overigens wordt er elk jaar in augustus het Jazz in de Gracht festival gehouden, op en rond de Bierkade. 

Festival Fever

Natuurlijk ken je het Bevrijdingsfestival en Parkpop al, maar (regio) Den Haag kent meer, veel meer festivals. De één noemt het wildgroei, de ander levendig, wat vast staat is dat er ’s zomers is er bijna elk weekend wel een festival te bezoeken is. Denk aan het kattige Sniester (alternatieve acts ontdekken), Life I Live (vroeger de Koninginnenach), Werfpop (in Leiden), Schollenpop (op het strand), Zeeheldenfestival (uit de hand gelopen buurtfeest), Westerpop (Delft), The Crave Festival (Techno), SuBmarine Festival (Underground), Waterpop (Wateringen) en Kaderock (bij Musicon op de Kade). Daarnaast heeft Den Haag een aantal hoog aangeschreven festivals zoals TodaysArt en Rewire.

Natuurlijk heb je als kersverse student op het moment weinig aan die informatie, maar gelukkig komen er dit najaar ook genoeg vette festivals aan. Zo is er in het eerste weekend van september het Embassy festival, een festival waar je op één dag wordt meegenomen naar 25 verschillende landen met acts vanuit de hele wereld. Eind september vindt het Just Peace Festival plaats, met naast kunst, theater en lezingen ook heel veel muziek. Datzelfde weekend, 23 & 24 september, is het tijd voor het Blended Festival; een multicultureel festival in de Schilderswijk en Transvaal.

Blijf in de herfstvakantie ook vooral plakken in Den Haag. Dan is namelijk de Haagse Popweek, een week lang popmuziek op verschillende plaatsen in de stad. Ook strijkt deze week de Popronde neer in Den Haag en worden de Haagse Pop Prijzen uitgereikt.

Crossing Border is een grote naam in de lange lijst Haagse festivals. Het literatuur- en muziekfestival in november focust zich op de grote en kleine alternatieve muziek. Zowel nationaal als internationaal. Op het festival – dat plaatsvindt in het eerder genoemde Popdistrict – staan vaak bands die later erg bekend worden.

Dan, als je denkt dat de winter nooit ten einde komt, is er een lichtpuntje aan de horizon: Winterfest in het HPC. Het oude schoolgebouw aan de Burgemeester Hovylaan huist op deze dag jaarlijks een stuk of 60 acts en ontelbare bezoekers. Lekker ontdekken dus!

Niko @ Sniester 2017

Broederliefde @ Parkpop 2017

Teho Teardo Blixa Bargeld @ Rewire 2016

The Peptones @ HPC Winterfest 2015

SuBmarine 2017

Taymir @ Kaderock 2016

Scheveningen

Om echt even te ontsnappen aan alle studiestress, pak je de fiets naar Scheveningen. Ook daar is namelijk genoeg te beleven. Wat dacht je van de legendarische feestjes bij de strandclubs op het Zwarte Pad? Of bij de Karavaan of Zuid (op het Zuiderstrand)? Voor een meer laidback avond kun je vanaf de zomermaanden op woensdagen terecht bij De Maatschappij in de Keizerstraat waar elke week live muziek in intieme setting wordt gespeeld.

Magic Moon @ Indigo

Dance

Heb je zin om flink los te gaan op de dansvloer? Dan heeft het centrum van Den Haag genoeg leuke spots waar je met de voetjes van de vloer kunt. Op de Grote Markt vind je bijvoorbeeld Club Zèta, waar wekelijks verschillende DJ’s het avondprogramma verzorgen. Ook De Boterwaag, die je schuin tegenover de Zeta vindt, staat ’s nachts vaak in het teken van muziek. Hier kun je terecht voor een 80s of 90s feestje, of voor een Silent Disco – sta niet verbaasd te kijken als je hier en daar een tune van de Backstreet Boys voorbij hoort komen.

Om de hoek bij de Grote Markt vind je Rootz, een bierrestaurant by day en een club by night. Naast het showen van je dansmoves kun je hier op zondagavond ook genieten van jamsessies van (opkomende) bandjes, met een speciaalbiertje in je hand. De rustieke uitstraling van het café-restaurant zorgt voor een huiselijke en relaxte sfeer - een ideale venue voor een goed feestje.  

Niet alleen de Grote Markt is ’s avonds een walhalla voor feestende studenten, ook op het Plein vind je een overvloed aan leuke hangouts. Op nog geen vijfhonderd meter uit elkaar liggen de clubs Millers, Cloos, De Tijd, De Haagsche Kluis en De Danzig, waar je elke avond in het weekendterecht kunt. Op donderdagavond is het studentenavond, maar ook op andere avonden is het altijd een feestje op het Plein.

F'or de Sier @ Rootz

Johnny Bruce Muller @ Zeta

PIP

‘Verstopt’ op de Binckhorstlaan, tussen het Centraal Station en Station Holland Spoor, vind je Haagse trots PIP, ook wel het Cultuurbordeel van Den Haag genoemd. Niet kun je hier alleen terecht voor underground feesten, ook grote namen passeren hier vaak de revue. PIP is echter niet alleen bedoeld om te dansen – als (startend) muzikant of organisator kun je hier ook je eigen evenementen en workshops organiseren.

Het Magazijn

Nieuwer dan nieuw is de club Het Magazijn, die vind je naast de Grote Markt. Deze club is in juli geopend en is de nieuwe hotspot van Den Haag. In de kelder van Bleyenburg kunnen liefhebbers van elektronische muziek terecht voor avonden tot in de kleine uurtjes. Bleyenberg is overigens een nieuw horecaconcept in het voormalige pand van de Kwantum (tegenover de Grote Markt). In dit pand vind je naast de club ook een restaurant, vergaderruimtes, een cocktail bar én een rooftop bar met ongelovelijk uitzicht over “je nieuwe stadje”.

Paard

Op de Prinsengracht, een paar minuutjes lopen vanaf de Grote Markt, zit Paard (voorheen Het Paard van Troje) eens een meisjespensionaat maar nu hét poppodium van Den Haag. Muziekliefhebbers kunnen hier hun lol op, want er vinden in Paard wekelijks concerten en feesten plaats. Menig artiest uit Den Haag en omgeving is groot geworden dankzij Paard. Het poppodium staat ook bekend om de grote namen die er gespeeld hebben (Prince, U2, Pearl Jam of Mick Jagger om er maar een paar te noemen). Dit is je uitvalsbasis!

Ook in het Paardcafé, wat grenst aan Paard, staan er van donderdag tot en met zaterdag DJ’s te draaien (na 23.00 uur). Er staan regelmatig (jonge) bands te spelen, zoals op onze ‘eigen’ Club 3voor12 Den Haag avonden die om de twee maanden worden gehouden. De clubavond die je echt niet wilt missen is de extra speciale 50ste editie op 9 september. Zet die maar met hoofdletters in je agenda.

Dat Paard zich niet beperkt tot muziek van een bepaald genre is, naast de uiteenlopende artiesten en bands die er optreden, ook te merken aan de verschillende feesten die er jaarlijks worden gegeven. Zo is er Rasta Nation, 80’s 90’s en Nullies, maar ook Lovumba (een avond voor rumbalovers), Love Sensez en Purge – voor alle hardstyle fans - zijn populaire terugkerende evenementen.

Nils Frahm @ Paard van Troje

Son Mieux@Paard van Troje

Laura Palmer @ Paardcafé

Tot slot

Genoeg te doen dus in dit uit de kluiten gewassen dorp. En dan hebben we nog heel veel clubs, podia en plekken overgeslagen (de verschillende kroegen verstopt in het centrum, de festivals, enzovoorts). Maar niet getreurd! Bij 3voor12 Den Haag doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. We zijn hèt platform voor muziek in Den Haag. Volgs ons op Facebook, twitter en Instagram.

Wil jij ook schrijven over de Haagse muziekscene? Fotograferen? Interviewen? Organiseren? Ervaring opdoen in de journalistiek of media? Gratis optredens en festivals bezoeken? Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde redactieleden