Harde zondagmiddag op laatste dag Haagse Pop Week

Sunday Hardcore Matinee in 330live

Koen Kleiberg ,

Hoewel de Haagse Pop Week vooral om - de naam verraadt het al - popmuziek draait, krijgen ook andere genres de kans om te schitteren. Na wat metal en hardrock eerder in de week, draaide het op zondag 26 oktober in 330live vooral om de hardcore. Niet de Nederlandse gabbermuziek, maar hardcore punk, welteverstaan.

Het Rotterdamse From the Heart mag de middag openen en doet dat met verve. Omdat de band amper op het kleine podiumpje van 330live past, rent vocalist Dennie als een ware hardcorefrontman voor het podium al schreeuwend heen en weer. De muziek van From the Heart kan het best omschreven worden als traditionele New York-hardcore waaraan een eigenwijze Rotterdamse twist is gegeven. In een half uurtje raast From the Heart als een sneltrein door zijn set heen. De korte, agressieve nummers geven het publiek een prima gelegenheid om warm te draaien.

Wanneer Lodges niet veel later aan zijn set begint, staat het kleine zaaltje van 330live inmiddels al blauw van de wiet- en rookdampen. De band zal zelf echter vast geen verdovende middelen hebben gebruikt, want de snelle blastbeats en gitaarriffs en tempo- en maatwisselingen worden superstrak gespeeld. Naast de typische hardcore van From the Heart en GetSome! is Lodges een beetje de vreemde eend in de bijt. De ongetwijfeld hardste band van de middag doet in plaats van pure hardcore meer denken aan een mix van hardcore, mathcore en extreme metal als Converge en The Dillinger Escape Plan. Net als From the Heart speelt Lodges een relatief korte set en is het alweer snel tijd voor de laatste band van de middag.

Voor aanvang van het optreden van GetSome! verklaart frontman Jos dat de hele band bij de recente tour in Bulgarije 'de Bulgaarse ebola heeft opgelopen'. Gelukkig is daar vrij weinig van te merken. De band presenteert vanmiddag ook nog eens zijn nieuwe EP. De hardcore van GetSome! klinkt iets zwaarder dan die van From the Heart en bij de eerste beatdown zijn al snel enkele hardcore ninja's in de pit te zien. In de intieme zaal komt de muziek van het Haags-Delftse vijftal goed tot zijn recht. Jos praat in lekkere Haagse tongval de show aan elkaar (zo wordt onder andere 'From de Hâgt' uitgebreid bedankt), en zo vliegt het optreden voorbij. Nadat de band het publiek heeft laten beloven de EP na afloop te zullen kopen, worden er als dank toch nog twee extra nummertjes gespeeld. Top. Hardcore is in Den Haag weliswaar geen groot genre, maar toch staat het kleine 330live de gehele middag gezellig vol. De locatie had dan ook niet beter gekozen worden. En dan te bedenken dat het een zondagmiddag is! Deze Sunday Hardcore Matinee laat maar weer eens zien dat hardcore ook in Den Haag zeker bestaansrecht heeft.