Julie Scott over Dearydeary

"Alle frustratie van het afgelopen jaar zit erin"

Koen Kleiberg ,

Op 5 december verschijnt Dearydeary, het tweede solo-album van de Haagse zangeres Julie Scott. Eerder was Julie te zien in bands als Mizpah en Can-of-Be, speelde zij op festivals als Lowlands en SXSW en tourde ze o.a met The Levellers, Luka Bloom en 16 horsepower. Op de avond van 5 december zal het album met behulp van een verscheidenheid aan muzikanten gepresenteerd worden in het Paard van Troje. 3voor12 Den Haag belde de zangeres op voor enkele vragen.

Julie Scott is bepaald geen onbekende in de Haagse muziekscene. Voordat ze solo ging speelde ze al in bands als Can-of-Be en Mizpah en tourde ze met The Levellers, Luka Bloom en 16 Horsepower. In 2013 bracht ze haar eerste soloplaat 'Thoughts & Sounds' uit, die goed werd ontvangen. Zo sleepte de plaat bijvoorbeeld de THISSfest Award voor album van het jaar in de wacht.

Nu is er dus een nieuwe plaat, getiteld 'Dearydeary'. Julie: "Zo'n driekwart jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van nummers voor het nieuwe album, en die heb ik begin september opgenomen met een groep bevriende muzikanten, in de Silvox Studio met producer Casper Falke." De plaat is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding. "Ik heb gekozen voor crowdfunding om het album te financieren, omdat ik graag wilde dat het van begin tot eind professioneel zou klinken. Daar heb je toch een iets groter budget voor nodig", vertelt Julie. "Ook wilde ik er voor zorgen dat de musici die op het album meespeelden er zelf geen kosten aan zouden overhouden. En daarnaast is het album opgenomen in de Achterhoek, dus reiskosten speelden ook een rol." Ook is het een goede manier om je publiek te testen, vindt ze: "Je kunt door crowdfunding ook meteen peilen hoeveel interesse er überhaupt wel is voor zo'n nieuw album. Misschien zitten mensen er wel helemaal niet op te wachten!"

Gelukkig voor Julie was er wel degelijk een groot draagvlak voor 'Dearydeary'. Door giften van zo'n 75 donateurs werd binnen de tijd meer dan de benodigde 5000 euro opgehaald. Het album komt er dus definitief. Maar hoe klinkt 'Dearydeary' nu eigenlijk? Julie: "Het eerste album bestond vooral uit opnieuw opgenomen nummers die ik al had gemaakt met vorige bands. Op 'Dearydeary' staan alleen maar nieuwe liedjes. Ze zijn ook veel diverser, en heel intens van aard. Ik heb nogal een pittig jaar achter de rug, ik zou misschien nooit meer muziek kunnen horen. Het gaat nu gelukkig beter, maar alle frustraties van het afgelopen jaar zitten in de liedjes."

Dan de show in het Paard van Troje. Op 5 december zal de release van het album worden gevierd met een optreden in de kleine zaal, waarbij Julie ondersteund wordt door een scala aan muzikanten: Maaike Peterse (Kovacs, Kingfisher Sky), Roeland Drost (Fratsen), Bart Lybeert (Vuigtuig) en Vasilis Stefanopoulos (Modelo62). "Alle muzikanten die op het album te horen zijn zullen meespelen", vertelt Julie. Ook voorprogramma Arthur Adam heeft ze zelf uitgekozen. "Ik heb eerder een duet opgenomen met hem, dus ik kende hem al. Daarnaast vind ik hem oprecht een van de beste singer/songwriters die ik ken."

Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor Julie Scott? "Binnenkort verschijnt er ook nog een remix van het nummer Rainbow King, gemaakt door de Engelse tranceproducer Solarstone", vertelt ze. "Het nummer komt op zowel mijn als mijn nieuwe album, en die van hem wordt ook nog eens wereldwijd uitgebracht!" Maar nu de albums binnen zijn is er maar één ding wat ze eigenlijk wil gaan doen. "Als het album uit is wil ik gewoon vooral heel veel gaan spelen! En een goede boeker vinden", concludeert ze lachend.