Sluiting Muziekhuis en Qbus lijkt onvermijdelijk

Leids muziekgebouw in financiƫle problemen

Remco van der Ham ,

Het Leidse Muziekhuis, met daarin onder andere poppodium Qbus, verschillende oefenruimtes en een studio, verkeert in financieel zwaar weer. Dit is al jaren het geval, maar inmiddels is de (huur)schuld zo hoog opgelopen dat de Gemeente Leiden er geen heil meer in ziet. Sluiting van het gebouw tussen de Middelstegracht en de Uiterstegracht in Leiden lijkt dan ook onvermijdelijk.

Wethouder Robert Strijk (Cultuur) liet op het lokale radiostation Sleutelstad FM weten dat hij met pijn in hart moet concluderen dat het nu echt einde oefening lijkt te zijn. “Het pand wordt gehuurd van de gemeente en er zijn nu al maanden problemen met het betalen van de huur. We hebben ook niet het beeld dat dit op korte termijn wel gaat lukken. We zijn als gemeente dan heel formeel, maar als de huur niet betaald wordt, houdt het op.” Strijk geeft het Muziekhuis nog enkele weken respijt. “Het Muziekhuis is nu aan het kijken of de achterstand van 90.000 euro op korte termijn alsnog betaald kan worden. Dat wachten we nu even af.” Volgens directeur Hans van Polanen van het Muziekhuis is de huur overigens niet de enige kostenpost die voor problemen zorgt: "Het Muziekhuis betaalt behalve 60.000 euro huur per jaar ook nog eens 20.000 euro aan investeringsbijdrage voor een verbouwing voor geluidsisolatie uit het verleden.”
 
Eén van de redenen voor de problemen bij het Muziekhuis is volgens de organisatie de knellende afspraken met de buurt. Enkele jaren geleden werd er, onder druk van de gemeente, een convenant gesloten met omwonenden die de (geluids)overlast moest beperken met afspraken over een lager geluidsniveau en een inperking van de openingstijden. Volgens het Muziekhuis loopt het popcentrum hierdoor barinkomsten mis en kan het verdienmodel niet rond worden gekregen. Sluiting van het Muziekhuis is volgens de organisatie een slechte zaak voor de Leidse muziekscene. “Het muziekhuis neemt een unieke plaats in Leiden in. Het geheel is meer dan de som der delen. Je kunt er van de wieg tot het graf actief en passief van muziek genieten", aldus Van Polanen over het bestaansrecht van het Muziekhuis.