Sheila E. ramt er vrolijk op los

Avondje drummen voor gevorderden in De Boerderij

Frank Veldkamp | Foto's: Peter Balkema ,

Al dik veertig jaar drumt Sheila Escoveda er lustig op los. Alhoewel zo vooral bekend is geworden als drummer van Prince, heeft ze ook solo haar sporen ruimschoots verdiend. Ze maakte tot nu toe zeven albums, waarvan vooral de eerste twee hits bevatten die het tot op de dag van vandaag goed doen. Sheila’s laatste bezoekje aan de Haagse regio was tijdens een editie van The Hague Jazz. Op 8 november deed ze met haar band de Zoetermeerse Boerderij aan.

De tournee van Sheila E. is opgehangen aan de recentelijk verschenen autobiografie ‘The Beat of My Own Drum’. Omdat het lastig is een boek voor te trommelen, krijgen de nummers van het laatste album ‘ICON’ uit 2013 ook de nodige aandacht. Dit aangevuld met klassiekers als ‘The Glamorous Life’, ‘A Love Bizarre’ en ‘The Belle of St. Mark’ levert een pittig avondje jazz-funk-soul op. De band voorziet de twee uur durende show van een vette knipoog naar The Revolution en New Power Generation, de begeleidingsbands van Prince waarin Sheila een belangrijke rol speelde. Vooral de moddervette uitvoering van b-kantje ‘Erotic City’ (destijds mede geschreven door Sheila) doet het goed.

Met een band rondom een drummer kun je wachten op de onvermijdelijke drumsolo. Maar je kunt het ook overdrijven. Na een lange solo van Sheila zelf is het de beurt aan de rest van de band. Alle leden nemen een voor een plaats achter een van de drumkits voor een knappe, en soms wat minder knappe, solo. En daarna nog de geluidsman. En iemand uit het publiek. En dan mag Sheila aan het eind van de toegiften zelf nog eens laten zien hoe goed ze met twee stokken overweg kan. 

Maar het verveelt allemaal geen moment. Het plezier spat van de band af en Sheila zelf rent de hele avond als een dolle amazone over het podium. Topavond!