The Hague African Festival viert eerste lustrum op Spuiplein

Sfeer pas bij Ebou Gaye Mada optimaal

Tekst en foto's - Cok Jouvenaar ,

Het weekend van 29 en 30 juni stond in het teken van festivals in Den Haag. Parkpop, GBOB, Veteranendag, Antilounge en The Hague African Festival. Het kon niet op. We kunnen concluderen: Den Haag is klaar voor de zomer!

Het is 29 juni en het Spuiplein is het decor voor de vijfde editie van The Hague African Festival. Sinds vorig jaar wijkt dit festival uit naar deze locatie. Zo is het knusse en het – o zo – gezellige Zuiderpark verwisseld voor het grijze gesteente van het plein voor de Dr. Anton Philipszaal. Een moeilijke locatie. Menig evenement komt niet tot zijn recht, wat een organisatie ook uit de kast trekt. Bij dit festival met de ondertitel 'Africa in the City' is het helaas niet anders. 

Geen standaard muziekfestival

Vrolijke klanken op het podium vinden moeizaam hun weerklank op het plein. Toch heeft Stichting Sankofa uitgepakt en is zij enorm creatief geweest met de ruimte op dit plein. De infrastructuur van dit Afrikaanse feestje is verrassend. Schuin tegen het ijspaleis (gemeentehuis) en het Hulshoff Design Center aan is de typische markt met duizend-en-één Afrikaanse snuisterijen te vinden. Hierdoor is The Hague African Festival geen standaard muziekfestival, maar een écht Afrikaans festival in de breedte. Wel wordt de grootschalige informatiemarkt gemist. Op het Spuiplein, net uit het midden, bevindt zich een grote tafel. Deze doet prima dienst om aan te eten, gesprekken te voeren en je kunt op je gemak van de artiesten te genieten. Een goed concept, waar menig festivalorganisator een voorbeeld aan kan nemen. Ten tijde van het Zuiderparkse African Festival waren deze tafels ook al ruimschoots aanwezig. Het zijn vaak niet de minste acts die het podium van ‘Africa in the City’ betreden. 

Adembenemend avondprogramma

Het avondprogramma in de Dr. Anton Philipszaal is van hoog niveau. Voor 15 euro mag het publiek in het pluche plaatsnemen en zich mee laten voeren door podiumpersoonlijkheid Nathalie Makoma. Zij steelt de show samen met Voices of Africa. Meiway, afkomstig uit Ivoorkust, sluit het avondprogramma af. In 2010 was hij al één van de smaakmakers in het Zuiderpark. Samen met twee oogstrelende danseressen windt hij ook nu weer het publiek om zijn vinger. Rond de klok van 21 uur kwam, zag en overwon Sekou Bambino Diabate. 

Matige opkomst in de middag

Het middagprogramma was het voorspel voor dit avondprogramma. Het is Ebou Gaye Mada die met een bont gezelschap en met dansers op het Spuiplein een geweldige performance gaf. Swingend, rockend en stuwend. Het publiek vond pas laat in de middag de weg naar het Spuiplein. Vroeg in de middag maakte een handjevol mensen kennis met de percussieklanken van Kodjo Kriori. Misschien zat Veteranendag dit Afrikaanse feestje meer in de weg dan dat de twee elkaar versterkten. Ook zangeres Maryan Mursal moest het doen met een matige opkomst. De Somalische trad op voor haar eigen achterban. In het publiek gingen de voeten los bij veel mooi uitgedoste Somalische vrouwen. Ziggi Recardo was ingehuurd om het middagprogramma af te sluiten. Een paar jaar geleden gaf hij nog acte de présence op Parkpop. Zijn eigentijdse reggae ging er op het Spuiplein goed in. Voor mensen die zich even in de luwte wilden terugtrekken, vertoonde het Haags Filmhuis aan de overkant de film ‘Traces Of The Trade’: een prachtig document rond het aandeel dat Katrina Browne en haar voorouders hadden in de Amerikaanse slavenhandel.

Trots op Sankofa

Het is jammer dat de gemeente niet diep in de buidel wil tasten om dit festival op de oude locatie in het Zuiderpark te laten plaatsvinden. Het uitwijken naar het Spuiplein (en vooral de Dr. Anton Phillipszaal) is weliswaar een goed alternatief, maar het eigen gezicht waarmee dit festival de eerste drie jaar pluspunten scoorde, is een beetje weg. Toch mag Den Haag trots zijn op Sankofa. Deze organisatie heeft het toch maar voor elkaar gebokst om dit veelzijdige, Afrikaanse feestje door te zetten.