Zeeheldenfestival 2013; zaterdag 13 juli

Zonnige en gezellige vierde festivaldag

Leonie Hazelhorst | Foto’s: Alice Mulder ,

Het is weer zover, de bemanning van de Zeeheldenbuurt organiseerde voor de 33e keer het Zeeheldenfestival. Dit jaar met heel veel zonovergoten activiteiten voor kleine en grote helden uit het Haagse. Ook op zaterdag, de laatste volwaardige festivaldag, was er weer veel leuks te beleven.

Ook de zaterdageditie kan weer rekenen op een enorme vertegenwoordiging van jong publiek. Voor deze jonge helden is er in de middag genoeg te doen. Zoals een prettig gestoorde koorddanser en dansoptredens van lokale scholen. Om het heldenthema nog wat kracht bij te zetten is SuperGirl ‘aan komen vliegen’. Een one-man Megamindy tribute act in een fluor roze outfit die alle kinderen laat stuiteren op K3 en Kabouter Plop imitaties. Jammer dat er geen superheld is die de ouders verlost van haar valse zangstem.

Een aangename verrassing volgt: een lokaal talent met de artiestwaardige naam Madeleine Bellucci. De 12-jarige(!) spreekt zelfverzekerd vanachter haar keyboard en verwelkomt het publiek voordat ze bij elk liedje keurig toelicht waar het over gaat. De thema’s van de nummers passen perfect bij haar leeftijd en hebben meer diepgang dan die van een gemiddeld popbandje. Belucci vult met haar zuivere engelenstemmetje het plein en iedereen is om. Een fijne ontdekking met veel potentie die we sowieso gaan terugzien.

De singer-songwriter Anthony Burford brengt na wat gerommel met de microfoons een rustige set ten gehore met gevoelige nummers begeleid door gitaar en piano. Helaas is het Haagse ouwe-rockerspubliek wat meer in de stemming voor wat meer uptempo feestmuziek en grijpt de gelegenheid dan ook aan om de vele eettentjes te bezoeken en biertjes en sangria te bestellen. Burford laat zich niet uit het veld slaan en laat een prima set horen, maar iets vrolijkere liedjes zouden bij dit festival meer passen. 

Tegen het vallen van de avond krijgt het publiek dan ook waar ze voor komen, de Elvis-style rockabilly band The Boppin’ Bastards speelt de voetjes van de vloer en ook Checkpoint Mary valt goed in de smaak. De band wordt geïntroduceerd als een zogenoemde “mashup-coverband” en geen andere band past beter bij het publiek van vanavond. Sting wordt gemixt met Duffy en Destiny’s Child krijgt een reggaejasje. Soms mogen de mashups wel wat verder uitgediept worden, sommige nummers zijn ‘gewoon’ hele goede covers. Verder een heerlijke sfeermaker, want dat is precies wat dit festival illustreert: weinig muzikale hoogstandjes of grote namen, maar vooral veel gezelligheid, zon en een fijne sfeer voor de helden uit deze prachtige Haagse buurt.