Gitaristen gezocht voor honderdkoppig feedbackorkest

The Hague Feedback Orchestra op 19 juli op het Spuiplein

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zaterdag 19 juli staat er een bijzonder optreden gepland op het Spuiplein in Den Haag; met maximaal honderd muzikanten (negentig gitaristen en tien bassisten) wordt een geïmproviseerd optreden van een uur gegeven. Dit onder de naam The Hague Feedback Orchestra. Het stuk zal namelijk in het geheel bestaan uit het geluid van gitaarfeedback. Organisator Haags Pop Centrum is nu op zoek naar gitaristen die mee willen doen aan het optreden.

Pioniers met diverse elektrische gitaarorkesten zijn Glenn Branca en Rhys Chatham die in het verleden verschillende spectaculaire uitvoeringen hebben gegeven. Ook voor Den Haag is een gitaarorkest niet nieuw. In 2002 werd in Theater Korzo een veertigkoppig gitaarorkest georganiseerd. “Dit was een onvergetelijke ervaring. Het is een uitdagend sonologisch experiment. In de open lucht een muur van gitaren neerzetten met een geluid dat weerkaatst tegen de moderne gebouwen op het Spuiplein. Oordoppen zijn wel absoluut noodzakelijk”, aldus de organisatie. Het stuk van The Hague Feedback Orchestra zal worden gedirigeerd door gitarist Bart Schotman (Venus Flytrap, Lucid, The Howl Ensemble).
 
Ode aan het Spuiplein
De organisatie wil met het project ook een ode brengen aan het Haagse Spuiplein, dankzij het Spuiforum al jaren onderwerp van discussie. “Nu de ontwikkeling van de oorspronkelijke plannen is stopgezet en er een nieuw plan wordt ontwikkeld, is het nu een goed moment om een signaal af te geven. Het Spuiplein is al jaren een perfecte plek voor festivals en projecten, denk aan Plein Open, TodaysArt en het Life I Live Festival. De stad moet de unieke eigenschappen van dit plein behouden.

Meedoen met het feedbackorkest?
Gitaristen die mee willen doen aan The Hague Feedback Orchestra kunnen zich opgeven via info@haagspopcentrum.nl.
 
De uitvoering van het The Hague Feedback Orchestra vindt plaats op zaterdag 19 juli om 16.00 uur en is gratis toegankelijk.