Haagse trots tijdens Live on the Beach Haagse trots tijdens Live on the Beach

Earring zingt de zomer tot een einde

, Tekst: Bernadette Pegtel | Foto's: Reinout Bos

Haagse trots tijdens Live on the Beach

Earring zingt de zomer tot een einde

Tekst: Bernadette Pegtel | Foto's: Reinout Bos ,

Op één van de laatste zomeravonden van 2016, staat Golden Earring op misschien wel het mooiste podium van het land. Het strand van Scheveningen dient op vrijdag 9 september na 30 jaar weer als decor voor een spectaculair Haags feestje. Wordt deze avond net zo legendarisch als het jubileum optreden van de rockers uit 1986?

Recht tegenover de plek waar het allemaal begon voor Piñata, FAST Surfdorp, mag deze band de avond openen. Met een, hoe kan het ook anders, grote piñata op het podium (door de bandleden in elkaar geknutseld), starten zij de show op een feestelijke manier. Het nieuwe materiaal van de band is ideaal om het feest rustig te starten, genietend van de laatste paar zonnestralen. Het is gedurende het optreden nog niet volgeladen op het strand. Dit betekent wel weer dat er genoeg dansruimte is, iets dat je zeker nodig kunt hebben met de muziek van deze band uit Scheveningen.

Erik de Zwart zorgt ervoor dat de mensen niet stil hoeven te staan terwijl er wordt gewacht op het volgende optreden. Want bij zo'n grote band als the Golden Earring krijg je niet één, maar twee voorprogramma's en wie anders kan dat zijn als Pat Smith. Pat of, Mr Scheveningen zoals Justin Verkijk hem aankondigt, stond 30 jaar geleden als klein jongetje ook al op het strand. Nu mag hij openen voor de Earring. Ook hij trakteert het publiek op nieuw materiaal. Het nieuwe nummer 'All day' is een meezinger, en hier en daar doet een Earring fan al voorzichtig mee. Wanneer hij een nummer speelt over zijn favoriete plant, de tomatenplant natuurlijk, is het een uitdaging voor de mensen die hun energie nog willen sparen voor de hoofdact.

Muziek kent geen leeftijd, dat bewijzen de mannen van de Earring wel op deze indian summer night. Barry Hay vindt het te gek om hier te staan, en dat kan hij niet vaak genoeg zeggen. Wanneer van voor tot achterin wordt meegezongen met 'Another 45 miles', is dat het eerste kippenvel moment. Ook dit is weer een avond waarbij de liefde voor muziek de boventoon voert.

Voor de Haagse rockers kun je niets anders dan respect hebben. Ze zetten op deze vrijdagavond een stevige show neer en elk nummer wordt ontvangen met luid gejuich. Hits als 'Twilight zone', 'Long blonde animal' en 'The devil made me do it', het komt allemaal voorbij. Geen akoestische theatersetting, maar grootste arena muziek. Als je om je heen kijkt zie je vanavond een gemengd publiek. Een groot deel van de mensen was er waarschijnlijk 30 jaar geleden ook bij, maar de liefde voor goede muziek hebben zij overduidelijk ook aan hun kinderen doorgegeven.

Als de mannen terugkomen van een korte break, is het de hoogste tijd voor 'Radar love'. Mét een ongekend goede drumsolo van held Cesar Zuiderwijk. Na een flinke portie hits met 'Holy holy life' als afsluiter, neemt het publiek afscheid van het prachtige decor en verlaten zij het strand voldaan na weer een fantastische editie van Live on the Beach. Zo zingen de Haagse muzikanten de zomer tot een mooi einde.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag