I am the Law zet mensen graag op het verkeerde been

“Voor ons is het belangrijkste dat we mooie muziek maken”

Jorgen van de Burgt ,

Onlangs presenteerde I am the Law de tweede EP ‘Dinner By Night’ in de SuperMarkt in Den Haag. “Op de tweede wilden we vooral onze muzikale groei en diversiteit vastleggen. Het heeft heel veel tijd en moeite gekost, omdat we alles zelf hebben gedaan.” Stijn, de bassist, blijkt namelijk een productietalent. De tweede EP is dus echt home-made. Zelf gespeeld, zelf geproduceerd en gemixt. Jelle: “Het is wel echt een mooi kunstwerk geworden.”

I am the Law begint in 2009. Toen speelden Jelle Imbos, Wouter Boer, Sander van Venetië onder de naam Telescope harde rockmuziek met stonerinvloeden. Na een aantal optredens door heel Nederland besloten ze de naam te veranderen in I am the Law. “De naam komt van de film Judge Dredd, waar Silvester Stallone in bijna elke scene deze zin roept. Mensen denken vaak aan een harde rockband als ze de naam voorbij horen komen. Wij vinden het wel leuk om mensen een beetje op het verkeerde been te zetten.”

Nadat Jelle terugkomt van een wereldreis van vier maanden, wordt besloten het roer om te gooien. Jelle: “Toen ik terug kwam wilde ik meer mijn gevoel laten spreken in de muziek. De muziek moest min of meer een directe vertaling van gevoelens worden, niet gebonden aan een bepaald genre.” Als Wouter besluit ermee te stoppen in 2010, gaan Jelle en Sander korte tijd samen door als duo. Dat smaakte naar meer waarna met de eerste EP geprobeerd wordt om meer optredens te regelen. Met succes. “We zijn daardoor weer op zoek gegaan naar een bassist, en die vonden we in de persoon van Stijn die toevallig al vaker ons geluid had gedaan. In de huidige bezetting zijn we nu nog geen jaar samen.”
 
Liedjes schrijven is vooral de taak van Jelle. Hij komt met een af (of half af) liedje de repetitieruimte binnen, en gedrieën maken ze het dan echt af. “Vaak blijft de oorspronkelijke basis in tact, maar door de invulling van Sander en Stijn wordt het wel echt een I am the Law nummer.” Inspiratie komt zowel uit het verleden als uit het heden. “The Beatles, Brian Wilson en Johnny Cash zijn invloeden, maar het is toch ook vaak de nieuwe muziek, de muziek van nu, die mij inspireert om nieuwe nummers te maken. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Alt-J, Unknown Mortal Orchestra, Grizzly Bear en Fleet Foxes.” Jelle krijgt als tekstschrijver zijn inspiratie uit de liefde voor zijn vriendin, de reizen die hij maakt, maar ook de geschiedenis en alledaagse dingen.
 
De vraag na deze tweede EP is, wanneer volgt het eerste album? Jelle: “Toen de EP net af was dacht ik; het eerstvolgende wat we gaan doen is een album. De vraag is alleen, wie luistert er in deze tijd nog naar albums?” Misschien is het nu dus nog te vroeg om daar al over na te denken en is het in deze tijd wel beter om losse nummers uit te brengen. Voor de hardcore fans hoeven ze het niet te doen, een album. Die kennen meestal alle nummers al van de optredens van de band. Jelle: “Ik zou het wel vet vinden om nieuwe nummers eerst in de studio volledig te laten uitkristalliseren, om ze vervolgens meteen op te nemen en uit te brengen als single op vinyl met een a- en een b-kant. Zo houden we onze volgers ‘warm’ en in spanning.”
 
Dave von Raven van The Kik zag I am the Law spelen op het ZOMERfestival in Delft, en gaf ze een mooi compliment: “Gers bandje, gerse harmonieën”. Fijne feedback van “een aardige gast”, aldus Jelle. De band is alleen nog niet helemaal tevreden. Momenteel zijn ze vooral bezig met het perfectioneren van hun sound: “De driestemmigheid en het gebruik van karakteristieke effecten om de totaalsound te verrijken. We hebben het gevoel dat onze nieuwe nummers ook steeds meer een eigen sound krijgen.”
 
“We zijn nu bezig met het regelen van optredens, zodat we de EP kunnen promoten en uiteraard gewoon lekker kunnen spelen.” De band wil ook graag hun repertoire blijven vernieuwen. “Het heeft geen zin om te blijven hangen bij wat je al gedaan hebt, we willen graag door.” Als band zitten ze dan ook nog midden in een groeiproces. “We worden steeds beter en de nummers die we schrijven ook, dat geeft energie om door te gaan met waar we mee bezig zijn.” Energie die vooral richting het schrijven van mooie muziek gaat, als het aan de band ligt. “Als band droom je natuurlijk van optredens op Lowlands of Pinkpop, maar voor ons is het belangrijkste dat we mooie muziek maken.” Binnenkort staat er een remix van een van de nummers van de nieuwe EP op de planning.