Met Songtide op zoek naar droomwaardige avonden

Vier Under The Bridge Sessions tijdens Haagse Pop Week

Remco van der Ham ,

Vanmiddag presenteert Songtide de eerste van vier Under The Bridge Sessions tijdens de Haagse Pop Week. Van maandag 20 tot en met donderdag 23 oktober wordt er dagelijks om 16.00 uur verzameld en wordt het publiek meegenomen op een boot door de grachten van Den Haag waarbij ook verschillende singer-songwriters aan boort zullen stappen om een paar liedjes te spelen. 3voor12 Den Haag sprak met twee van de initiatiefnemers, Gijs Hietkamp en Jara Holdert.

Songtide bestaat uit vijf muzikanten; Gijs Hietkamp en Lisette van Zwieten (Some Kind of Fire Rose), Hanneke Laura, Jara Holdert en Merlijn Nash. “We hebben elkaar ontmoet bij verschillende songwriter-avonden in Den Haag, konden het goed met elkaar vinden en merkten dat we dezelfde ideeën hadden over hoe mooie muzikale avonden eruit konden zien. In de zomer, na een ervaring waarbij we de handen ineen moesten slaan om het songwriter-podium op Parkpop last-minute te managen, merkten we dat de samenwerking ook heel prettig en soepel verliep. Nu proberen we iets toe te voegen aan het muzikale aanbod van de stad dat er vooralsnog, volgens ons, niet in deze vorm was.”

Het collectief heeft als motto: Hoogwaardige muziek, droomwaardige avonden. “Met Songtide willen we bijzondere, kwalitatieve evenementen neerzetten waarbij het publiek even in een andere wereld stapt en de muziek beleeft in een nieuwe omgeving en sfeer.” In eerste instantie worden dit vooral evenementen op kleine schaal. “Hier moet kwaliteit centraal staan en willen we een grote nabijheid creëren tussen de artiest en het publiek. Een sfeer waar elke beweging, elke toon en elke noot telt en valt. Daarnaast willen we proberen te zorgen dat het publiek altijd hoge kwaliteit en de artiest altijd betaald krijgt. We willen ook breder denken dan alleen songwriters; ook theatermakers, dichters, schrijvers en andere kunstenaars zouden een mooie aanvulling kunnen zijn op onze programmering.”
 
Het eerste project van Songtide zijn de Under The Bridge Sessions tijdens de Haagse Pop Week. “Het idee hiervoor is ontstaan tijdens een van de eerste proeftochtjes van Boot070.nl; het nieuwe te huren bootje waarmee je zelf over de grachten van Den Haag kunt varen. Tijdens de proeftocht had Gijs zijn gitaar meegenomen, gewoon om wat te spelen tijdens het tochtje. Toen we onder verschillende bruggen doorvoeren verbaasden we ons over de prachtige akoestiek en ging er een belletje rinkelen; dit zouden we meer moeten doen.” Tijdens de sessies stapt het publiek in een bootje en vaart een stuk over de grachten. “Zo zie je de stad even vanuit een heel nieuw perspectief. Tijdens de boottocht stappen steeds twee verschillende songwriters in de boot die vervolgens hun kunsten laten zien en horen onder de mooiste bruggen van Den Haag. Stel je maar donker, ruimtelijk, galmend en met fakkelverlichte bootjes voor, waar je dobberend op het water in de schemering kan wegdromen.”
 
Elke dag treedt één van de vier initiatiefnemers op, samen met een mystery guest. “We wilden ze zo lang mogelijk geheim houden, maar nu kunnen we eindelijk vertellen wie het zijn. Arie Spaans, Tim Akkerman, Bram Wesdorp en de Amerikaan Stephen Simmons treden op tijdens de Under The Bridge Sessions. Bij het selecteren van de mystery guests zochten we specifiek naar aanstormend en gevestigd Haags talent, ook omdat de sessies in het kader van de Haagse Pop Week gehouden worden. We wilden natuurlijk ook super goede artiesten neerzetten voor ons eerste evenement en we geloven dat dat wel gelukt is.” De Under The Bridge Sessions zullen ook zeker niet het laatste zijn wat we uit de koker van Songtide kunnen verwachten. “We willen absoluut meer evenementen in de toekomst gaan organiseren, al willen we eerst afwachten hoe dit ons bevalt. Het is nog een aardig groot project geworden voor ons eerste evenement. We gaan na afloop eerst evalueren, en dan bepalen hoe we verder gaan, maar de wens en gedachte zijn er zeker en er liggen ook al wat nieuwe plannetjes...”
 
Programma Under The Bridge Sessions
Maandag 20 oktober
Artiesten: Some Kind of Fire Rose en Arie Spaans
Om 16.00 verzamelen bij Lola bikes & coffee
Dinsdag 21 oktober
Artiesten: Hanneke Laura en Tim Akkerman
Om 16.00 verzamelen bij Van Kleef
Woensdag 22 oktober
Artiesten: JARA en Bram Wesdorp
Om 16.00 verzamelen bij Café de la Gare
Donderdag 23 oktober
Artiesten: Merlijn Nash en Stephen Simmons
Om 16.00 verzamelen bij Baklust
 
Aanmelden voor de Under The Bridge Sessions kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar sessions@songtide.com. Vermeld je naam, welke sessie je wilt komen (20/21/22/23 oktober 2014), met hoeveel personen je komt (maximaal 4 per aanmelding) en je telefoonnummer.