De vrijdag van Westerpop 2014; herfstig weer kan sfeer Zilveren editie niet verzieken De vrijdag van Westerpop 2014; herfstig weer kan sfeer Zilveren editie niet verzieken

Splendid het hoogtepunt op vrijdag 29 augustus

, Jelle Imbos, Tessa Bentvelsen en Willemijn de Koning | Foto's: Wouter Vellekoop, Remie Stronks en Kees van der Niet

De vrijdag van Westerpop 2014; herfstig weer kan sfeer Zilveren editie niet verzieken

Splendid het hoogtepunt op vrijdag 29 augustus

Jelle Imbos, Tessa Bentvelsen en Willemijn de Koning | Foto's: Wouter Vellekoop, Remie Stronks en Kees van der Niet ,

Westerpop viert dit weekend zijn 25-jarig jubileum. Dit is duidelijk te zien op het terrein waar een meters lange banner is opgehangen met alle festivalposters die er sinds 1989 zijn geweest. Ook worden hierop met foto’s de vele hoogtepunten weergegeven. Bij de opening van het festival is het nog nooit zo druk geweest. Verantwoordelijk hiervoor is de legendarische band Tee Set die zorgt voor een recordaantal bezoekers op de eerste dag van Westerpop. Delft is klaar voor een weekend vol muziek, bier en patat.

De 25ste  editie van Westerpop wordt geopend door Tee Set, een van de grootste bands die Delft ooit gekend heeft. Vooral in de jaren zestig en zeventig maakten zij furore met een mix van blues en popmuziek. Zonder de inmiddels overleden Peter Tetteroo, maar met gastzanger Frank Diemel en een achtkoppige bezetting geeft de band een aardig optreden. Vooral het wat oudere deel van het publiek zingt vrolijk mee met de bekende hits ‘My belle amie’ en ‘She likes weeds’. Toch beklijft het gevoel dat we hier naar vergane glorie aan het kijken zijn. De band is niet meer zo strak als vroeger en de gastzanger voegt eigenlijk weinig toe aan de band. Met name de hoge tonen zijn niet aan hem besteed. Voor het Delftse publiek maakt dat echter niet uit, zij genieten zichtbaar van de hits van vroeger. Arm in arm luisteren ze en zingen ze mee. Een mooie, nostalgische opening van deze jubileumeditie van Westerpop. (JI)

Vortex University mag vanavond het spits afbijten voor de Peter Tetteroo Bokaal. Vier gelikte, jonge heren uit Den Haag met een misschien nog geliktere sound. Je zou denken dat met zo’n stage presence de meiden gillend vooraan staan, maar de werkelijkheid is dat er zeker twee meter zit tussen het schaarse publiek en de hekken. Veel aanhang is er dus niet te vinden en heel enthousiast lijkt het publiek in het begin ook niet. Misschien komt het omdat de band redelijk vroeg op de avond speelt. Feit is in ieder geval dat de jongens het vooral moeten hebben van de laatste paar nummers. Ineens zijn er hier en daar mensen te vinden die beginnen mee te klappen, mee te dansen en zelfs mee te zingen. Het op een na laatste nummer ‘Satellite’ laat potentie zien - zowel aan de reactie van het publiek te zien als aan het enthousiasme dat de band uitstraalt - maar vooral in het begin van het optreden komt de band niet goed uit de verf. (TB)

De bevolkingsdichtheid rond het grote podium ligt niet erg hoog tijdens Jett Rebel, een van de grootste acts - misschien we dé grootste - van de avond. Slechts een handjevol nerveuze, jonge meisjes staat front row alle teksten woord voor woord mee te zingen, zij zijn speciaal voor hem gekomen, maar zo verpletterend als op Lowlands is Jelte Tuinstra vanavond niet. Tuinstra komt energiek het podium op en houdt dat een paar minuten vol maar het publiek houdt zich veel liever bezig met social media dan dat ze meedoen met de muziek. Al snel zakt het optreden in, iets wat je niet van een 23-jarige enthousiaste hond zou verwachten. Later horen we dan ook dat Mr. Rebel meteen na het optreden ziek naar huis is gegaan. Toch weet hij wel de aandacht van het publiek te trekken tijdens zijn laatste nummer ‘Tonight’. Maar misschien komt dat vooral omdat hij zijn overhemd uittrekt en iets mompelt over hoogtepunten en orgies, terwijl zijn 14-jarige fans er niets wetend bijstaan. (TB)

