Popronde Den Haag 2014; lekkâh!

Nieuw talent spotten in Haagse binnenstad

Cécile Magnée | Foto's: Peter Balkema, Ramond Jaggessar, Alice Mulder, Nienke Verhoef en Samantha Stauttener ,

Een uitgelaten sfeer, lachende mensen, muziek die je tot op straat hoort. Het was allemaal onderdeel van de Popronde Den Haag op zaterdag 18 oktober op verschillende locaties in Den Haag. Het weer zat mee, de sfeer was goed en er was ontzettend veel nieuw talent om te bewonderen. Iedere ruimte straalde een andere sfeer uit, iedere band een andere uitstraling. Voor ieder wat wils dus.

Wat een mengelmoes aan mensen is er te zien. Van jong tot oud, van colbertjes tot gebatikte T-shirts, van muurbloempjes tot tatoeagekoningen. Ook de bands hebben alles uit de kast gehaald; mannen met skinny jeans en jurken, vestjes die zo uit de tweedehands winkel lijken te komen, kapsels met twee liter haarlak erin, kapsels die zo uit een clip van Queen komen en ga zo nog maar even door. Ondanks deze gek, gekker, gekst attitude qua uiterlijk draait het natuurlijk om de muziek. Mensen staan te genieten, zachtjes mee te deinzen, te knikken met het hoofd. Er hangt een relaxte sfeer. Iedereen is gekomen om van de muziek te genieten, een drankje drinken en vrienden te ontmoeten. De frisheid en hoop die de nieuwe talenten uitstralen draagt hieraan bij. “Leuke muziek hè schat?” “Ja, echt lekkâh!”

Een kleine greep uit het programma; allereerst Jack and the Weatherman dat moppen tapt bij het leven. Tussen de vrolijke, luchtige muziek door grappen en grollen de twee heren er op los met het publiek. Ze willen met hun muziek de zonnige kant van het leven laten zien en hun persoonlijkheden stralen dit ook uit. De wat meer terughoudende band IX (een klein detail is het soort van bloemetjesgordijn dat de zanger aanheeft) maakt mooie electropop die de foyer van het Paard doet volstromen. Een drukke boel, met uithalen en dansmoves van de zanger die bij menig een glimlach op het gezicht tovert.

Het koppel Stopcontact creëert met de keytar en elektronische muziek juist een hele ontspannen sfeer. Het publiek zit en iedereen luistert gespannen. Geen dansende mensen maar opperste concentratie. Een optreden waar juist iedereen danst is dat van Steye & The Bizonkid. Een band waarvan het enthousiasme van het podium spat en die het publiek in beweging krijgt met funky, swingende en af en toe discoachtige muziek. “We gaan allemaal dansen, iedereen doet mee! Handen als oren boven je hoofd en dan van links naar rechts schuiven.” Dit is de instructie die door de frontman gegeven wordt en natuurlijk wordt dit braaf opgevolgd met een schuifelende en giechelende menigte als gevolg.

Mocht je intussen een beetje zijn ingekakt dan maken de heren van PAUW je meteen wakker. Met scheurende gitaren, heftige drums en schreeuwerige zang wordt een greep gedaan uit de psychedelische jaren ‘60 en ‘70. De kapsels van de zanger en drummer maken dit plaatje helemaal af. Het lijken wel Duracell konijntjes; oneindige energie die wordt omgezet in een tof optreden. Al met al was er ontzettend veel te beluisteren en aan de lachende mensen en fijne sfeer te beoordelen was het een geslaagde avond. Gewoon lekkâh dus.

Hieronder een uitgebreide fotoreportage van de Popronde Den Haag 2014.