Haagse Pop Week 2014 introduceert: EIGER

De vrolijkste band van Den Haag?

Remco van der Ham | Foto’s: Wouter Vellekoop ,

De Haagse Pop Week is ieder jaar weer een uitstekende plek om nieuwe Haagse acts te ontdekken. Zo ook dit jaar. Het tiendaagse evenement vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 26 oktober. De komende tijd introduceren we op 3voor12 Den Haag enkele van de nieuwe acts die tijdens de Haagse Pop Week te zien zijn. Vandaag introduceren we, als een na laatste, EIGER.

Net als Future Hearts, die we eerder deze week voorstelden, is EIGER een band met zeer ervaren bandleden; Dennis, Maarten, Vico en Marten. Zo zijn of waren de vier heren eerder te zien in bands als HSSLHFF, Grechko’s Doll, Sad-O-skY, Dioomen, Ravage!Ravage!, Broshim en Dr. Oink. De meeste bandleden kennen elkaar dan ook al heel lang. “Behalve Dennis kenden we elkaar en elkaars muzikale praktijken al uit de jaren nul, totdat we besloten samen een project te starten.  Onze eerste missie was het vinden van een drummer en na enige omzwervingen vonden we Dennis waar het persoonlijk en muzikaal direct mee klikte.”
 
Het duurde echter wel even voordat de huidige vorm van EIGER werd gevonden. “Stoner, disco, new-wave en dikke beuk-electro, het is allemaal langs gekomen. Allemaal muziekstijlen waar we ons heerlijk in kunnen verliezen, maar uiteindelijk hebben we een stijl gevonden die steeds weer terug bleef komen. Ons gemeenschappelijk DNA. Geen idee wat voor een label we op onze stijl kunnen plakken, maar we worden in ieder geval vaak vergeleken met bands als Depeche Mode, Zoot Woman, Holy Ghost en Cut Copy.” Wat de stijl ook precies mag zijn, het is niet per se het doel van het viertal om iets nieuws te brengen. “Ons doel is goede songs maken en deze in een stijl uitvoeren die ons past. Onze performance is als een typische live band: drums, basgitaar, vocals en soms een verdwaalde gitaar, maar onze sound is veel meer vergelijkbaar met typische elektronische acts.”
 
Eén van de hoogtepunten tot nu toe voor EIGER is de samenwerking met Robin Hunt (Thomas Azier). “We hadden een paar songs op de plank liggen waar we zeer tevreden mee waren, maar waarvan we wisten dat ze nog een laatste zetje nodig hadden. Samen met Robin hebben we dit nummer  in zeer korte tijd  van ‘goede demo’ naar release waardig materiaal kunnen tillen. Onze eerste single ‘Dirty white girl’ is daar een voorbeeld van en er zullen meer releases volgen naar aanleiding van deze samenwerking.”
 
Voor EIGER zal de nadruk de komende tijd vooral liggen op meer shows en releases. “Het produceren van songs is bij ons een doorlopend proces met regelmatige online releases van singles of EP’s. Voor de shows zijn we onlangs een samenwerking aangegaan met een nieuwe booking agency, daarover binnenkort meer nieuws. De ultieme droom is het plat spelen van krankzinnige festivals en afsluiten met afterparties alwaar we dronken Lindsay Lohan’s de deur wijzen, omdat we onze vrouw en kinderen missen.” Als het gaat om het winnen van awards heeft de band een aparte voorkeur. “Die voor de vrolijkste band van Den Haag. We dagen iedereen uit om ons aan het lachen krijgen deze Haagse Pop Week.” Hoewel de Haagse Pop Week al bijna tegen het einde loopt, hebben de heren van EIGER nog wel twee tips voor ons. “Ga vooral naar Noblesse en Atlantic Attraction kijken.”
 
EIGER is tijdens de Haagse Pop Week te zien op zaterdag 25 oktober om 21.00 uur in De SuperMarkt.