Zeeheldenfestival 2013; vrijdag 12 juli

Dag drie met een rondreis langs alle werelddelen

Willemijn de Koning | Foto's Peisam Tsang ,

Eigenlijk hoef je niet meer op vakantie, want op deze derde dag van het Zeeheldenfestival trekken verschillende werelddelen aan het publiek voorbij. Van reggae, rock en een keur aan special guests aan het eind van de avond is er sprake van wederom een diverse en drukbezochte dag.

Het begint met Juan Noguera, een Columbiaan die zijn roots en reiservaringen vanuit Sierra Leone, India en de Verenigde Staten met ons deelt en daar een vleugje West-Europa en Midden-Oosten aan toevoegt.  

Dan nemen The Regulators het podium over en zijn we in Jamaica rond de jaren zestig. Dit is reggae en ska in zijn puurste en vrolijkste vorm. Het is duidelijk dat deze bandleden het podium al vijfentwintig jaar met elkaar delen, want ze zijn perfect op elkaar ingespeeld. Dat ziet en bevalt het publiek blijkbaar, want een groot deel staat uitbundig dansend vooraan bij het podium. Daar speelt leadzangeres Hanny mooi op in door zelf ook te dansen terwijl ze moeiteloos alle noten zuiver ten gehore brengt. Als The Regulators het nummer 'Sabotage' inzetten, vraagt Hanny het publiek om mee te zingen en aan dat verzoek wordt gretig voldaan. 

 Er werd flink wat afgedanst.

Atombox is de enige rockband van vanavond. Ze staan op het kleine podium, maar zijn inmiddels al een van de grootste namen die Den Haag rijk is. Ze zijn al meer dan tien jaar bezig, wat verklaart waarom de band zo goed op elkaar ingespeeld is. Moeiteloos trakteren ze het publiek op alternatieve rock en grunge in een strak jasje. De gitarist en bassist spelen duidelijk al jaren met groot plezier en ze schuwen niet om dat te laten zien. Vooral de bassiste gooit haar passie regelrecht in elke noot die ze uit haar basgitaar ramt. Ook de drummer is niet alleen enthousiast, maar ook vindingrijk en zeker van toegevoegde waarde voor de band. De zanger is vanavond wat mat maar zijn zangstem, waar hij al regelmatig om geprezen wordt, maakt dat ruimschoots goed.

 Ook voor de kleintjes was er genoeg vermaak.

De avond in het Zeeheldenkwartier wordt afgesloten door The Jamal Thomas Band. Speciaal voor vanavond hebben zij een scala aan special guests meegenomen. De eerste, Frankie McCoy, heeft het publiek al in haar zak bij de soundcheck. Haar warme soulstem zorgt ervoor dat het hele plein binnen no time voor het podium staat. Als de band eindelijk van start kan gaan, nemen de muzikanten stuk voor stuk hun plek in op het podium en beginnen ze te spelen. De melodielijnen en het samenspel maakt duidelijk dat deze band al tientallen jaren ervaring heeft.

Het duurt wat lang voordat de boel echt op gang komt, maar zodra Frankie McCoy aan het publiek vraagt of ze trek hebben in 'soulfood', barst het feest los. Special guest en gitarist Big Mike voegt zich bij de band en verwent het publiek met wat goede blues waar de buurtbewoners niet bij stil kunnen staan. Dan komen ook special guests Robin Brock en Jon Tarifa erbij, wat zorgt voor extra soul en voortreffelijke rap. Dit geeft het optreden net het beetje extra - ook al heeft de band het niet nodig - om deze vrijdagavond spectaculair mee af te sluiten.