“Spuiforum goedkoper dan renovatie huidige theaters”

Actiegroep Dooievaar keert zich tegen alternatief plan

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Maandag werden de conclusies van het onderzoek dat de Gemeente Den Haag, naar aanleiding van de oproep van actiegroep Dooievaar, uit heeft laten voeren, gepresenteerd. Hieruit blijkt dat het goedkoper is om een nieuw cultuurpaleis te bouwen dan om de bestaande theaters te renoveren, waar Dooievaar voor pleitte. De actiegroep was nauw betrokken geweest bij de uitwerking van het alternatieve plan, maar keert zich nu tegen het plan omdat “de periode te kort was om tot een voldragen en representatief” plan te komen. Nieuwbouw kost volgens de gemeente 181 miljoen euro, renovatie bijna 188,6 miljoen.

“Niet alleen zou de nieuwbouw minder kosten, het levert per jaar ook 1,5 miljoen euro meer op”, aldus het onderzoek uitgevoerd door een architectenbureau. In het alternatieve plan zouden de zalen van het Lucent Danstheater en Dr Anton Philipszaal worden opgeknapt en samengevoegd tot een groot nieuw complex. Het oude gebouw van het ministerie van Justitie, dat ernaast ligt, zou daar ook deel van uit gaan maken. Een deel van het gebouw zou dan moeten worden gesloopt. Het ministerie maakt geen deel uit van de nieuwbouwplannen.
 
Het onderzoek naar het alternatieve plan werd uitgevoerd na twijfels in de gemeenteraad over de nieuwbouw. Het college beloofde daarbij dat de oude theaters opgeknapt konden worden als dit goedkoper bleek te zijn. Actiegroep Dooievaar heeft zich inmiddels gedistantieerd van het onderzoek. “Er is niet serieus gekeken naar goedkopere oplossingen”, aldus Hans van Beek van de actiegroep. “Hier was nooit tijd voor en daarom kunnen wij ons niet vinden in de uitwerking van ons initiatief. We staan hier niet achter.” Dooievaar heeft een open brief gestuurd naar de wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong waarin zij hun onvrede uiten over het proces. Dinsdag neemt het college een besluit over het Spuiforum. Op 31 oktober moet de Haagse gemeenteraad zich uitspreken over de plannen.
 
Spuiforum wel mogelijk voor 181 miljoen
Wethouder Marnix Norder reageerde ook nog op een vorige week gepresenteerd onderzoek dat op verzoek van de Haagse Stadspartij was gedaan. Hierin stond dat de kosten van de bouw van het Spuiforum veel hoger uit zullen vallen en niet 181 maar 234 miljoen euro zouden gaan bedragen. Volgens Norder kan het Spuiforum wel degelijk voor 181 miljoen worden gebouwd, zo blijkt ook uit een op verzoek van Norder uitgevoerde second opinion door adviesbureau Twijnstra en Gudde. Het onderzoek van de Haagse Stadspartij beschikte volgens Norder ook niet over alle informatie.