Tourverslag Jam de la Crème op Sziget 2013 (deel 2)

De eerste sessies

Remco van der Ham | Foto's: Peisam Tsang ,

De kop is er af. De eerste twee sessies zijn gedaan. Op woensdag 7 en donderdag 8 staat Jam de la Crème van 19.30 tot 22.30 uur op het Holland Meets Hungary podium. Het podium is dit jaar op een andere plek dan vorig jaar te vinden, waar veel meer doorloop van publiek is. Dat komt deze eerste dagen de opkomst zeker ten goede. Niet alleen qua opkomst maar ook muzikaal kan er worden teruggekeken op een uiterst succesvol begin van het tweede avontuur van Jam de la Crème op Sziget.

Jam de la Crème heeft dit jaar voor een andere opbouw van de muzikantengroep gekozen. Minder instrumentalisten, meer vocalisten. Het blijkt een goede keuze. Vorig jaar waren het vooral Frank en Guus van der Steen (Kern Koppen) die de sessie moesten dragen. Als muzikale kameleons waren ze vrijwel continu op het podium te vinden. Rock, jazz, hiphop, reggae, psychedelische soundscapes; aan alles deden ze mee. Toch is drie a vier uur jammen te lang om slechts met twee mensen - en dan ook nog allebei rapper - de muzikale dragers te zijn. Dit jaar is dat anders. Routinier Guus heeft dit jaar medestand gevonden in rapper Glenn de Randamie (Typhoon) en zangeres Qeaux Qeaux Joans. De chemie tussen deze drie spat van het podium af. Ze dagen elkaar steeds verder uit, wat tot steeds grotere climaxen leidt.

Het is meteen de valkuil van de eerste dag. Het voornemen om de sessie gestaag op te bouwen, wordt binnen een kwartier al overboord gegooid. Met temperaturen van boven de 40 graden vergt dat veel van de muzikanten en een dag later wordt er tijdens de tweede sessie dan ook extra op de opbouw van de sessie gelet. Guus, Qeaux Qeaux en Typhoon zijn niet de enige gezichten van Jam de la Crème dit jaar. Marcel Veenendaal (DI-RECT),de Afrikaanse zanger Omar Ka, saxofonist Yuri Honing, zanger/gitarist Spike van Zoest, singer-songwriter Ed Struijlaart en percussionist Ebou Gaye zijn elk op hun eigen manier, al dan niet kortstondige, smaakmakers van de sessie. Langzaam wordt er in drie naar de ultieme climax toe gewerkt. Het laatste nummer wordt gevormd rondom een gitaarriff die we vorig jaar ook al een paar keer langs hoorden komen. Een wat veilige keuze, maar het werkt als een trein. Het publiek gaat er goed op. Bier vliegt door de lucht. Een springende, dansende menigte. En is dat Typhoon die daar over het publiek surft?

Na afloop van de eerste sessie spreken we met Ed Struijlaart over zijn eerste Sziget-ervaringen met Jam de la Crème. “Het is een bont gezelschap met veel verschillende mensen. Sommigen hebben al vaker met elkaar gespeeld en daarbij zie je dat er al een band is. Ik sta er voor mijn gevoel zelf een beetje los van, maar ik voel me wel erg geaccepteerd in de groep.” En hoe bevalt het jammen dan? “Ik vind het af en toe wel moeilijk. Je merkt dat het mensen zijn die vaker met elkaar hebben gespeeld, en die kunnen dan toch makkelijk met elkaar spelen.” Van het festival zelf heeft Ed nog niet heel veel mee gekregen, maar het grote aantal Nederlanders is hem wel opgevallen. “Ik vind het wel iets raars hebben. Stel je voor dat we in Nederland een festival zouden organiseren waar alleen maar Noren op af zouden komen. Een biertje is acht euro. En dat er Noorse bands spelen die heel hard in het Noors “Noorwegen” roepen. Dan zouden we heel beledigd zijn. Maar het is ook wel heel tof.”

Zoals gezegd wordt de tweede sessie een stuk beter opgebouwd. Niet vanaf de eerste minuten op standje 11, maar rustig beginnen. De eerste jam zorgt echter wel al voor een van de hoogtepunten. Begeleid door Stef van Es, Satindra Kalpoe, Paul Jan Bakker, Marcel Veenendaal, Myrthe van de Weetering en Lucas Dols komt een duet tussen Typhoon en Qeaux Qeaux Joans tot stand, door de vaak terugkomende kreet maar even tot ‘mijn waarheid’ omgedoopt. De chemie tussen de twee is ongekend goed. Ook in de daaropvolgende sessies blijft het niveau hoog. Colin Benders aka Kyteman en toetsenist Niels Broos hebben zich vandaag bij de groep gevoegd en ook doen er wat muzikanten van buitenaf mee, waaronder zangeres Minyeshu (Azalai Project) en gitarist Jordy Sanchez (Cirque du Platzak). Ook de dansers van Ill Skill Squad doen nog even mee. Als de drie uur er bijna op zitten zorgen onder andere Spike en Yuri, met Janneke Nijhuijs op bas, nog even voor een Stooges-tribute. Wederom een geslaagde dag.