Vrede, rechtvaardigheid en liefde op het schavot

Kunstwerk Scaffold wordt omgetoverd tot openluchtconcert

Britte Doensen | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Voor de derde dag van de Haagse Pop Week, zondag 19 oktober, is er wel een héél bijzondere locatie uitgekozen. Vier verschillende Haagse acts mochten hun muziek ten gehore brengen aan het publiek vanaf het kunstwerk Scaffold van de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant. De optredens staan in het teken van Peace & Justice Songs on Scaffold, een vervolg op Murder Songs on Scaffold van vorig jaar.

Zo bijzonder als de warme dagen in oktober, zo bijzonder is ook de eerste band. Paul Istance & the Magic Mumble Jumble mag de dag openen. En hoe! Met zijn vrolijke, maar meeslepende muziek brengt het gezelschap alle bezoekers samen op het platform van het kunstwerk en geven in deze  intieme sfeer de volgende boodschap mee: “If we could only see, what I can do for you and you for me, we could set each other free.” Door de drukke bezetting op het kunstwerk en de grootte van de band, staat iedereen dicht tegen elkaar aan. Dit is echter geen nadeel, maar lijkt de hechtheid tussen de bandleden én hun boodschap nog beter tot uitdrukking te brengen. Dit is eigenlijk geen band, maar een familie die samen muziek maakt.

The Hague Reggae All Stars mag zich als tweede act op het schavot presenteren en brengt vooral een flinke dosis peace op het podium. De band maakt een tribute aan reggaehelden als Bob Marley en Burning Spear, maar laat haar repertoire ook inspireren door Elvis Presleys ‘Blue suede shoes’. Deze energieke reggae trekt veel mensen aan en door de stoppende voetgangers en fietsers wordt het publiek steeds groter in aantal. Zelfs een paar voorbijrijdende auto’s stoppen even om kort mee te genieten van deze lekkere vibes.

In tegenstelling tot de twee vorige acts heeft Ed Struijlaart geen band meegenomen en beklimt in zijn uppie met gitaar het podium. Ed geeft al jarenlang huiskamerconcerten en is gewend het publiek in z’n eentje te moeten entertainen, en dat is te merken.  In de gedaante van een Nederlandse Gavin DeGraw speelt Ed een paar nummers van zijn onlangs uitgekomen nieuwe album ‘Closer Than Skin’. Hoewel er door de hoogte van het kunstwerk een grote afstand is tussen de zanger en het publiek, weet Ed toch het publiek te bereiken door iedereen mee te laten klappen en zingen als een soort achtergrondkoor tijdens zijn aanstekelijke hit ‘Heart of stone’.

De dag wordt afgesloten door Tess et Les Moutons Magnifiques. Deze band haalt met zijn Franstalige liedjes even een klein stukje Parijs naar Den Haag. Nummers van Édith Piaf en Jacques Brel, maar ook nummers van Les Poppys worden aan een moderne bewerking onderworpen, met ook nog een klein vleugje Wim Sonneveld. Door de combinatie van contrabas, accordeon en  de krachtige stem van Tess is dit optreden zondermeer bijzonder te noemen.
 
Op Scaffold is het hoe dan ook gezellig tijdens de eerste zondag van de Haagse Pop Week. Vier totaal verschillende acts beklimmen de galg en bezingen één voor één wat Peace & Justice voor hen inhoudt. Voor The Hague All Stars geldt in ieder geval: ‘’The Hague, city of peace, justice and reggae.”