Als de tweede deelnemer van de Peter Tetteroo Bokaal zijn voeten op het podium zet, staan de fans al enthousiast te wachten. De eerste noten van de popmetalband Eve’s Fall blazen hen letterlijk en figuurlijk naar achter. Niet alleen omdat Eve’s Fall staat voor metal, maar ook omdat het geluid veel te hard staat. Gelukkig trekken de bandleden zich hier niets van aan. Zangeres Liesbeth Cordia weet controle te houden over haar stem door die soms bescheiden en soms juist optimaal in te zetten. De gitaristen en bassist weten hun snaren goed te gebruiken en de drummer begeleidt dit allemaal meer dan goed. Binnen tien minuten hebben ze het publiek al mee. Dat ligt vooral aan Cordia; ze danst, springt en maakt ondertussen ook nog contact met de Westerpoppers, die tot het einde van het optreden met deze heerlijke band meezingen en af en toe zelfs -springen. (WdK)

“Delft, hebben we zin in een zomers feestje?” Zanger Patrick Schmitz heeft er duidelijk zin in vanavond en neemt het publiek mee in een spetterend optreden van Splendid. De band is kneiter strak en ontzettend goed op elkaar ingespeeld, ondanks dat er met invaldrummer Koen Herfst wordt gespeeld. Bijzonder is de klik met het Delftse publiek dat helemaal losgaat op bekende nummers als ‘Love is’, ‘Rise up’ en ‘The beach’. Bij de radiohit ‘Again’ gaan de remmen pas echt los. Gouden confetti wordt over het publiek uitgestort en aan de zijkant van het terrein worden op de maat van de muziek vlammen omhoog geschoten. Het publiek is in extase en waant zich drie kwartier lang even op het strand van Scheveningen. Splendid is een van de weinige bands in Nederland die het altijd voor elkaar krijgt het publiek mee te nemen in hun zomerse gevoel. Een gevoel dat verslavend is en waarvan je wilt dat het nooit ophoudt. (JI)

De laatste band die voor de jury van de Peter Tetteroo Bokaal mag verschijnen, is Andere Koek!. De wil om volgend jaar als opener op het hoofdpodium te staan, is immens en straalt er vanaf. Vanaf de eerste noot die wordt ingezet, gaat deze Nederlandstalige band er 100% voor. Hoewel het zanger Peter is die het meeste contact zoekt met het publiek - logisch, dat is ook makkelijker met een microfoon in je hand - doet de hele band mee. De gitaristen gooien al hun energie in hun spel en de blazers in het uitblazen van gezellige ska-noten, en dit allemaal springend. De zanger is soms zelfs zo enthousiast dat hij zichzelf overschreeuwt en dat zorgt ervoor dat niet alle tekst goed te verstaan is. Dat is jammer, want daar lenen hun nuchtere en grappige Nederlandstalige teksten zich perfect voor - er zijn weinig bands die een sollicitatiebrief om weten te zetten in een leuk nummer. Het publiek maakt het allemaal niet uit. Dat wordt zo vrolijk van de ska- en punk melodietjes, het goede samenspel en de gezelligheid die Andere Koek! uitstraalt, dat het hard meezingt en -springt. (WdK)

De afsluitende act van de vrijdagavond is Baskerville. Hoewel dit waarschijnlijk bedoeld is als uitsmijter van de avond, doet dit het tegenovergestelde. Na de gezellige ska en reggae van Andere Koek! en Splendid vervult Baskerville eerder de functie van anticlimax. Dat komt echter niet doordat dit elektronische indiepopduo een slecht optreden geeft. De zwevende melodieën, rauwe baslijnen en af en toe dansbare beats die erdoor verweven zijn, klinken lekker. Ze komen echter heel het optreden niet tot een climax, wat het wat saai maakt. Toch doet Baskerville zijn best: er zijn zelfs twee vocalisten meegenomen - waaronder Linda van Leeuwen die normaal achter het drumstel bij Bombay Show Pig zit - meegenomen om het publiek een goede afsluiting van de vrijdagavond op Westerpop te bezorgen. Van Leeuwen doet haar best om de mensen voor zich te winnen, maar hoe hard ze ook springt, het Westerpop publiek is duidelijk niet voor hen gekomen. Dat ligt niet per se aan Baskerville - het festival is voor de Delftenaren vooral een gelegenheid om bij te kletsen met oude bekenden, niet per se om de artiesten toe te juichen. (WdK)

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag