Stuurbaard Bakkebaard terug op ramkoers Stuurbaard Bakkebaard terug op ramkoers

“Daar had je bij moeten zijn”

, Frank Veldkamp

Stuurbaard Bakkebaard terug op ramkoers

“Daar had je bij moeten zijn”

Frank Veldkamp ,

Met het nieuwe album ‘Boys Do Cry’ op het punt van uitbrengen, stond Stuurbaard Bakkebaard op 7 maart in het LVC in Leiden. Het is het eerste optreden van de Nederlandse clubtour die de Eindhovenaren tot de zomer naar alle uithoeken van het land zal brengen. DJ DNA (Urban Dance Squad) doet niet meer mee en daarmee is Stuurbaard Bakkebaard terug in de oorspronkelijk driemanbezetting.

Na het vierde album ‘L’Amour’ uit 2009 en een uitstapje naar het Beukorkest, is het even stil rondom Stuurbaard Bakkebaard. In 2011 verzorgt de band de soundtrack voor de film ‘Doodslag’ van regisseur Pieter Kuijpers. Het project is de aanzet tot een nieuw album en de wederopstanding van de eigenzinnige band, die meer dan eens de vergelijking met G. Love, Tom Waits en soulmates De Kift heeft doorstaan. Voor deze eerste try-out is Leiden niet bepaald uitgelopen. Het LVC maakt in de aanloop naar de grote nieuwbouw een wat versleten indruk en als de zaal dan ook nog eens matig gevuld is, helpt dit niet om het broeierige sfeertje te creëren waarin Stuurbaard Bakkebaard zo goed gedijt.

De mannen ploegen desalniettemin met ferme tred door de setlist heen, waarin uiteraard veel ruimte is voor nieuw werk. Het experiment van het vroegere Stuurbaard Bakkebaard lijkt daarin wat op de achtergrond te zijn geraakt, maar dat kan ook met de onwennigheid van het spelen van de nieuwe nummers te maken hebben. Onderling gaat het er in ieder geval gezellig aan toe op het podium, compleet met droogkloterige opmerkingen over voornoemde sfeer. Beste publiek ooit, je had erbij moeten zijn, dat werk. Voor degene die de band in de tussenliggende jaren gemist heeft is het goed te horen dat alle muzikale ijkpunten er nog zijn: de beukende drums, de stuwende bas, het lekker rommelige gitaarspel en de niet te onderschatten vocalen, die, onverstaanbaar en rauw als altijd, het typerende Stuurbaard Bakkebaard-geluid vervolmaken.
 
Oudjes ‘Crackhouse mayday suicide’, ‘Sippin’ on your tea’ en ‘Earl’s room’ zijn vooralsnog hoogtepunten in de set, maar ook ‘Somebody raw’ van het nieuwe album valt direct in positieve zin op. Met wat meer vlieguren in de kladden gaat het helemaal goed komen. Stuurbaard Bakkebaard speelt op 29 maart in De Supermarkt in Den Haag en daar ga je bij willen zijn.
 
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag