Wild feestje met Automatic Sam in de SuperMarkt

Zweet in de lucht en trillende bierglazen

Emmelie Valkenburgh | Foto's: Remie Stronks ,

Het Nijmeegse Automatic Sam is terug met een tweede album: Sonic Whip. Na in 2011 de gelauwerde debuutplaat Texino uitgebracht te hebben, wisten de heren het grote publiek nog niet te bereiken, ondanks de sterke liveoptredens. Nu zijn ze er weer en stonden de afgelopen maanden op onder andere Eurosonic/Noorderslag, Paaspop, Appelpop, De Affaire en Zwarte Cross. Met het veelbelovende Texas Radio uit Diepenheim in het voorprogramma wist de band er zaterdag 12 oktober een mooie avond van te maken in de SuperMarkt.

De vijf rebelse heren van voorprogramma Texas Radio geven alles om er vanavond een wilde boel van te maken in de SuperMarkt. Vooral zanger Arthur Akkermans gaat helemaal los. Zijn wilde krullen vliegen door de lucht en hij zingt met heel zijn lijf. De jongens krijgen met hun enthousiasme het publiek mee. Wel zijn ze soms te lang aan het jammen, waardoor de luisteraars de aandacht verliezen. Gelukkig knallen ze het laatste nummer met een geweldige Amerikaanse rock/blues sound en is iedereen weer in beweging. De winnaars van de Grote Prijs van Twente 2013 gaan hard en eindigen met een sterk slot.

Automatic Sam betreedt het podium om het publiek te verwennen met een rauw rockgeluid, geworteld in volle blues. De heren ogen kalm, maar dit blijkt al gauw niet zo te zijn. Ze lijken honderd procent te geven. Met de nummers als ‘See you’ en eerste single ‘Set it right’ knallen ze door de zaal. Zweetdruppels vliegen alle kanten op en het publiek geniet ervan. 

De bierglazen trillen en de bas is op de borst te voelen. De mannen weten het gitaargeweld mooi af te wisselen met fluisterende, mysterieuze klanken. Zo kan het publiek ook weer naar adem happen. De band weet de aanwezigen in te pakken met snoeiharde solo’s van Rense Slings, zware baslijnen van Erik Harbers en dampende drums van Jim Geurts, die voor de liveshows de drumstokken heeft overgenomen. Wel lijkt de muziek bij Automatic Sam belangrijker dan de tekst, maar in de SuperMarkt lijkt niemand zich eraan te storen. Zanger en gitarist Pieter Holkenborg schreeuwt de longen uit zijn lijf. Als Holkenborg aan het eind van het optreden het publiek in springt, gaat het dak er helemaal af. Missie geslaagd.