“Toekomst Westerpop uiterst onzeker” “Toekomst Westerpop uiterst onzeker”

Gedwongen vertrek van huidige festivallocatie

, Redactie 3voor12 Den Haag

“Toekomst Westerpop uiterst onzeker”

Gedwongen vertrek van huidige festivallocatie

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De toekomst voor het Delftse festival Westerpop is uiterst onzeker, dat laat de organisatie vandaag weten. De aankomende editie op 29 en 30 augustus is de laatste keer dat het festival kan plaatsvinden op de huidige locatie, het sportterrein van het Grotius College aan de Van Bleijswijckstraat/Ada van Hollandstraat. Het schoolgebouw gaat gesloopt worden en volgens het bestemmingsplan komen hier op korte termijn huizen te staan. Als er geen geschikte alternatieve locatie wordt gevonden zal de 25e editie van dit jaar tevens de laatste editie van Westerpop zijn.

Westerpop acht het risico te groot om na gedwongen vertrek van de huidige locatie, een succesvol popevenement op een andere locatie in Delft te organiseren. “Er is een aantal alternatieven in Delft als mogelijk vervangende locatie door ons onderzocht, maar die zijn niet geschikt geacht, door uiteenlopende redenen. Slechte bereikbaarheid voor zwaar vervoer, slechte logistiek van het terrein, te weinig of niet aanwezige parkeerplaatsen en een niet aanwezige drainage van de grasmat (waardoor groot risico bij regenval voor en tijdens het evenement ontstaat) geven nog geen vertrouwen in alternatieve locaties”,  aldus de organisatie van Westerpop. Ook wil het festival graag in de Spoorzone blijven, op loopafstand van Station Delft.

Wel heeft Westerpop interesse in het geplande stadspark. “In het bestemmingsplan staat dit gepland aan de zijde van de Westvest, op de voormalige van Leeuwenhoeksingel. Dit gebied heeft zeker de interesse als het park geschikt wordt gemaakt voor het organiseren van een festival.” Momenteel wordt er gekeken of Westerpop in 2015 plaats kan vinden op de huidige locatie tijdens de sloopwerkzaamheden. “Gemeente Delft en OBS (Projectgroep Spoorzone) spelen hierin een belangrijke rol. Daarna moet voortgang en bestemming in de Spoorzone bepalend kunnen zijn, of het festival in dit gebied nog bestaansrecht kan krijgen. De extra bezuinigingen voor evenementen in Delft die in 2012 zijn ingezet en de komende jaren verder zullen worden doorgevoerd, spelen hierin ook een belangrijke rol. En verhuizen en bezuinigen is een slechte combinatie voor de continuïteit.” Het festival maakt op de huidige locatie gebruik van vele bestaande faciliteiten van het Grotius College.

Het festival wil in ieder geval geen risico nemen door het festival zonder verbeterende omstandigheden te verplaatsen. “Het zou kunnen uitdraaien op een groot fiasco, is de reële inschatting, en dat is het ons niet waard. Westerpop heeft 25 jaar bewezen een goed, veilig en populair evenement te kunnen aanbieden in Delft. Het is ons de eer te na, om terug te moeten kijken op een fiasco als laatste editie, door onaanvaardbare risico’s te moeten nemen. Door op dit moment een duidelijk signaal af te geven naar de Gemeente en een ieder die betrokken is bij het festival, zal er hopelijk een bewustwording plaatsvinden van het probleem. Het wordt een spannend jaar voor Westerpop, waarin we eind augustus absoluut een volwaardige jubileumeditie zullen realiseren.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag