De Haagse Song Van: deel vier

Met Justin Van der Weijde, Tobias Wolring, Peter Oostinga en Bram Wesdorp

Tekst: Danny den Os ,

Intens, tranen trekkend, dansbaar, ruig, rauw of gewoon mooi. Allemaal ingrediënten voor een mooi liedje. Welke artiest, band, dj of act heeft dit jaar de juiste combinatie te pakken gekregen en wint de Haagse Song Van het Jaar 2016? Den Haag FM en 3voor12 Den Haag gaan de komende maand op zoek. Om warm te draaien vragen wij een aantal kanshebbers en bekenden uit de Haagse muziekscene naar hun favo’s. Vandaag deel vier met Justin Van der Weijde, Tobias Wolring, Peter Oostinga en Bram Wesdorp.

Justin van der Weijde

Nee. De jongens van The Stangs hebben niet stil gezeten dit jaar, en als Mustangs bestonden ze al een tijdje. Wel worden de jonge honden continu genoemd als beste Haagse nieuwkomers. Verder weten we dat begin 2017 de nieuwe EP 'Parable' en er een tour met The Kik in het verschiet ligt. Justin van der Weijde, zanger en bassist van The Stangs, vertelt ons wat we nog meer kunnen verwachten van volgend jaar en wie zijn stem krijgt als beste Haagse nieuwkomer.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Een beste kiezen is een onmogelijke opgave met zo’n lijst, maar als ik echt moest kiezen zou het A Meal with Friends zijn van Pyke. Het thema van het lied, dat over vriendschap gaat, sprak mij heel erg aan. Door het hele nummer heerst er een mooie en melancholieke sfeer dat, in combinatie met het schilderij waarop het gebaseerd is, goed uit de verf komt."

En wereldwijd?

"Wereldwijd gezien vind ik dat afgelopen jaar The Last Shadow Puppets met het nummer Miracle Aligner nummer 1 is. Fantastische productie en songwriting van de bovenste plank."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Beste nieuwkomer is in mijn optiek The Hazzah. Ze bestonden al een tijdje onder een andere naam, maar met hun nieuwe single “New Fuzz” zijn de garagerockers een echte aanwinst voor Den Haag"

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Ik ken het pas een week, maar dé ontdekking van 2016 was voor mij The Lemon Twigs. De Amerikaanse band bracht afgelopen oktober hun album “Do Hollywood” uit. Een plaat dat zich heftig leunt op 60’s en 70’s geïnspireerde Pop. Denk McCartney tijdens zijn Wings periode. De plaat staat vol met instant klassiekers en heeft een onwijs goede productie. Ik heb het sindsdien meer dan grijs gedraaid."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Onderling oogcontact met mijn drie beste vrienden nadat we een succesvolle single release show hadden neergezet tijdens Sniester."

Wat kunnen we van The Stangs verwachten in 2017?

"Begin volgend jaar brengen we onze debuut EP 'Parable' uit op Schots/Nederlands label Mink Records, o.a. op 10'' vinyl. De tracks op de plaat volgen het verhaal van een jongen die opgroeit in de Scheveningse duinen en is gebaseerd op folklore uit de middeleeuwen. Soort rock opera idee. De EP hebben we opgenomen in de Rotterdamse PAF! studio, en is geproduceerd door Marcel Fakkers en Dave von Raven. De plaat bevat naast de 60's/psychedelische sound nog wat andere muzikale gastbijdrages. Te horen zijn o.a. jazz saxofonist Benjamin Herman, Residentie Orkest fluitiste Eline van Esch, Gambiaanse percussionist Ebou Gaye Mada en een aantal studenten van het Koninklijk Conservatorium. De eerste single van de plaat, Look Into The Sun hebben we eind 2016 al gereleased met een bijbehorende videoclip, waarvan meer zullen volgen. Na de EP release show in Den Haag touren we rond de popzalen van het land als voorprogramma voor nederbeat band the Kik."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Heel veel nieuwe releases!"

Tobias Wolring

De zanger, gitarist en frontman van WOOT werd vorig jaar al bestempeld als een van de kanshebbers voor de Haagse song van het jaar. Toen mocht het helaas niet baten, maar niet getreurd: WOOT heeft ook dit jaar niet stilgezeten en releasde in november 'All Night Long'. Of de verkiezing van dit jaar meer gaat opleveren voor Tobias weten we nog niet, wel kunnen we vragen naar zijn uitblinkers en zijn planning voor volgend jaar.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik vond het erg lastig, er stonden echt veel goede dingen tussen maar ik kies voor Soul Sister Dance Revolution! Een epic song die veel te weinig aandacht heeft gehad "

En wereldwijd?

"Dit is erg vet":

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"The stangs met hun nieuwe singletje! Mist nog een beetje een eigen sound maar dit gaat zeker wat worden!"

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Twenty One Pilots. Ik ben helemaal verbaasd over wat twee gasten voor een live show kunnen neerzetten."

Wat kunnen we van WOOT verwachten in 2017?

"Een tweede EP en een hoop nieuwe singles! Verder werken we aan een liveshow op dit moment!"

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Een nieuw klein pop-podium midden in de stad zoals de Supermarkt
het is een erg gemis dat dat podium weg is"

Bram Wesdorp

Zanger Bram Wesdorp kan met Avi On Fire eindelijk helemaal zijn eigen zin doordrijven. Of dat altijd het beste is kunnen we ons afvragen, maar in Bram's geval kon het niet beter uitpakken. Het project leverde begin dit jaar al de 3FM Serious Talent award op en met de single 'Pearls' maakt hij nu ook nog eens kans op de Haagse song van het jaar. Wie heeft volgens Bram 'Serious Talent'?

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Even, van Son Mieux. Eigenzinnig, super catchy, smaakvolle productie en heerlijk gezongen. This guy..."

En wereldwijd?

"WOW, van BECK. Next level."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Eerlijk gezegd heb ik geen idee, ik woon in Amsterdam (oh mijn god, hoe durf ik, verrader) dus ik krijg niet alles mee wat er in de Haagse scene gebeurt. Ik acht mezelf niet in staat deze vraag te beantwoorden."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Voor mij was dat HONNE. Supervet, prachtige liedjes. Ga maar luisteren."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"The Dandy Warhols in de Melkweg! Holy shit, zij zijn de stoerste band die ik ooit gezien heb. Dat ze goede songs hadden wist ik natuurlijk al, maar ik had niet verwacht dat ze de zaal zo zouden slopen, nog steeds. En je zou toch denken dat ze Bohemian Like You ondertussen wel zat zouden zijn, maar daar heb ik in elk geval niks van gemerkt. In februari staan ze in het Paard, ik ga er sowieso heen."

Wat kunnen we van Avi On Fire verwachten in 2017?

"Een nieuwe single begin 2017, eerste EP in het voorjaar, heel veel toffe shows en er gaan geruchten dat er al wordt gewerkt aan een tweede EP. Nog meer hits. Hehe."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik hoop dat de Haagse muziekscene dit enthousiasme en de passie voor muziek blijft voelen en uiten; er is in Nederland geen betere plek om op te groeien als muzikant. Je kunt overal spelen, er zijn ontzettend veel inspirerende muzikanten om mee te werken en van te leren en je kunt als Haagse act altijd rekenen op voldoende aandacht.  Maar deze inwaartse blik is - altijd al - ook de grootste valkuil voor Haagse muzikanten geweest; er is zoveel meer, ook buiten Den Haag, waar soms met een soort stugge ontkenning overheen wordt gekeken. Mijn hoop voor Den Haag is dan ook dat in 2017 de 070-oogkleppen net iets meer af gaan, dat Den Haag toleranter en ontvankelijker wordt voor niet-Haagse muziek, én dat Haagse acts ook uit het comfort van hun eigen stad durven te stappen."

Peter Oostinga

Naast de vele bands, een aantal solo-artiesten en enkele dj's, is ook de hiphopscene rijkelijk vertenwoordigd in de shortlist voor de Haagse song van het jaar. Daarbij kun je denken aan namen als Frenna, SFB en F1rstman. Peter Oostinga van stichting Aight! zet zich dag in dag uit in voor de hiphop in Den Haag en realiseert projecten als het Haags Hiphop Centrum en I Love HipHop. Vandaag vertelt hij ons over zijn favo's en ontdekkingen

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Pat Smith – All Day. Lekker nummer, toffe productie en ook nog eens een leuke clip erbij!"

En wereldwijd?

"Anderson .Paak – The Waters (ft. BJ the Chicago Kid). Heerlijk nummer, soulfull en een frisse sound."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Yaell Campbell (eigenlijk uit Delft). Jonge artiest die nog lerende is maar veel potentie heeft om een grote artiest te worden."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Anderson .Paak. Opvallend muzikale man met ook een heel tof album."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Rico, Sticks en Typhoon in de Ziggo Dome. Een monumentaal moment voor hiphop in Nederland."

Wat kunnen we verwachten van Aight! in 2017?

"Meer muzikale crossovers en jamsessies, naast het releasen van materiaal van Haagse talenten uit onze studio."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Meer erkenning van hiphop en samenwerkingen met andere muziekstromingen."

De Haagse song van het jaar award zal op woensdag 28 december uitgereikt worden in het Paard van Troje. Vanaf 20:00 uur wordt er afgeteld in een live-radioshow van Den Haag. Bij het uitbrengen van je stem ontvang je een gratis toegangsbewijs, stemmen dus!