Fluister brengt intense luistermuziek naar Den Haag

Tweede Haagse editie op zondag 30 november

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Fluister start in 2008 in Dordrecht en vindt haar roots in het Urban Explorers Festival dat twee jaar eerder begon. Fluister is een initiatief voor intense luistermuziek; ambient, experimenteel, neo-klassiek, soundscapes en singer-songwriters kun je vinden op het programma. In april kwam Fluister voor het eerst ook naar Den Haag met een uitverkocht concert van Loscil en Fieldhead. Op 30 november staat de tweede editie op het programma.

Initiatiefnemer Wilbertjan Vlot vertelt over het ontstaan van Fluister: “Er was een behoefte om een podium te creëren voor dit soort experimentele muziek dat in Nederland blijkbaar alleen in een festival sfeer gepresenteerd kan worden. We willen hierbij een sfeer creëren waar de ervaring en de 'onderdompeling' in de muziek centraal staan.” Tijdens eerdere edities stonden bijvoorbeeld Dustin O’Halloran, Greg Haines, Sylvain Chauveau, Jacaszek, Barn Owl, Mountains, Julia Kent, Kreng, James Blackshaw en Loscil op het programma. Fluister biedt daarbij een ideale entourage waardoor je beter kunt genieten van de muziek. “De aandacht voor de setting komt voort uit de behoefte om tijdens een concert naar de muziek te kunnen luisteren in plaats van naar de kakofonie van plastic, telefoongesprekken en uitwisselingen over de nieuwste aanwinsten. Tijdens een concert moet er weer sprake zijn van aandacht voor de muziek in plaats van een puur sociale happening waar muziek enkel een aanleiding is. Daar is ruimte over voor en na het concert.”
 
Ook wil Fluister de afstand tussen artiest en publiek verkleinen. “Dit doen we bijvoorbeeld door de artiesten niet op een hoog podium te zetten, maar middenin het luisterend publiek. Het publiek zit om de artiest heen op zitzakken, kussens, matjes of op stoeltjes.” In 2014 breidde Fluister zijn activiteiten uit naar Den Haag en Haarlem. In Den Haag vindt zondag 30 november voor de tweede keer een Fluister plaats. Dit keer neo-klassiek van de Franse pianist Quentin Sirjacq en de kale donkere singer-songwriter muziek van Dakota Suite. Het concert vindt plaats in Zaal 3 (De Constant Rebecqueplein 20a). De entree is 7,50 euro.
 
Gratis naar Fluister?
3voor12 Den Haag geeft 3x2 vrijkaarten weg voor Fluister met Dakota Suite en Quentin Sirjacq op zondag 30 november in Zaal 3. Wat je hiervoor moet doen? Geef antwoord op de volgende vraag: Hoe heet het album dat Dakota Suite en Quentin Sirjacq eerder dit jaar gezamenlijk uitbrachten? Er zijn twee mogelijkheden. Vul uiterlijk vrijdag 28 november om 13.00 uur onderstaand formulier in om kans te maken op de vrijkaarten. Onder de juiste inzendingen worden de vrijkaarten verloot.
 
Aankomende Fluister concerten
30 nov 2014: Dakota Suite + Quentin Sirjacq @ Zaal 3, Den Haag 
25 jan 2015: Room40 anniversary: Rafael Anton Irisarri + Lawrence English + John Chantler @ Dordrecht Museum
22 feb 2015: Sonic Pieces Label: Otto A Totland + Moon ate the Dark, Energiehuis Dordrecht
03 apr 2015: Tristan Perich + 0 @ Zaal 3, Den Haag 
15 mei 2015: Anne Muller @ Cello Festival, Energiehuis Dordrecht