Finale Talent Event: Something Like Sunshine

Vrijdag 29 januari in grote zaal Paard van Troje

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op vrijdag 29 januari is de finale van Talent Event, het coachingtraject voor muzikaal talent tot negentien jaar oud. Zes acts strijden dan in de grote zaal van het Paard van Troje om duizend euro, een rits festivaloptredens en extra studiotijd. 3voor12 Den Haag stelt tot die tijd de finalisten aan je voor. We beginnen met het akoestische duo Something Like Sunshine.

Teddy Macrander (16) en Aina Qvist (17) leerden elkaar vier jaar geleden kennen op school. Al snel begonnen ze met samen zingen, maar sinds anderhalf jaar neemt dat serieuzere vormen aan. De meiden volgen de 'talent coaching' op het YMCA in Scheveningen en krijgen daar onder meer les in liedjes schrijven, performance en instrumentbeheersing. De tieners schrijven vrijwel al hun nummers zelf en begeleiden zichzelf op gitaar. Hun stijl is een combinatie van country, folk en pop.

Wat hebben jullie tot nu toe al bereikt?

Teddy: “Het is lastig om één muzikaal hoogtepunt te noemen. Wij genieten van alle optredens en zijn vooral erg blij met wat we nu al bereikt hebben. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we veel opgetreden in onder meer het Paardcafé, Hipfest, Lokaal Vredebreuk, Beachclub Indigo, YMCA, Jorplace en tijdens Vlaggetjesdag.”

Aina: “Bij de Kunstbende zijn we vorig jaar tweede geworden. Wij hebben ook op het Cultuurpodium van Parkpop gespeeld, op het Madnes festival in Ameland, Schollenpop en op de Parade bij Loes Luca. En we hebben pasgeleden de Talent Battle van Unicef gewonnen.”

Door wie laten jullie je muzikaal beïnvloeden?

Aina: “We zijn geïnspireerd door artiesten als John Mayer, Taylor Swift en Dixie Chicks. Dit betekent niet per se dat onze nummers lijken op die van hen. We vinden de muziek die ze maken erg mooi, maar we kijken vooral naar ze op omdat ze hun nummers zelf schrijven, hard hebben gewerkt voor wat ze hebben bereikt en toch dicht bij zichzelf zijn gebleven.”

Hoe is het voor jullie om mee te doen aan Talent Event?

Aina: “Wij vinden het ontzettend leuk. Het is leuk dat we er al zo lang mee bezig zijn, dat maakt het allemaal nog specialer omdat het nu al een paar maanden een best belangrijk deel is in ons leven. We hebben heel veel geleerd van de workshops en waren ontzettend blij om te winnen in de halve finale.

Teddy: “De studio-opname was iets waar we al tijden van droomden en het was echt te gek om te doen en we zijn ontzettend blij met het resultaat. We kijken erg uit naar de finale in het Paard van Troje, maar zien er nu al een beetje tegen op dat dat de laatste dag van onze Talent Event-reis zal zijn.”

Hoe bereid je je voor op de finale?

Teddy: “We zijn hard bezig met de voorbereidingen. Zowel voor onze act, als voor het verzamelen van mensen die moeten komen kijken. We proberen veel aandacht te krijgen van de media. We hebben al een artikel gehad in het AD, een interview en live performance bij Omroep West en er komt een uitgebreid interview in de Posthoorn.”

Wat zijn de plannen na de finale?

Aina: “Als we de finale winnen, dan gaan we helemaal uit ons dak. We mogen dan nog meer nummers opnemen en optreden op megaleuke festivals en dat is natuurlijk de droom van elke muzikant. Onze droom is ook om een reis te maken naar Nashville, om daar muziek te maken, dus met het geld zouden we een stuk verder komen.

Teddy: “We gaan er alleen niet vanuit dat we winnen. Iedereen is namelijk onwijs goed. Dat weten we, want we zijn alle Facebookpagina's langs gegaan en hebben filmpjes beteken van de finalisten. Wij zouden iedereen de winst gunnen. Iedereen heeft namelijk een eigen stijl. Dat maakt het heel interessant om naar te luisteren, maar daardoor zijn ze lastig te vergelijken en omdat iedereen ook even goed is.”

In de finale van Talent Event neemt Something Like Sunshine het op tegen Tape (rock), Made in Stock (rock), Yaël Campbell (rap), New Dosis Audio (rock) en Seed of Ayawaska (rock). Het publiek stemt mee bij het bepalen van de winnaars.