Mama Franko is goed op weg, maar wil door Mama Franko is goed op weg, maar wil door

“Er moet echt een EP komen”

, Willemijn de Koning | Foto’s: Peter Balkema

Mama Franko is goed op weg, maar wil door

“Er moet echt een EP komen”

Willemijn de Koning | Foto’s: Peter Balkema ,

“Motherfunky hiphopping reggaelicious”, zo omschrijft Mama Franko, een formatie van acht muzikanten, haar muziekstijl. Zoals je uit deze omschrijving al op kunt maken, staan deze acht Delftenaren voor een feestelijke combinatie van ska, reggae, hiphop en funk. Met deze invloeden bombarderen ze elk optreden tot een waar feestje. Die feestjes vonden onder andere al plaats tijdens Planet Reef 2012, de intreeweek van de UvA in Paradiso en het Amsterdams Studenten Festival (dat zelfs gewonnen werd). Nu zijn ze benoemd tot 3voor12 Den Haag Selecteert act en dat is reden om meer van deze band te weten te komen. In de SuperMarkt praten we met vier bandleden over Parkpop, festivals, hun samenwerking en EP.

We beginnen het gesprek meteen maar met het slechte nieuws. Mama Franko is niet door in de voorronde om kans te maken op een felbegeerde plek op Parkpop. Toch zijn ze blij. "Het is al een hele eer dat we uit die honderd aanmeldingen zijn gekozen om mee te doen aan de voorronden. Ik vind het al heel wat dat wij ons mochten meten aan al die muzikanten die met ons in de voorronden stonden. Ik had dan ook niet verwacht dat we door gingen, ik vond het gewoon al tof om daar te staan en mee te doen", aldus Fons, de zanger van Mama Franko. Melatti, die de backing vocals en het bespelen van de dwarsfluit op zich neemt, is het daar niet helemaal mee eens. "Ik wilde wel door en ik dacht ook dat we door zouden gaan. De andere muzikanten die meededen aan onze voorronde waren ook goed hoor, maar ik vind onze stijl en muziek veel beter passen op Parkpop. Wij maken echt overal een feestje van en dat moet je hebben."

Een feestje is het zeker, als deze achtkoppige band op het podium staat. Dat is ook niet gek, want ze zijn een hechte vriendengroep. Iedereen in de band is er via vrienden, kennissen of relaties ingerold. Omdat iedereen elkaar kent, voelen ze elkaar goed aan. Dat komt goed uit, want repeteren met z'n achten is niet makkelijk. Melatti erkent dit wel. "In het begin waren de repetities af en toe wel chaos, maar vooral de laatste tijd zit er een goede structuur in. We hebben geen bandleider of zo, we repeteren en overleggen echt met z'n achten. We komen er altijd wel uit." Anouk, de jongste van het stel, ziet het voordeel wel van het repeteren met een grote band. "We leren juist heel veel van elkaar. Als een van de jongens naar me toe komt en zegt 'hey je kunt dit ook zo of zo spelen' dan denk ik 'o ja' en zo heb ik dan weer wat geleerd. We hebben allemaal een andere achtergrond. Drie van ons doen muziektherapie, ik doe geen muzikale studie en anderen van ons geven zelfs les of spelen in meerdere bands. Zo kun je juist van elkaar leren omdat iedereen anders naar de muziek kijkt." 
 
Al die persoonlijke muzikale achtergronden zorgen ook voor persoonlijke voorkeuren in de muziek. "Daarom bevat onze muziek zoveel invloeden. En als we iets niet kwijt kunnen in Mama Franko, zorgen we dat we dat ergens anders in kwijt kunnen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen project, maar Frank ook, die maakt bijvoorbeeld ook elektronische muziek", legt Fons uit.
 
Met de muzikaliteit binnen deze band hebben de leden al een aantal noemenswaardige optredens binnen kunnen slepen, maar de plekken waar ze echt graag zouden willen optreden, zoals Lowlands en Sziget, zijn nog niet in zicht. Ze hebben namelijk nog geen eigen EP. "Daar lopen we echt tegenaan. Als onze manager festivals benadert, willen zij eerst materiaal van ons horen, en als we dan geen EP blijken te hebben, houdt het op. Die moet er dus echt komen. Maar ja, het geld hè. En het is ook best lastig om met acht personen te besluiten hoe en wanneer je je muziek gaat uitbrengen. In de vorm van een EP, een album, gewoon op het internet, gratis, of niet?", vraagt Frank, de drummer, zich hardop af. Hoe dan ook, die EP komt er. Ze hopen in oktober te beginnen met opnemen. Er komen oude, herkenbare nummers op zoals 'Rising sun', maar ook nieuw materiaal. Hoe, waar en wanneer de EP precies uitkomt, dat weten ze nog niet precies. Tot die tijd hebben we in ieder geval nog de live optredens van de band.

Op woensdag 22 mei speelt Mama Franko tijdens de Versafdeling in de SuperMarkt. De aanvang is 21.00 uur en de entree is gratis.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag