Bazart neemt afscheid met Bandmarathon Bazart neemt afscheid met Bandmarathon

Haags undergroundpodium sluit deuren per 1 juli

, Remco van der Ham

Bazart neemt afscheid met Bandmarathon

Haags undergroundpodium sluit deuren per 1 juli

Remco van der Ham ,

Going out with a bang, dat is wat het Haagse undergroundpodium Bazart op 7 en 8 juni gaat doen. Dan vindt er voor de derde keer een 24-uurs Bandmarathon plaats. Het is het laatste evenement in Bazart. Toch verdwijnt Bazart niet helemaal. Het gebouw gaat weliswaar gesloten worden, de toegekende subsidie voor Bazart gaat gebruikt worden voor nicheprogrammering op andere plekken in de stad, vooral in Musicon en het HPC Café. We spraken met Bazart-programmeur Faye Soeters.

De beoordeling van de Commissie in het adviesrapport Het Cultureel Kapitaal van Den Haag loog er niet om. Men sprak vol lof over de functie van Bazart als nichepodium voor popmuziek. Het advies van een jaarlijkse subsidie van 85.000 euro was het gevolg. Toch betekende dit dat Bazart niet in de huidige vorm door kon gaan. “Om in het pand Bazart te blijven draaien was 120.000 tot 140.000 euro nodig. Het onderhoud van het pand was te duur geworden”, aldus Soeters. Het zorgde uiteindelijk voor een geheel nieuwe constructie. De toegekende subsidie wordt ingezet om de nicheprogrammering aan te bieden op andere locaties in de stad. “Vanaf september gaan we hiermee van start, vooral in Musicon en het HPC Café, maar ook op andere locaties in de stad.”

Het gaat om jaarlijks 88 concerten, waarvan 55 in Musicon, 22 in het HPC Café en 11 op andere locaties. Onder welke naam dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. “Ik vind het wel belangrijk dat de identiteit van Bazart behouden blijft. De afgelopen jaren hebben we met het team veel geloofwaardigheid op het gebied van het programmeren van alternatieve muziek opgebouwd. Het is zonde als dat allemaal verloren gaat.” Door de nieuwe constructie zal er veel samengewerkt moeten worden met andere programmeurs. “Ik denk wel dat de verschillende organisaties elkaar kunnen versterken. En het heeft ook veel voordelen voor de stad. Er zal meer alternatieve muziek op meer locaties worden geprogrammeerd worden. Daarnaast is er nu ook een budget om die nicheprogrammering neer te zetten.” Maar wat valt er nu eigenlijk onder nicheprogrammering? “Eigenlijk alles wat niet de norm is. Metal, punk, alternatieve dance. De term zal ongetwijfeld voor discussie zorgen, want wat valt er nu wel en wat niet onder.”
 
De nieuwe constructie biedt veel kansen, maar toch valt het besluit zwaar. “We zijn toch het podium kwijt, het team staat op straat en veel vrijwilligers zijn toch een beetje hun huis kwijt. Het is een unieke plek in Den Haag en het afscheid van Bazart zal dan ook een flinke omschakeling betekenen voor iedereen die er bij betrokken is.” Een groots afscheid mocht dan ook niet ontbreken. “Een van de vrijwilligers kwam met het idee om nog één keer een Bandmarathon te organiseren. Het is een heel tof project en een goede manier om af te sluiten.” De Bandmarathon werd in 2010 voor het laatste georganiseerd. “Het record staat op 88 bands en daar willen we dit keer met 90 bands overheen gaan. Zo zorgen we dat Bazart het record voorlopig vast kan houden en schrijven we toch een beetje geschiedenis.
 
De Bazart Bandmarathon vindt plaats van vrijdag 7 juni om 20.00 uur tot zaterdag 8 juni om 20.00 uur. Bands kunnen zich vanaf nu inschrijven. Kijk voor de criteria en inschrijfprocedure op de website
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag